Αυτός ο Dracula θα σου ρουφήξει την προσοχή

Μιχάλης Σταύρου Δημοσιεύθηκε 13.1.2020

Υπάρχει άραγε κάτι που δεν έχει ειπωθεί ή δεν έχουμε δει για τον κόμη Δράκουλα; Μάλλον φαίνεται να υπάρχει, και το βλέπουμε στη νέα παραγωγή του BBC, στην οποία έβαλε και το χεράκι του το Netflix. Οι Στίβεν Μόφατ και Μαρκ Γκάτις που έφτιαξαν τον "Sherlock" έκαναν και πάλι το θαύμα τους, αφού του ήπιαν... το αίμα. Άλλαξαν αρκετά κομμάτια από την ιστορία, τον είδαν με πιο σύγχρονη ματιά, τον έφεραν στο σήμερα, του έδωσαν κινητό και του έδωσαν και μπόλικο κόσμο για να μπορεί να δαγκώσει.


Μέσα σε τρία επεισόδια μιάμισης ώρας, το BBC επιστρέφει στις σειρές με την κλασική τους μορφή και δίνει στο Netflix την αίγλη εκείνη που έχασε τους τελευταίους μήνες μετά από ένα σερί κακών επιλογών από παραγωγές που ήθελαν να είναι περίεργες ή διαφορετικές, αλλά αποδείχθηκαν... τίποτα. Και όλο αυτό γίνεται με δύο βασικούς τρόπους. Από τη μία οι δημιουργοί αξιοποιούν όλα τα στοιχεία της ιστορίας του κόμη Δράκουλα, ώστε να περιμένεις να τον δεις στην κλασική του μορφή. Ένα λαβυρινθώδες κάστρο στα βάθη της Τρανσυλβανίας γεμάτο σκιές κι απειλές, την επίσκεψη του Τζόναθαν Χάρκερ εκεί, την απόδρασή του και το καταφύγιό του σε ένα μοναστήρι, το ταξίδι του Δράκουλα προς το Λονδίνο με την Ντίμιτερ. Και φυσικά, όλα δοσμένα με την απαραίτητη δοσολογία χιούμορ και τρόμου που έχουν μάθει οι δημιουργοί. "Είσαι ένα τέρας", θα του πει κάποιος που θα συναντήσει στο μοναστήρι. "Και εσύ είσαι δικηγόρος, κανείς δεν είναι τέλειος", απαντάει και τότε καταλαβαίνεις πως αυτός ο Δράκουλας έχει την... αιμοβόρα ατάκα σε κάθε του σκηνή.

Μεγαλύτερο ατού της σειράς ο τρόπος που στήνεται ο χαρακτήρας, παρά οι αλλαγές που θα δείτε στο σενάριο σε σχέση με την ιστορία (έχουμε αλλαγή ρόλων και χαρακτήρων στο πλαίσιο του σύγχρονου πολίτικαλ κορέκτ και του φεμινιστικού στοιχείου). Όμως, σε κερδίζει ως πραγματικά συμπαθής κακός ο ίδιος ο Δράκουλας. Ευφυής και γοητευτικός, σαρδόνιος μα σαγηνευτικός, ένας σκοτεινός χαρακτήρας που είναι και συνάμα σέξι ώστε να μαγνητίζει τα βλέμματα, δεν μπορείς να αντισταθείς ή να μην περιμένεις την κάθε του ατάκα και την κάθε του κίνηση. Το αντίπαλον δέος είναι σοφά επιλεγμένη η μοναχή, γιατί στη σύγχρονη κοινωνία η μάχη του καλού με το κακό... αμφισβητείται. Και η μοναχή Αγκάτα είναι μια κουλ καλόγρια (δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί ο ιερέας που σώθηκε από την καταστροφή είπε πως έχει από πάνω του τον Θεό και όχι τα... κεραμίδια). Μια γνωστή και συνάμα πολυφορεμένη στο σινεμά ιστορία έρχεται να σε σαγηνεύσει με τον συναρπαστικό σπιντάτο τρόπο του σύγχρονου Netflix, έχοντας όμως τη σφραγίδα του BBC ώστε να το κατατάξεις σύντομα στις "κλασικές σειρές". Αξίζει να σας πιει το αίμα. Έτσι και αλλιώς δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα από την ασφάλεια του καναπέ, σωστά;

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;