« Που κτίζαν την Αγιάν Σοφκιάν επούρκουν τους τζ΄εγιώνη »

Νάσα Παταπίου Δημοσιεύθηκε 2.7.2020
Hagia Sophia or Ayasofya, a UNESCO World Heritage Site, that was a Byzantine cathedral before being converted into a mosque which is currently a museum, is seen in Istanbul, Turkey, June 28, 2020. Picture taken June 28, 2020. Picture taken with a drone. Picture taken June 28, 2020. REUTERS/Murad Sezer

« Που κτίζαν την Αγιάν Σοφκιάν επούρκουν τους τζ΄εγιώνη » -κυπριακό δημώδες

Είχε κάποτε και η Κύπρος την Αγία Σοφία της που διασώθηκε μόλις σε μια πηγή. Η είδηση αυτή ωστόσο τεκμηριώνεται στο γεγονός ότι ο φραγκικός βασιλικός οίκος των Lusignan  μόλις πέρασε στην εξουσία του την Κύπρο και δημιούργησε το  βασίλειο της μεγαλονήσου, οικοδόμησε καθεδρικό λατινικό ναό στη Λευκωσία, αφιερωμένο στην Αγία  Σοφία. Ίσως ο ναός αυτός να οικοδομήθηκε στα ερείπια ή στο χώρο του ναού της Αγίας Σοφίας στην πρωτεύουσά μας. Ας υπομνησθεί  ότι οι καθολικοί δεν τιμούν την του Θεού Σοφία, αλλά μόνο οι Ορθόδοξοι. Και η μεσαιωνική Λευκωσία άλλωστε  ήταν μια μικρή Κωνσταντινούπολη, ένα μικρό Βυζάντιο με την Παναγία την Οδηγήτρια, τη Μονή του Αγίου Γεωργίου των Μαγγάνων, τη μονή των Ανδρείων, το δρόμο της Κάτω Μέσης, για να αναφέρουμε απλώς και μόνο ελάχιστα  παραδείγματα.Και ο Έλληνας της Κύπρου γνώριζε, όπως πάντα, τόσο το μεγαλείο της  πόλης των ονείρων, της επτάλοφης πόλης, της « σκλάβας πόλης του Βοσπόρου » ώστε και αυτός ο λαϊκός  ποιητής, ο ποιητάρης της Κύπρου, όταν υμνεί τον έρωτά του οραματίζεται και την αναγέννηση του έθνους  ατενίζοντας στην Πόλη.


                                                «Θεγέ μου να ξημέρωσε μια μέρα με τον ήλιο


                                                 να πάρω τζείνην π’ αγαπώ τζ’ η πόλη το βασίλειο»


Και ασφαλώς ο ανώνυμος ποιητάρης έχοντας συναίσθηση του μεγαλείου του ναού της Αγίας Σοφίας αποφαίνεται, ποιητική αδεία, ότι  είχε και αυτός το μεγάλο  προνόμιο να εργαστεί στην οικοδόμησή της.


                                                         Που κτίζαν την Αγιάν Σοφκιάν


                                                           επούρκουν τους τζ΄εγιώνη…


       

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Πρόσφυγες, νήματα, (μ)νήματα» του Χριστόφορου Χριστοφόρου

«Πρόσφυγες, νήματα, (μ)νήματα» του Χριστόφορου Χριστοφόρου

«Πρόσφυγες, νήματα, (μ)νήματα» του Χριστόφορου Χριστοφόρου

Γλωσσική επαφή και γλωσσική αλλαγή

Γλωσσική επαφή και γλωσσική αλλαγή

Γλωσσική επαφή και γλωσσική αλλαγή

Η γλωσσολογία, τελικά, γιατί υπάρχει;

Η γλωσσολογία, τελικά, γιατί υπάρχει;

Η γλωσσολογία, τελικά, γιατί υπάρχει;

Η πλατφόρμα Χ του Μασκ

Η πλατφόρμα Χ του Μασκ

Η πλατφόρμα Χ του Μασκ