Εκεί που φυτρώνει αυτοδιαχειριζόμενος καπιταλισμός

Βάλια Καϊμάκη Δημοσιεύθηκε 28.2.2022

Αυτός ο Μαρκ με το metaverse μ' έχει βάλει σε μεγάλους μπελάδες. Τόσα χρόνια την παλεύω με τα social media, και τις νέες τεχνολογίες που είναι πια παλιές. Δεν λέω, πολλά είναι, αλλάζουν και συνέχεια. Νά μόλις είχα τελειώσει το κείμενο της προ-προηγούμενης εβδομάδας για τις αλλαγές των σελίδων στο Facebook, με πήρε κάποιος έντρομος τηλέφωνο να με ρωτήσει τι να κάνει.


Όμως οι ιδέες του Μαρκ για το metaverse έφεραν στην επιφάνεια κόσμους που σαφώς γνώριζα ότι υπάρχουν αλλά τους θεωρούσα για την ώρα, έστω, περιθωριακούς. Αλλά που τελικά δεν είναι ή που θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουν ότι δεν είναι.

Διαβάσατε ίσως τις περιπέτειές μου στο second life πριν από λίγες εβδομάδες. Τώρα μετά την ανακοίνωση της JP Morgan, της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας, ότι θα ανοίξει υποκατάστημα στην Decentraland, έπεσε το μάτι μου και προς τον κόσμο αυτό. Άλλωστε έχουν ήδη ανοίξει υποκαταστήματα μεγάλων εταιρειών όπως η Samsung αλλά και παραρτήματα πρεσβειών (ναι καλά διαβάσατε), με τα Μπαρμπάντος (μην το ψάχνετε, ναι είναι φορολογικός παράδεισος) πρώτα-πρώτα.

Επόμενο ήταν να θέλω να κάνω μία βόλτα και εγώ. Αλλά πριν σας πω την εμπειρία μου θέλω να σας δώσω μερικά στοιχεία. Το μάνα, το νόμισμά της Decentraland -πρέπει να έχεις πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων για να ξεκινήσεις το παιχνίδι- ήταν στα 1,17 δολάρια τον Απρίλιο του 2020, δύο μήνες μετά την έναρξη του εικονικού χώρου. Έφτασε σε ιστορικό υψηλό (κάπως έτσι δεν το λένε στο χρηματιστήριο;) τον περασμένο Νοέμβριο στα 5,27 δολάρια και σήμερα που σας γράφω είναι στα 2,18 και πέφτει ακόμα. Μάλλον έπεσα σε κακή μέρα γιατί οι προβλέψεις δίνουν τιμή 10 δολαρίων για το 2025 και 95 δολαρίων για το 2031. Όσο για την τιμή των οικοπέδων, εικονικά κομμάτια γης εμβαδού 16x16 μέτρων από 6.000 δολάρια πέρσι έφτασαν φέτος στα 12.000.

Γιατί σας τα λέω αυτά; Γιατί τελικά όπως βλέπω -και ελπίζω να διαψευστώ- το metaverse δεν είναι ένας χώρος για παιχνίδι ούτε για κοινωνικές συναναστροφές όπως είναι τα social media. Είναι μια επενδυτική ευκαιρία (;).

Δεν μπορώ να σας πω αν είναι καλή ή κακή. Δεν έχω ιδέα γιατί δεν είναι ο τομέας μου. Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι, τι γίνεται αν το μαγαζί φαλιρίσει και βάλει λουκέτο. Καταλαβαίνετε φυσικά ότι όλα χάνονται. Γι' αυτό και κόσμοι όπως η Decentraland δεν έχουν ιδιοκτήτη όπως η meta τον Μαρκ αλλά ανήκουν στην κοινότητα και διοικούνται από αποκεντρωμένους αυτόνομους οργανισμούς (DAO).

Εδώ έχω χαθεί εντελώς γιατί για αυτοδιαχειριζόμενο καπιταλισμό δεν έχω ξανακούσει. Διορθώστε με και πάλι αν θέλετε γιατί είμαι πολύ έξω από τα νερά μου. Δηλαδή τον πληθωρισμό πώς θα τον ελέγχουν/χειρίζονται; Θα μου πεις έχει ισοτιμία με το δολάριο το νόμισμα. Δηλαδή αφού δεν υπάρχει έτσι κι αλλιώς μήπως τότε ΕΙΝΑΙ δολάριο; Κι αν δεν είναι τι θα γίνει με μια ενδεχόμενη φούσκα ακινήτων, ας πούμε; Μπορεί να υπάρξει φούσκα; Αφού μπορείς να χτίζεις όσο θες, δεν θα πέσεις ποτέ στη θάλασσα (κι αν πέσεις την αλλάζεις και την κάνεις στεριά φαντάζομαι). Και τα Μπαρμπάντος τι δουλειά έχουν; Αφού στα κρυπτονομίσματα δεν υπάρχουν ούτε φορολογικοί παράδεισοι ούτε φορολογικές κολάσεις. Κάτι ετοιμάζεται μήπως; Μήπως απλώς χάνω το μυαλό μου και όλα είναι εύκολα και δεν το βλέπω;

Διαβάσατε προσεκτικά τα παραπάνω; Αν ναι, τότε ξέρετε γιατί δεν μπήκα ποτέ στην Decentraland. Να το πάρει το ποτάμι και για τους υπόλοιπους: δεν έχω πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων. Και για να πω την αλήθεια δεν σκοπεύω ν' αποκτήσω τώρα κοντά. Αναρωτιέμαι λοιπόν, το metaverse θα παραμείνει κλειστό για μένα και για όλους εκείνους σαν κι εμένα; Φοβάμαι πως ναι. Θα γίνω ένας δεινόσαυρος σε σκοτεινό δωμάτιο περιστοιχισμένος από σκονισμένα βιβλία κι έναν υπολογιστή που θα τρέχει Windows 10 όταν οι άλλοι θα έχουν 30. Αλλά και πάλι, αυτή τη στιγμή μόνο το metaverse δεν μου έλειπε. Έτσι παρηγοριέμαι.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τα ξένα ονόματα και πώς γράφονται στην Ελληνική

Τα ξένα ονόματα και πώς γράφονται στην Ελληνική

Τα ξένα ονόματα και πώς γράφονται στην Ελληνική

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

Έριδες γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Έριδες γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Έριδες γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Η ελληνική διάλεκτος της Καππαδοκίας Μικράς Ασίας

Η ελληνική διάλεκτος της Καππαδοκίας Μικράς Ασίας

Η ελληνική διάλεκτος της Καππαδοκίας Μικράς Ασίας