Ο κινηματογράφος Τουσίνσκι κλείνει 100 χρόνια

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 13.10.2021
epa09518186 The main hall in Pathe cinema Tuschinski in Amsterdam, 11 October 2021. The Theater Tuschinski is included in the list of Rijksmonuments of the Netherlands and will be 100 years old on October 28. EPA/KOEN VAN WEEL

Το Θέατρο Τουσίνσκι, επίσημα Pathé Tuschinsk, ένας κινηματογράφος που βρίσκεται στην πόλη του Άμστερνταμ, στην Ολλανδία, κλείνει στις 28 Οκτωβρίου 100 χρόνια λειτουργίας.Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης κοντά στην πλατεία Ρέμπραντ. Ο κινηματογράφος ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920. Περιλαμβάνεται στον κατάλογο των μνημείων Ρίκς της Ολλανδίας.


Το Αρτ Νουβό κτίριο ανατέθηκε από τον Εβραίο-Πολωνο-Ολλανδό επιχειρηματία κινηματογράφου Αβραάμ Ίσεκ Τουσίνσκι με κόστος περίπου 4 εκατομμυρίων γκίλντερ.  Η κατασκευή πραγματοποιήθηκε από τον αρχιτέκτονα Χάιμαν Λούι Ντε Γιόνγκ και ξεκίνησε το 1919.

Το θέατρο Τουσίνσκι άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του στις 28 Οκτωβρίου 1921. Την επόμενη μέρα, η ολλανδική εφημερίδα Het Vaderland έγραψε:

«Δηλώνουμε απλόχερα ότι οι πιο τρελές προσδοκίες έχουν ξεπεραστεί και ότι ο κ. Τουσίνσκι έχει δωρίσει ένα θέατρο στη χώρα μας, εκ των οποίων είναι απαράμιλλο.»

Όταν άνοιξε για πρώτη φορά, το θέατρο περιείχε ηλεκτροτεχνικά χαρακτηριστικά, που τότε θεωρούνταν επαναστατικά. Το μοναδικό σύστημα θέρμανσης και εξαερισμού διατηρούσε την θερμοκρασία σταθερή  σε όλο το κτίριο. 

Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής της Ολλανδίας κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το Θέατρο Τουσίνσκι έπεσε στα χέρια των Γερμανών και του δόθηκε το μη εβραϊκό όνομα "Τίβολι" από τους Ναζί.

Μετά το τέλος του πολέμου το 1945, το αρχικό όνομα αποκαταστάθηκε.







Η δυτική πρόσοψη πλαισιώνεται από δύο πύργους. Είναι διακοσμημένο με κεραμικά γλυπτά και περιέχει αρκετά παράθυρα με προβολείς.  Η πρόσοψη συνδυάζει διάφορα αρχιτεκτονικά στυλ: Art Deco, Art Nouveau, Jugendstil και το Amsterdam School. 

Το κτίριο περιέχει ασιατικές επιρροές ενώ το λόμπι σχεδιάστηκε με τρόπο που να προσφέρει στους θεατές την αίσθηση ότι μπαίνουν σε μια ψευδαίσθηση. Το κύριο αμφιθέατρο του Τουσίνσκι χρησίμευσε ως κινηματογράφος και χώρος ζωντανών παραστάσεων από την έναρξή του. Εκτός από μια οθόνη προβολής, περιέχει επίσης μια σκηνή και ένα εκκλησιαστικό όργανο.



Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ