Τι θα κάνει ο Μπέζος την MGM;

Βάλια Καϊμάκη Δημοσιεύθηκε 7.6.2021

Την είδηση τη διαβάσαμε όλοι. Η Amazon αγόρασε τη Metro Goldwyn Mayer (MGM) για λίγο πάνω από 8 δισεκατομμύρια δολάρια.


Η απλή απάντηση στο γιατί, είναι διότι θέλει να εμπλουτίσει το αρχείο της υπηρεσίας streaming, το Amazon Prime. Όχι ότι το Amazon Prime μπορεί να πλησιάσει το Netflix ή και το Disney+, αν όχι σε συνδρομητές τότε σίγουρα σε ποιότητα έργων, αλλά όπως και να το κάνουμε ένας Τζέιμς Μποντ ή ένας Ρόκι Μπαλμπόα, όλο και κάτι θα φέρουν από συνδρομητές.

Από πίσω όμως υπάρχουν και μία σειρά από αιτίες -για τις οποίες μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε- αλλά που όμως δικαιολογούν μία τέτοια κίνηση εκ μέρους της τεράστιας αυτής εταιρείας.

Να δούμε πρώτα τι ακριβώς είναι το Amazon Prime. Γιατί δεν είναι μόνο μία υπηρεσία streaming αλλά και η δωρεάν και γρήγορη αποστολή των αγαθών που αγοράζουμε από την Amazon. Με μία συνδρομή 120 περίπου δολαρίων τον χρόνο έχουμε και ταινίες και δωρεάν αποστολή. Και μάλιστα για να πούμε και του στραβού το δίκιο, οι περισσότεροι χρήστες αγοράζουν την υπηρεσία για τη δωρεάν αποστολή και έχουν και τις ταινίες δώρο. Ωστόσο το σύστημα δουλεύει αμφίδρομα: αν κάποιος θέλει απλώς να δει ταινίες, έχοντας ταυτόχρονα τη δωρεάν αποστολή, θα προτιμήσει την Amazon για τις αγορές του. Κι άμα έχεις μεγαλύτερο αρχείο ταινιών έχεις πιο πολλούς συνδρομητές και άρα περισσότερους πελάτες. Στο χωριό μου αυτό το λένε «Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει». (Όλα τα παραπάνω δεν ισχύουν για μας αφού η υπηρεσία της δωρεάν αποστολής ισχύει μόνο για λίγες χώρες στην Ευρώπη, αυτές που έχουν «δική τους» Amazon, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Γερμανία και η Αυστρία, το Βέλγιο και η Ολλανδία).

Μία άλλη πλευρά που πρέπει να συνυπολογίσουμε είναι η μόδα των spin off. Δεν μπορείς να κάνεις άλλη ταινία Πόλεμος των Άστρων; Δεν πειράζει φτιάχνεις ένα Σόλο ή ένα Rogue One. Ακόμα καλύτερα φτιάχνεις ένα Mandalorian του βάζεις και ένα baby Γιόντα κι εκτός από την τεράστια εμπορική επιτυχία έχεις και καμία δεκαριά υποψηφιότητες για Emmy. Και έπιασα τώρα μόνο ένα brand, πού να πάμε και σε δεύτερο. Ε, δεν αξίζει και ο Τζέιμς Μποντ ένα spin off; Το brand Ρόκι ξεκίνησε ήδη με την ταινία Creed. Άρα υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό, αρκεί να υπάρχουν αναγνωρίσιμοι ήρωες.

Ο πόλεμος του streaming είναι αν όχι ο μεγαλύτερος τότε σίγουρα ένας από τους μεγαλύτερους τεχνολογικούς πολέμους που μαίνονται αυτή τη στιγμή. Και ξέρουμε όλοι τι γίνεται μετά από τέτοιους πολέμους: μένουν λίγοι οι οποίοι απορροφούν σιγά-σιγά τους υπόλοιπους. Ακόμα και αν το Amazon Prime δεν είναι από αυτούς που θα επιβιώσουν, το αρχείο του θα αξίζει πολύ περισσότερο τότε και ο Τζεφ Μπέζος θα έχει κάνει μία άριστη τοποθέτηση.

Παρ' όλα αυτά η Amazon, η οποία τα τελευταία χρόνια διαφοροποιεί τις υπηρεσίες της, ακόμα και αν είναι αποτυχίες, όπως η αλυσίδα μαναβικής, μπορεί να θέλει να πάρει έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο και χρησιμοποιώντας το αρχείο ταινιών της να φτιάξει κάτι εντελώς αναπάντεχο, όπως για παράδειγμα τις αίθουσες κινηματογράφου του μέλλοντος. Όπου φυσικά θα μπορείς να κάνεις και τα ψώνια σου ταυτόχρονα.

Προσπαθώ τέλος να καταλάβω αν θα μπορούσε το αρχαίο να αξιοποιηθεί με κάποιο τρόπο σε συνδυασμό με το Internet Movie Database (IMDb), που επίσης ανήκει στον Μπέζος, την πολύ γνωστή βάση δεδομένων που ξεκίνησε δωρεάν αλλά τώρα έχει αρκετά στοιχεία κλειδωμένα μόνο για τους συνδρομητές. Πρόκειται για τη σημαντικότερη βάση δεδομένων οπτικοακουστικών έργων σε όλο τον πλανήτη και θα βρείτε όχι μόνο και δικές μας ταινίες αλλά και τους τίτλους με τους οποίους παίζονται στα ελληνικά οι ξένες ταινίες. Δεν μπορώ όμως να βρω κάποιο εμφανή συνδυασμό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει.

Τελευταίο - και σίγουρα εκτός τόπου και χρόνου αλλά δεν αντιστάθηκα στο αστείο, σκέφτομαι μήπως ο Μπέζος βάλει τη «Washington Post» να μοιράζει DVD με ταινίες της MGM στην κυριακάτικη έκδοση!

Δεν είμαι σίγουρη ότι τελικά θα αξιολογούσα την είδηση ως ιδιαίτερα σημαντική. Δεν είναι να την προσπεράσεις αλλά δεν είναι και κάτι που θα επηρεάσει την έκβαση του πολέμου ή θα δημιουργήσει νέες συνθήκες. Περισσότερο αψυχολόγητη μου φαίνεται, άντε να πάρουμε κι εμείς κάτι να μην μείνουμε εκτός παιχνιδιού. Αλλά άμα είσαι Μπέζος αυτό το «κάτι» κοστίζει 8 δις.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τα ξένα ονόματα και πώς γράφονται στην Ελληνική

Τα ξένα ονόματα και πώς γράφονται στην Ελληνική

Τα ξένα ονόματα και πώς γράφονται στην Ελληνική

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

Έριδες γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Έριδες γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Έριδες γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Η ελληνική διάλεκτος της Καππαδοκίας Μικράς Ασίας

Η ελληνική διάλεκτος της Καππαδοκίας Μικράς Ασίας

Η ελληνική διάλεκτος της Καππαδοκίας Μικράς Ασίας