Έμποροι από το Διάστημα

Ζέλια Γρηγορίου Δημοσιεύθηκε 2.5.2022

23 Απριλίου 2023


Η πρώτη έκπληξη δεν αφορούσε την άφιξή τους. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν βουίξει από μέρες. Δύο εκατομμύρια τουρίστες αναμένονταν το καλοκαίρι του 2023 σύμφωνα με τις προβλέψεις του αρμόδιου υπουργείου. Μάλιστα οι Συμβουλευτικές Δικοινοτικές Ομάδες Εμπειρογνωμόνων για σταθμισμένη ψήφο και σταθμισμένη κατανομή τουριστών είχαν ήδη επεξεργαστεί σχετικά μέτρα για διακίνηση των τουριστών από τα σημεία διέλευσης στην Πράσινη Γραμμή. Για προβλήματα όπως η μη δυνατότητα χρήσης του μη διεθνώς αναγνωρισμένου αερολιμένα της Τύμπου για πολιτικούς λόγους και της μη επάρκειας των υφιστάμενων αερολιμένων Λάρνακας και Πάφου είχαν ήδη αρχίσει να δρομολογούνται λύσεις. Η δυνατότητα ανακαίνισης του παλιού αερολιμένα Λευκωσίας είχε αποκλειστεί όχι μόνο διότι είχε διαγνωστεί ως κατεδαφιστέο αλλά και διότι τα Ηνωμένα Έθνη είχαν εγκαταστήσει εκεί λυόμενα σπιτάκια από αλουμίνιο όπου διέμεναν οι ξένοι εργάτες που εργοδοτούνταν από εταιρείες που ανέλαβαν μέσω υπεργολαβίας την απασχόληση στη νεκρή ζώνη: εργάτες από τη Μοζαμβίκη για την αποναρκοθέτηση της νεκρής ζώνης, αιτητές ασύλου από τη Σομαλία στο δικοινοτικό σφαγείο, Ινδοί και Νεπαλέζοι στις φάρμες πράσινης καλλιέργειας λαχανικών και εκτροφής πουλερικών (παρόλο που θα ήταν πιο επικερδής, η εκτροφή χοίρων κρίθηκε ακατάλληλη για λόγους που αφορούσαν τον αλληλοσεβασμό των πολιτισμικών ευαισθησιών των δύο κοινοτήτων). Η λύση θα ήταν να προσγειώνονται τα αεροσκάφη σε παροπλισμένα αεροπλανοφόρα σταθμευμένα έξω από τα διεθνή ύδατα της Κύπρου και οι επισκέπτες να μεταφέρονται με τεράστια πολυμορφικά πλεούμενα που θα μπορούσαν να ελλιμενίζονται από το Ακρωτήρι Κορμακίτη μέχρι το Κάβο Γκρέκο, ακόμη και στις πιο βραχώδεις ακτές μέσω αερογέφυρων που είχαν ήδη αρχίσει να κτίζονται.

Δεν ήταν έκπληξη λοιπόν όταν τα πρώτα τεράστια σκάφη άρχισαν να αχνοφαίνονται στον ορίζοντα. Η πρώτη έκπληξη αφορούσε την προέλευσή τους. Διότι οι πρώτοι που αποβιβάστηκαν δεν ήταν εκπρόσωποι τουριστικών γραφείων ή οικονομικοί διπλωμάτες αλλά εξωγήινοι. Η δεύτερη έκπληξη αφορούσε την ένδυσή τους. Δεν φορούσαν κράνη και στολές διαστημανθρώπων, δεν φορούσαν καν μάσκες τις FFP2 με το λογότυπο του αγρινού που θα δίνονταν σε σετ των δέκα τεμαχίων στους ελλιμενισθέντες (η χρήση μάσκας εξακολουθούσε να είναι υποχρεωτική κατά την άφιξη παρόλο που οι αριθμοί νέων κρουσμάτων, νοσηλευθέντων ή αποβιώσαντων με Covid δεν ανακοινώνονταν πια ούτε σε μηνιαία βάση). Η τρίτη έκπληξη αφορούσε τη γλώσσα που χρησιμοποιούσαν. Μιλούσαν άπταιστα αγγλικά με αυτόματη γραπτή μετάφραση σε ελληνικά και τουρκικά η οποία εμφανιζόταν σε οθόνη αφής όπως και το μενού των γλωσσών μετάφρασης. Η τέταρτη έκπληξη αφορούσε την πρότασή τους.

Η πρότασή τους: Ζήτησαν όπως τους παραδοθούν όλοι οι μη ευρωπαϊκής προέλευσης μη λευκοί κάτοικοι Κύπρου, νόμιμοι, μη νόμιμοι ή ενδιάμεσοι. Όλοι οι πρόσφυγες. Όλοι οι ξένοι εργάτες. Όλες οι οικιακές βοηθοί. Όλοι οι ξένοι εργάτες στη γεωργία και την κτηνοτροφία. Όλοι οι κρατούμενοι στη Μενόγεια και στο Πουρνάρα, οι διαμένοντες στην Κοφίνου, όσοι διέμεναν σε κοινότητες. ΟΛΟΙ. ΟΛΕΣ. Σε αντάλλαγμα υπόσχονταν: Να λύσουν για πάντα το ενεργειακό πρόβλημα, και μέσω εξόρυξης φυσικού αερίου από την ΑΟΖ της Κύπρου, μεταφοράς του σε τερματικά στη Λάρνακα και στο Καραβοστάσι και δημιουργίας συστήματος διασωλήνωσης για δωρεάν μεταφορά του σε όλα τα νοικοκυριά, βιοτεχνίες και άλλες βιομηχανικές μονάδες περιλαμβανομένων των ξενοδοχείων, και μέσω δημιουργίας ηλιακών πάρκων και πάρκων ανεμογεννητριών. Να παραδοθούν στην Κεντρική Τράπεζα οι τόνοι χρυσού που είχαν κουβαλήσει στα αμπάρια των διαστημόπλοιών τους. Να διαγραφεί το εξωτερικό χρέος της Κύπρου αλλά και όλα τα «κόκκινα» δάνεια σε τράπεζες. Να χρηματοδοτηθούν με startup funding νέες εταιρείες. Να λυθεί το δημογραφικό πρόβλημα. Να αποφορτιστεί το δημόσιο σχολείο από τα αλλόγλωσσα. Να αποφορτιστεί το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας από επιδοματίες. Να αποφορτιστεί το ΓεΣΥ από δικαιούχους. Να λυθεί το πρόβλημα της υπερπληρότητας των φυλακών. Να αποδεσμευτούν θέσεις εργασίας για Κύπριους στην τουριστική βιομηχανία, στις δομές φροντίδας, στην οικιακή φροντίδα.

Τι θα τους έκαναν; Tους μη Ευρωπαίους μη λευκούς; None of your business. Δεν σας αφορά και δεν υπάρχει λόγος να σας αφορά.

Ο Πρόεδρος κάλεσε έκτακτη συνάντηση του Υπουργικού Συμβουλίου παρουσία του γενικού εισαγγελέα αφού το θέμα αφορούσε και την εννοιολόγηση του δημοσίου συμφέροντος. Η πρόταση ήταν δελεαστική. Ο τόπος χρειαζόταν ανακούφιση από την εσωτερική ένταση για το λεγόμενο μεταναστευτικό, από την αγωνία για τη βιωσιμότητα του ΓεΣΥ, από τους Πράσινους, από τους δικαιωματιστές. Τα μηνύματα από πολίτες και οργανωμένα σύνολα άρχισαν να φτάνουν μαζικά στο Προεδρικό και στη Βουλή. Οι κοινοτάρχες Έμπας και Χλώρακας και Λευκωσίας ήταν οι πρώτοι που απέστειλαν μηνύματα: NAI. Να καθαρίσει ο τόπος! Θετική ήταν και η στάση κομμάτων που είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για το πρόβλημα (άλλοι το έλεγαν μεταναστευτικό, άλλοι προσφυγικό, άλλοι δημογραφικό): εν σηκώνει άλλους ο τόπος. Θετική και η στάση των συντεχνιών: φτάνει να πάρουμε πίσω την ΑΤΑ. Θετική και η στάση του Συμβουλίου Ανάκαμψης της Οικονομίας. Με startup funding θα στηθούν πολλές εταιρείες και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Η μετάβαση σε πράσινη ενέργεια ενθουσίασε πολλούς αλλά τους απασχολούσαν οι νομικές δυσκολίες απέλασης. Είμαστε ήδη στο στόχαστρο εκθέσεων του State Department και του Συμβουλίου της Ευρώπης για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και αυτό αμαυρώνει τη διεθνή εικόνα της Κύπρου. Ενδοιασμούς εξέφρασε παραδόξως και το αρμόδιο Υπουργείο Τουρισμού καθώς το τουριστικό προϊόν βρισκόταν σε διαδικασία κατοχύρωσής του ως πράσινου, without cruelty to animals or migrants. Oι ενδοιασμοί τους μαλάκωσαν όταν τους υποδείχθηκε ότι οι αόρατοι εργαζόμενοι στις κουζίνες και στο καθάρισμα σε καθεστώς εκμετάλλευσης ήδη επιβάρυναν την καθαρότητα του προϊόντος τους, η μετάβασή τους σε white labour θα ήταν και μια ευκαιρία να αναβαθμίσουν το προϊόν τους και να απευθυνθούν σε μια ανώτερη ηθικά ευρωπαϊκή αγορά. Διαμαρτυρίες και όχι απλώς ενδοιασμούς εξέφρασαν οι ξένες εταιρείες που απασχολούσαν εργάτες στη νεκρή ζώνη. Έντονη και η διαμαρτυρία των Κυπρίων μητέρων και ηλικιωμένων: Ποια με 320 ευρώ θα προσέχει τα μωρά μας, τους αρρώστους μας, τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας; Διαμαρτυρία εξέφρασαν και δικηγορικά γραφεία που ειδικεύονταν στις πολιτογραφήσεις και κάποια real estate γραφεία: Και τι θα κάνουμε με τους Σαουδάραβες; Οι Κινέζοι έν' λευκοί, ενένει; H απάντησε σε αυτούς ήταν οι πιο εύκολη. Στην πρόταση των Εμπόρων του Διαστήματος συμπεριλαμβανόταν εξαίρεση μικρού αριθμού μη Ευρωπαίων μη λευκών κατοίκων: DADT (do not ask, do not tell). Αρνητική ήταν και η στάση ΜΚΟς που μέσω νέου σχεδίου κοινωνικής ενσωμάτωσης είχαν αναλάβει εργολαβικά τη στέγαση και εκπαίδευση προσφύγων μέσω του συστήματος αγοράς υπηρεσιών από το Υπουργείο Εσωτερικών. Το ίδιο αρνητική και η στάση της συντεχνίας των αστυνομικών καθώς στην υλοποίηση του σχεδίου Νέα Κύπρος θα προβλεπόταν μείωση των προσλήψεων και απόλυση αρκετών ως υπεράριθμων. Η απάντηση από Δερύνεια και Ακρωτήρι ήταν απόλυτη: OXI. Tωρά συνάουμεν φράουλες.

Καταλυτικής σημασίας όμως ήταν η έκτακτη συζήτηση για λύση του Κυπριακού. Θα αποσύρονταν τα τουρκικά στρατεύματα, θα παρέμεναν όσοι έποικοι φαινοτυπικά αλλά και γονοτυπικά έκαναν match το σταθμισμένο φαινοτυπικό και DNA προφίλ των Κυπρίων. Μάλιστα, οι οπαδοί του κινήματος Ενωμένη Καθαρή Κύπρος πρότειναν και το σύνθημα που κάλυπτε όλες τις ομάδες πίεσης υπέρ της πρότασης των Εμπόρων από το Διάστημα, «Ας κάνουμε την κρίση ευκαιρία».

1 Μαΐου ήταν η καταληκτική ημερομηνία για παράδοση. Έτσι κι έγινε.

Ζέλεια Γρηγορίου, Αναπληρώτρια καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Κύπρου

*Σημείωση: To κείμενο είναι μυθοποιητικό και αποτελεί ελεύθερη απόδοση και προσαρμογή της ιστορίας φαντασίας «The Space Traders» του Derrick Bell (δικηγόρου, ακτιβιστή και ακαδημαϊκού, από τους πρωτεργάτες της Κριτικής Θεωρίας Φυλής (Critical Race Theory)).

Εικόνα:Sanford Biggers,  Laocoön, 2015




Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;