Graphic Stories 2022 | Οι νικητές 6ου διεθνή διαγωνισμού αφίσας

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 28.3.2022

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 8ο Διεθνές Συνέδριο Οπτικής Επικοινωνίας, Graphic Stories, το τριήμερο 18-20 Μαρτίου, στη Λευκωσία, με θέμα την Ανεκτικότητα - Tolerance.


Το φετινό Graphic Stories περιελάμβανε οκτώ [8] διαλέξεις, τρία [3] δημιουργικά εργαστήρια, μια [1] διεθνή έκθεση αφίσας με συμμετοχή σχεδιαστών από την Κύπρο και το εξωτερικό και ένα [1] διαδραστικό installation.

Graphic Stories - Στα καλύτερα φεστιβάλ της Ευρώπης, από την EFA

Το Graphic Stories έχει επιλεγεί στα καλύτερα φεστιβάλ της Ευρώπης από την Ευρωπαϊκή Ένωση Φεστιβάλ, European Festivals Association [EFA] και του απονεμήθηκε η τιμητική σφραγίδα ποιότητας της Ευρώπης EFFE Label για τη χρονική περίοδο 2019-2021. Tο Συνέδριο βραβεύτηκε επίσης για την καινοτομία και την εφευρετικότητα, με το ειδικό σήμα Badge of Invention, ενώ απέσπασε και την ειδική διάκριση Remarkable Arts Festival για το 2021, γεγονός που το κατατάσσει ανάμεσα στις κορυφαίες ευρωπαϊκές διοργανώσεις που αφορούν τις τέχνες και τον πολιτισμό.

Διεθνής Έκθεση Αφισών με θέμα «TOLERANCE»

Από την εποχή του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού, η ανεκτικότητα προβάλλει ως αναγκαίο χαρακτηριστικό για την ομαλή συνύπαρξη των ανθρώπων και αποτελεί απόρροια των ανθρωποκεντρικών ιδεών της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, της ισονομίας και των διαχρονικών αγώνων για εξάλειψη κάθε είδους διακρίσεων, κοινωνικών, φυλετικών, εθνικιστικών για την ελευθερία του λόγου και της σκέψης.

Η ανεκτικότητα αφορά την προθυμία μας να επιτρέπουμε στους ανθρώπους να σκέφτονται, να εκφράζονται και να δρουν ακόμη και με τρόπους οι οποίοι δεν μας βρίσκουν σύμφωνους. Η ανεκτικότητα στο καθετί διαφορετικό, σε άλλες σκέψεις ή απόψεις, έχει ως απώτερο στόχο τη δημιουργική προσέγγιση και την πρόοδο, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Η ανεκτικότητα αποτελεί το εφαλτήριο για μια κοινωνία απαλλαγμένη από τον φανατισμό, τη μισαλλοδοξία, τον ρατσισμό, τον εθνικισμό και τις κάθε είδους διακρίσεις και κοινωνικές ανισότητες. Είναι ταυτόχρονα ο θεμέλιος λίθος για την καλλιέργεια του αλληλοσεβασμού και της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της συναίνεσης και το αντίδοτο στην περιθωριοποίηση και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Τα Εγκαίνια της  6ης Διεθνούς Έκθεσης Αφίσας & η Απονομή Βραβείων με θεμα TOLERANCE τέλεσε ο δημοτικός σύμβουλος Λευκωσίας κ. Χρύσανθος Φάκας την Παρασκευή 18 Μαρτίου. Παράλληλα, ήταν μεγάλη τιμή η εντιμότατη πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου να μεταφέρει το δικό της μήνυμα για την ΑΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ, μέσα από ένα βίντεο που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια των εγκαινίων στο κοινό.

Ακολούθησε απονομή βραβείων στους έξι [6] νικητές του 6ου  διεθνή διαγωνισμού αφίσας του Graphic Stories και έκθεση αφισών που περιλαμβάνει τις 50 διακεκριμένες αφίσες του διαγωνισμού, πλαισιωμένες από 15 έργα αναγνωρισμένων σχεδιαστών. Ο διαγωνισμός έλαβε συνολικά 1.420 συμμετοχές από 45 χώρες, νέος αριθμός ρεκόρ για τη διοργάνωση, γεγονός που καθιστά τον διαγωνισμό παγκόσμιο σημείο αναφοράς για την οπτική επικοινωνία και τα δώρα αξίας €43.000 προσέφεραν τα Πανεπιστήμια Alexander & Frederick, καθώς και η εταιρεία Γραμμτοσειρών Parachute.

Νικητές – Βραβεία

Διεθνείς Διακρίσεις:

Κατηγορία: Διεθνής Διάκριση για Επαγγελματίες Σχεδιαστές Οπτικής Επικοινωνίας









1ο Βραβείο

Νικήτρια: Garibay Pedraza Yolanda, από το Μεξικό

Δώρο: Γραμματοσειρές Parachute από την Parachute Typefoundry

Κατηγορία: Διεθνής Διάκριση για φοιτητές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Οπτικής Επικοινωνίας





1ο Βραβείο

Νικήτρια: Yuqi Zhao, από την Κίνα

Δώρο: Γραμματοσειρές Parachute από την Parachute Typefoundry

Κυπριακές Διακρίσεις:

Κατηγορία: Κυπριακή Διάκριση για φοιτητές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης



1ο Βραβείο

Νικήτρια: Χρυσταλένη Ιακώβου

Δώρο: μία πλήρης υποτροφία σπουδών σε οποιονδήποτε μεταπτυχιακό κλάδο επιθυμεί ο νικητής, προσφορά του Alexander College.





2ο Βραβείο

Νικήτρια: Άντρια Νικολάου

Δώρο: μία υποτροφία σπουδών 30% για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Visual Art, προσφορά του Frederick University.

Κατηγορία: Κυπριακή Διάκριση για Μαθητές Λυκείου και Τεχνικής Σχολής



1ο Βραβείο

Νικήτρια: Κυριακή Χαραλάμπους

Δώρο: μία πλήρης υποτροφία σπουδών σε οποιονδήποτε προπτυχιακό κλάδο επιθυμεί ο νικητής, προσφορά του Alexander College.



2ο Βραβείο

Νικητής: Κωνσταντίνος Κονταργύρης

Δώρο: μία υποτροφία σπουδών 30% για το προπτυχιακό πρόγραμμα Visual Communication, προσφορά του Frederick University.

Διαδραστικό Installation με θέμα την Ανεκτικότητα - Tolerance

Την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης αφισών με το ομώνυμο θέμα, ένα διαδραστικό installation θα περιμένει το κοινό στους χώρους του Συνεδρίου. Ο σκοπός του installation είναι η ενεργός και συνειδητή συμμετοχή του κοινού μέσω της καταγραφής μηνυμάτων και απόψεων σε σχέση με την Ανεκτικότητα. Στόχος της δράσης αυτής είναι να αποτελέσει την αφορμή και να ενθαρρύνει τον κοινωνικό διάλογο σε σχέση με την ανεκτικότητα, την αποδοχή και τον σεβασμό της διαφορετικότητας.



Διάρκεια έκθεσης / installation: 18 έως 31 Μαρτίου

Κατόπιν η έκθεση θα ταξιδέψει στη Βαρκελώνη και τη Θεσσαλονίκη με τη συνεργασία της Ένωσης Γραφιστών Καταλονίας και του Παγκόσμιου Συνεδρίου Τυπογραφίας & Οπτικής επικοινωνίας ICTVC, αντίστοιχα.

*Creative Director, Graphic Stories: Αγγελική Αθανασιάδη | Φωτογραφίες: Σοφία Κουρτάτζε |www.graphicstories.org - #graphicstories #tolerance

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;