Απόπειρα δολοφονίας

Άντρος Παυλίδης Δημοσιεύθηκε 3.12.2018

Στη φωτογραφία αυτή πυροτεχνουργοί αποσυνδέουν τον μηχανισμό που είχε πυροδοτήσει ισχυρή βόμβα στις 7 Οκτωβρίου 1973. Η βόμβα προοριζόταν για τη δολοφονία του τότε Προέδρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, με ανατίναξη του αυτοκινήτου του. Κατά της ζωής του Μακαρίου είχαν γίνει διάφορες απόπειρες, ενώ είχαν σχεδιαστεί ακόμη περισσότερες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είχε τοποθετηθεί ισχυρή βόμβα, θαμμένη στη μέση του δρόμου, κοντά στο χωριό Άγιος Σέργιος της επαρχίας Αμμοχώστου, απ' όπου θα περνούσε το προεδρικό αυτοκίνητο.


Ο πυροδοτικός μηχανισμός βρισκόταν σε αρκετή απόσταση ασφαλείας, στα χωράφια, ο δε δράστης περίμενε απλώς την κατάλληλη στιγμή για να προκαλέσει την έκρηξη. Όμως, λόγω μη ακριβούς υπολογισμού των δεδομένων (όπως λ.χ. η ταχύτητα του προεδρικού αυτοκινήτου) η βόμβα είχε πυροδοτηθεί δευτερόλεπτα πριν το αυτοκίνητο του Μακαρίου βρεθεί στο κατάλληλο σημείο.

Η βόμβα άνοιξε μεν έναν κρατήρα στο οδόστρωμα, αλλά το προεδρικό αυτοκίνητο δεν επλήγη, ούτε και άλλο αυτοκίνητο της προεδρικής συνοδείας, και κανείς δεν είχε τραυματιστεί. Ο Μακάριος είχε σωθεί την τελευταία στιγμή, για άλλη μια φορά. Ήτανε εκείνη η τραγική εποχή κατά την οποία εξυφαίνονταν συνεχώς σχέδια δολοφονίας κατά του Μακαρίου, που εντάθηκαν ιδίως μετά και τον θάνατο του στρατηγού Γρίβα στις 27 Ιανουαρίου του 1974. Σχέδια που είτε δεν κατέστη δυνατό να εφαρμοστούν, είτε επιχειρήθηκαν και απέτυχαν - όπως η κατάρριψη του προεδρικού ελικοπτέρου στη Λευκωσία και η πυροδότηση βόμβας στον δρόμο, κοντά στο χωριό Άγιος Σέργιος.

Και αφού τέτοια σχέδια και τέτοιες απόπειρες δεν πετύχαιναν, επιχειρήθηκε κάτι το περισσότερο δραστικό: η κινητοποίηση του στρατού και η επέλαση και των αρμάτων μάχης με το πραξικόπημα του Ιουλίου 1974, που και πάλι δεν πέτυχε την εξόντωση του Μακαρίου, ο οποίος κατόρθωσε να βγει από το φλεγόμενο Προεδρικό Μέγαρο. Πέτυχε όμως την καταστροφή, προσφέροντας τη μισή Κύπρο στην καραδοκούσα Τουρκία.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;