Δολοφονία Πολύκαρπου Γιωρκάτζη

Άντρος Παυλίδης Δημοσιεύθηκε 10.12.2018

Η σωρός τού κάποτε ισχυρού άντρα Πολύκαρπου Γιωρκάτζη μεταφέρεται από το σημείο της δολοφονίας του. Είχε δολοφονηθεί το βράδυ της 15ης Μαρτίου 1970 σε ερημική τοποθεσία της περιοχής του χωριού Μια Μηλιά, κοντά στη Λευκωσία. Η δολοφονία αυτή, που είχε συγκλονίσει την Κύπρο, παρέμεινε επίσημα ανεξιχνίαστη, παρά το ότι υπήρξε έρευνα που είχε δώσει πολλές μαρτυρίες και είχε συγκεντρώσει και στοιχεία από καταθέσεις. Προσωπικά έχω ερευνήσει διεξοδικά το ζήτημα αυτό, κι εδώ και στην Ελλάδα, κι έχω μάθει πολλά. Ωστόσο το περίεργο είναι τούτο, γιατί ο Γιωρκάτζης, ένας πρώην αγωνιστής της ΕΟΚΑ και πολύ καλός γνώστης των κανόνων της συνωμοσίας, είχε δεχθεί να κλείσει ραντεβού ένα σκοτεινό βράδυ, σε ερημική τοποθεσία, και να πάει μόνος, παρά το ότι γνώριζε τους κινδύνους, ενώ υπήρχαν και άνθρωποι που προσπαθούσαν να τον προστατεύσουν.


Θα πρέπει να είχε βρεθεί σε τραγικό αδιέξοδο, όταν μάλιστα είχε εμποδιστεί και η αναχώρησή του από την Κύπρο. Είχανε βέβαια προηγηθεί πολλά, όπως η ανάμειξή του στην απόπειρα δολοφονίας του δικτάτορα Παπαδόπουλου στην Ελλάδα, οπότε είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί από το αξίωμα του υπουργού των Εσωτερικών, αλλά και η δολοφονική απόπειρα κατά του Προέδρου Μακαρίου στη Λευκωσία. Μάλιστα σε συνάντηση που είχα κάποτε στην Αθήνα με τον Ελλαδίτη στρατιωτικό Δημήτριο Παπαποστόλου (αναμεμειγμένο σε πολλές συνωμοσίες στην Κύπρο) επέμενε ότι τον Γιωρκάτζη είχαν εκτελέσει άνθρωποι του περιβάλλοντος του Μακαρίου, μου είχε μάλιστα αναφέρει και ονόματα. Αντίθετα, εγώ είχα τότε κατηγορήσει ευθέως τον Παπαποστόλου για εκείνη τη δολοφονία, παρά το ότι ο ίδιος είχε φροντίσει να είχε ισχυρό άλλοθι για εκείνο το μοιραίο βράδυ.

Πάντως η προσωπική μου έρευνα οδήγησε τελικά στο ότι δράστης υπήρξε ένας άνθρωπος του Παπαποστόλου, υπολοχαγός τότε, του οποίου το όνομα κατέχω. Γιατί όμως δολοφονήθηκε ο Γιωρκάτζης; Επειδή είχε, τελικά, αποφασίσει να μιλήσει. Και είχε να πει πολλά, για πολλούς. Μάλιστα είχε προσπαθήσει να διευθετήσει και συνάντηση με τον Μακάριο. Δεν πρόλαβε.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;