Τσίλι TV στο YouTube

Βάλια Καϊμάκη Δημοσιεύθηκε 11.11.2019

Τα μάτια της Άρια Σταρκ έχουν κοκκινίσει. Είναι έτοιμη να κλάψει. Μικρά βογγητά βγαίνουν από τα χείλη της. Είναι μία από τις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής της αλλά πρέπει να τα καταφέρει. Πρέπει να φτάσει μέχρι το τέλος νικήτρια.


Game of Thrones 9; Όχι. Είναι απλώς η Μέιζι Ουίλιαμς μπροστά στον Σον Έβανς και το YouTubικό του σόου «Hot Ones» (https://www.youtube.com/user/FirstWeFeast). Ανάμεσά τους καυτερές σος τσίλι. Η Μέιζι απλώς τα παίζει. Καμία σχέση με την «die hard» Άρια.

Παρόλο που δεν γνωρίζουμε όλους τους καλεσμένους, εκείνοι που ξέρουμε, όπως η Μέιζι Ουίλιαμς, μας προσφέρουν ένα απολαυστικό μισάωρο. Η ιδέα είναι απλή: καυτή σάλτσα, καυτές ερωτήσεις. Μια πρωτότυπη συνέντευξη, την ώρα που ο καλεσμένος αρχίζει να αισθάνεται όλο και πιο άσχημα όσο οι σάλτσες γίνονται πιο καυτερές.
Kαυτή σάλτσα, καυτές ερωτήσεις: μια πρωτότυπη συνέντευξη, την ώρα που ο καλεσμένος αρχίζει να αισθάνεται όλο και πιο άσχημα όσο οι σάλτσες γίνονται πιο καυτερές

Ο Σον Έβανς έχει 7,49 εκατομμύρια συνδρομητές στο YouTube όχι γιατί κάθεται πίσω από μια webcamera και λέει βλακείες αλλά γιατί αυτός και οι συνεργάτες του πριν από κάθε συνέντευξη έχουν δουλέψει σκληρά. Ο ένας ψάχνει τον Τύπο, ο άλλος τα βίντεο, ο τρίτος τα podcasts και στο τέλος συγκρίνουν σημειώσεις και επιλέγουν γύρω στα 10 θέματα που θα αναφερθούν στη συνέντευξη.

Τα μισά από τα γυρίσματα γίνονται στη Νέα Υόρκη, το 40% στο Λος Άντζελες και το υπόλοιπο 10% λίγο πολύ παντού στον κόσμο, εκεί που βρίσκονται οι καλεσμένοι του. Για παράδειγμα η συνέντευξη με τον Ίντρις Έλμπα (ξέρετε ο Λούθερ της σειράς, ο Μαντέλα της ταινίας) έγινε στο Λονδίνο.

Το καλό για το σόου είναι ότι ξεκίνησε το 2015, την εποχή των «φτηνών» βίντεο στο YouTube και το σκηνικό είναι ένα τραπέζι, δέκα φτερούγες κοτόπουλο (μερικές φορές είναι μούφα, βίγκαν φτερούγες, αν είναι δυνατόν, αλλά πρέπει να ικανοποιήσουμε τους χορτοφάγους καλεσμένους), οι σος και το όλον σε μαύρο φόντο. Ένα σκηνικό που πάει παντού.

Όσο για τις σος, κάθε σεζόν (μισό, βρισκόμαστε τώρα στη σεζόν 9 σε τέσσερα χρόνια) επιλέγονται 10 από ένα εξειδικευμένο κατάστημα. Ξεκινάνε από τις «ελαφριές» και φτάνουν στις «καυτές μπόμπες». Αυτές οι 10 αποκτούν και το brand Hot Ones και η παραγωγή του σόου έχει συμμετοχή στις πωλήσεις. Κάποιες πουλάνε σαν τρελές: μία από αυτές πούλησε 10.000 μπουκάλια την πρώτη μέρα που κυκλοφόρησε. Αυτό δίνει στο Hot Ones ένα σταθερό εισόδημα 7 εκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο, που δεν εξαρτάται από διαφημίσεις ή χορηγίες. Α, ναι! Και κάθε φτερούγα εμποτίζεται στη σος για να μην μπορεί να κλέψει ο καλεσμένος.

Η ιδέα είναι ιδιοφυής γιατί όσο «σκληραίνει» η σος, τόσο «μαλακώνει» ο καλεσμένος. Γίνεται λιγότερο σταρ, περισσότερο ανθρώπινος, μοιράζεται μια δύσκολη στιγμή του με το κοινό. Δεν φτάνουν όλοι στη σος νούμερο δέκα αλλά δεν είναι εκεί το όλο θέμα. Είναι στον ταλαντούχο παρουσιαστή, στην πολύ καλή έρευνα για τον κάθε καλεσμένο και φυσικά ο ίδιος ο καλεσμένος που στο τέλος μοιάζει με τον κόμη Δράκουλα την ώρα που ψάχνει για θύμα: κόκκινα μάτια, ανοιχτό στόμα και το βλέμμα του τρελού.

Το μυστικό για τη σος είναι να πίνεις γάλα για να παίρνει το κάψιμο. Το μυστικό για το YouTube είναι να κάνεις μια πρωτότυπη και αξιοπρεπή δουλειά. Όλο και περισσότερο βλέπω συγκεκριμένα πράγματα, τέρμα τα ερασιτεχνικά βιντεάκια με τις φωτογραφίες από τις καλοκαιρινές διακοπές. Η ψυχαγωγία μετακομίζει στο YouTube δυναμικά.

Δεν είμαι όμως, σίγουρη, για πόσο καιρό θα είναι ακόμη δωρεάν. Τα «σοβαρά» κανάλια θα αρχίσουν να χρεώνουν γιατί δεν μπορεί να γίνουν όλοι συνέταιροι στο τσίλι. Και τότε θα πρέπει να έχουμε ήδη επιλέξει για το ποιους θα πληρώνουμε.



Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;