Μας άλλαξαν… τις σελίδες

Βάλια Καϊμάκη Δημοσιεύθηκε 14.2.2022

Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα μείζον κοινωνικό ζήτημα το οποίο έχει αναστατώσει τις ζωές πολλών ανθρώπων. Και όταν οι ζωές πολλών ανθρώπων αναστατώνονται από κάτι που έχει σχέση με την τεχνολογία, με κάποιο μαγικό τρόπο όλοι καταλήγουν σε μένα. Και όταν λέω όλοι εννοώ όλοι: από μέλη της οικογένειας μέχρι συνεργάτες σε νυν αλλά και παλιότερες δουλειές να μην σας πω και σε μελλοντικές, φίλοι φίλων, γνωστοί γνωστών και γενικά όποιος περνάει απ' έξω. Στη δε συγκεκριμένη περίπτωση ούτε και εγώ είχα πάρει χαμπάρι τι γίνεται. Πατούσα διάφορα κουμπιά και όπως σωστά φαντάζεστε δεν μου βγήκε σε καλό.


Το θέμα μας είναι οι αλλαγές που έκανε το Facebook στη διαχείριση των σελίδων. Θα το πήρατε φαντάζομαι χαμπάρι και εσείς ότι έπρεπε να κάνεις αποδοχή των νέων όρων (οι σελίδες άλλαξαν, μας έλεγαν) και για κάποιο αδιευκρίνιστο λόγο οι μισοί από τους διαχειριστές βρίσκονταν χωρίς πρόσβαση.  Έχω την υποψία ότι όποιος το έκανε πρώτος ήταν και αυτός που κέρδιζε το βραβείο, όλοι οι άλλοι έμεναν απ' έξω.

Τώρα ξέρω αυτό που σας καίει είναι να σας πω τι πρέπει να κάνετε αν είστε από τους τελευταίους που είχαν μία ξεχασμένη σελίδα και θυμήθηκαν να την τροφοδοτήσουν. Αλλά δεν μπορώ να σας βοηθήσω και πολύ. Απλώς αυτός που πρόλαβε και μπήκε -εάν είστε ο μοναδικός διαχειριστής της σελίδας κατά πάσα πιθανότητα δεν θα συναντήσετε πρόβλημα- θα πρέπει να ξαναδώσει και σε άλλους ρόλους διαχειριστή ή κάποιον από τους καινούργιους ρόλους που δημιούργησε το Facebook. Και όταν μιλάω για καινούργιους ρόλους μπορεί πλέον κάποιος να έχει πρόσβαση μόνο στις διαφημίσεις ή στα στατιστικά ή στο περιεχόμενο ή στα μηνύματα.

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι πλέον για να διαχειριστείτε μία σελίδα θα πρέπει να πάτε πάνω δεξιά στο τριγωνάκι και να αλλάξετε το προφίλ σας σε σελίδα αλλιώς δουλειά δεν γίνεται. Η εναλλαγή αυτή έχει μπερδέψει αρκετό κόσμο που δεν καταλαβαίνει τις διαφορές ανάμεσα στα multiple profiles. Και μετά γυρίζει στο δικό του και ποστάρει ως σελίδα. Για προσοχή λίγο εδώ παρακαλώ.

Όσοι αγχώθηκαν δεν πρόλαβαν καν να δούνε τις μεγαλύτερες αλλαγές που έγιναν στις σελίδες με πιο χτυπητή την κατάργηση του like και την αντικατάστασή του με το follow. Τα υπόλοιπα να σας πω την αλήθεια δεν τα κατάλαβα κι εγώ… δίνουν μεγαλύτερη αυτονομία στη σελίδα, να λειτουργεί κάπως ως προφίλ. Αλλά βλέπω το τυρί όχι όμως τη φάκα. Αναρωτιέμαι αν θέλουν να μας κάνουν όλους σελίδες και σιγά-σιγά να καταργήσουν τα προφίλ. Κι αυτό γιατί οι σελίδες μπορούν να βάζουν διαφημίσεις και να μας τα τρώνε, σιγά-σιγά και γλυκά. Όλοι μας κάτι έχουμε να διαφημίσουμε. Άλλωστε τώρα με την πανδημία άλλος κάνει podcast (εγώ), άλλος ζωγραφίζει, άλλος φτιάχνει κοσμήματα ή κεραμικά… για όλους έχει κάτι. Λέω τώρα, μήπως; Γιατί άλλη αιτία δεν βρίσκω.

Οι αλλαγές άρχισαν στις 6 Ιανουαρίου και μας ήρθαν σχετικά γρήγορα. Γιατί για παράδειγμα, τα 3D άβαταρ που έχουν πια Αμερικανοί, Καναδοί και Μεξικάνοι (γεωγραφικά το πήγαν;) θ' αργήσουν να 'ρθουν σε μας. Αλλά οι σελίδες, στο τσακ μπαμ άλλαξαν.

Τι κρατάμε από αυτήν την ιστορία; Όταν φτιάχνουμε μια σελίδα μπαίνουμε κατ' αρχάς πολλοί διαχειριστές. Ακόμα κι αν πρόκειται για ατομική επιχείρηση/εγχείρημα, βάλτε φίλους, συγγενείς… όποιον μπορείτε για να μην βρεθείτε κλειδωμένος όχι μόνο σε μια τέτοια περίπτωση αλλά και στην άλλη, την πιο συχνή, που θα σας μπλοκάρουν το προφίλ σας (γίνονται συνέχεια τέτοια πια). Επίσης, για τις καθαρά εταιρικές σελίδες, δεν βάζουμε πια τον ανιψιό μας, αλλά προσλαμβάνουμε community manager, ναι υπάρχει τέτοιος όρος και τέτοιο επάγγελμα, δηλαδή επαγγελματία. Δυστυχώς τα σόσιαλ πριν από 10 χρόνια δεν είναι τα ίδια με σήμερα και όταν μια εταιρεία θέλει να λέγεται σοβαρή δεν τα χειρίζεται ο «εγώ ξέρω». Κανείς μας δεν ξέρει πια αλλά ευτυχώς κάποιοι έχουν τρόπο να μάθουν.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;