Ποίηση και ζωγραφική: Ένας διάλογος

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 10.12.2018

Μια έκδοση δημιούργημα δύο πρωτοπόρων μορφών της σύγχρονης ιστορίας των γραμμάτων και των τεχνών στην Κύπρο: του ποιητή Θεοκλή Κουγιάλη και του εικαστικού Χριστόφορου Σάββα. Πρόκειται για μια συνεργασία που συνδυάζει ποίηση και ζωγραφική και είναι η πρώτη στο είδος της στη σύγχρονη πολιτιστική ζωή του τόπου.


Ο Θεοκλής και ο Χριστόφορος γνωρίστηκαν μέσω ενός στενού φίλου τους, του ποιητή Παντελή Μηχανικού. Σε μια από τις συναντήσεις τους, ο Παντελής εισηγήθηκε στον Χριστόφορο να ζωγραφίσει το ποίημα του Θεοκλή "Αχτένιστη", που είχε δημοσιευτεί στο λογοτεχνικό περιοδικό Κυπριακά Χρονικά (τεύχος 14, Δεκέμβριος 1961). Ο Χριστόφορος το διάβασε και ζήτησε από τον Θεοκλή να του δώσει κι άλλα ποιήματα. Του έδωσε άλλα δεκατρία. Προφανώς η ανάγνωση των ποιημάτων γέννησε στον Χριστόφορο δημιουργικό ενθουσιασμό και του έδωσε την ώθηση να καταθέσει τις δικές του εικαστικές δημιουργίες. Επιθυμία και των δύο, όπως αφηγείται ο Θεοκλής, ήταν η ποίηση και η ζωγραφική να διατηρήσουν τη δική τους υπόσταση. Γι' αυτόν τον λόγο απέφυγαν να δώσουν στο εγχείρημά τους την παραδοσιακή μορφή βιβλίου όπου η ποίηση και η εικονογράφησή της παρουσιάζονται ξεχωριστά σε αντικριστές σελίδες. Και πράγματι η δουλειά του Χριστόφορου δεν ήταν απλή εικονογράφηση των ποιημάτων. Η μορφή που τελικά επέλεξαν είχε ως πρότυπο το "Livre d'Artiste" (Βιβλίο του Καλλιτέχνη). Ο όρος περιγράφει ένα κίνημα που εμφανίζεται στις αρχές του 20ού αιώνα, όπου ποίηση και ζωγραφική παρουσιάζονται συνυφασμένες και σε διάλογο στην ίδια επιφάνεια διατηρώντας ταυτόχρονα την πρωτοτυπία και την ταυτότητά τους.

Το 2014 ο Θ. Κουγιάλης εξέφρασε την επιθυμία για επανέκδοση αυτής της ποιητικής συλλογής του 1964 "ολοκληρωμένης" με τις υδατογραφίες του Χ. Σάββα. Την έκδοση ανέλαβαν οι "Εκδόσεις Αρμίδα" σε μετάφραση και επιμέλεια Κώστα Χατζηγεωργίου.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;