Το τέρας του Μπάφαλο είναι στον τοίχο μας

Βάλια Καϊμάκη Δημοσιεύθηκε 23.5.2022

Την είδηση την άκουσα στο ραδιόφωνο την ώρα που σχόλασα από τη δουλειά την περασμένη Κυριακή: ένας 17χρονος νεαρός υπέρμαχος της ανωτερότητας της λευκής φυλής είχε πραγματοποιήσει μία φονική επίθεση στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης την προηγούμενη. Το ραδιόφωνο έλεγε ότι είχε τραυματίσει 13 ανθρώπους, 10 από αυτούς θανάσιμα. Οι περισσότεροι από αυτούς Aφροαμερικανοί όπως ήταν ο στόχος του. Εκείνη την ώρα δεν είχαμε εικόνα για τον ρόλο των social media στην υπόθεση αλλά σιγά-σιγά το κουβάρι άρχισε να ξεδιπλώνεται.


Την ώρα της επίθεσής του ο Πέιτον Τζέντρον έφερε πλήρη στρατιωτική εξάρτυση και ενώ σίγουρα όλοι πρόλαβαν να δουν τα φονικά του όπλα ελάχιστοι ίσως παρατήρησαν την action camera που είχε προσαρμόσει στο κράνος του ώστε να μπορέσει να κάνει live μετάδοση στο Twitch. Η πλατφόρμα αυτή συγκεντρώνει κυρίως νεαρούς που παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια και είναι μία από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες για live μεταδόσεις των νέων. Κανένας σε αυτή την ηλικία δεν κάνει live μετάδοση στο Facebook γιατί απλώς δεν χρησιμοποιούν Facebook, και λυπάμαι που θα σας στεναχωρήσω αλλά το Facebook είναι το social των γέρων. Αν θέλετε πάντως να ακούσετε και να μάθετε περισσότερα για το Twitch ας αφήνω το link για ένα απόσπασμα στο οποίο θα με ακούσετε να εξηγώ ακριβώς τι είναι η πλατφόρμα https://sptfy.com/8nfi

Ο Τζέντρον ποστάρησε online και ένα μανιφέστο 180 σελίδων στο οποίο γράφει ότι είναι «απλώς ένας λευκός άνδρας που επιδιώκει να προστατεύσει και να υπηρετήσει την κοινότητά του, τον λαό του, την κουλτούρα και τη φυλή του». Στις σελίδες του μανιφέστου αναφέρεται, λεπτό προς λεπτό, η επίθεση, τα όπλα που θα χρησιμοποιούσε, η μετάδοση των φόνων μέσω της πλατφόρμας Twitch. Επίσης δεν δίστασε να μας πληροφορήσει ότι εμπνεύστηκε από το μακελειό στο Christchurch της Νέας Ζηλανδίας τον Μάρτιο του 2019, όπου ο δολοφόνος είχε μεταδώσει live μέσω Facebook την επίθεσή του καθώς και από άλλες αντίστοιχες ενέργειες.

Παρόλο που η πλατφόρμα κατέβασε το βίντεο μόλις δύο λεπτά αφότου ξεκίνησε, ο χρόνος αυτός ήταν αρκετός για να προλάβουν πολλοί να αντιγράψουν τα πλάνα και να τα διαδώσουν σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μα γιατί συμβαίνει αυτό, ρώτησα τον σύμβουλό μου επί των social (o οποίος δεν ξέρει περισσότερα αλλά ζει μέσα σε αυτά); Γιατί είναι τόσοι πολλοί online που όλο και κάποιος προλαβαίνει να το αντιγράψει, μου απάντησε. Απλό.

Άρα αυτό που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι διπλό. Από τη μία τα social ως Μέσο διάδοσης τέτοιων ενεργειών και άρα ανάγκη ρυθμιστικού πλαισίου (και ας λέει ό,τι θέλει ο κ. Μασκ για την πλήρη ελευθερία του λόγου, άλλωστε την τελευταία εβδομάδα νομίζω ότι μας ξεκαθαρίζει σιγά-σιγά ότι δεν πρόκειται ν' αγοράσει τίποτα τελικά) ώστε τέτοια φαινόμενα να σταματήσουν. Ρυθμιστικό πλαίσιο που θα υποχρεώνει τις πλατφόρμες να δρουν και να αντιδρούν. Παρ' όλο που μετά τα γεγονότα της Νέας Ζηλανδίας πλατφόρμες και κράτη συμφώνησαν να συνεργαστούν για να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό στο πλαίσιο του Christchurch Call to Action, σύμφωνα με τους «New York Times» όταν κάποιοι χρήστες προσπάθησαν να κάνουν flag την επίθεση του Τζέντρον ως ακατάλληλο περιεχόμενο η απάντηση που πήραν ήταν ότι οι αναρτήσεις δεν παραβιάζουν τους όρους χρήσης.

Από την άλλη τα social λειτουργούν και ως Μέσο προτροπής τέτοιων ενεργειών, ως Μέσο συνεννόησης ομοϊδεατών (πιθανολογείται ότι ο Τζέντρον είχε κάνει γνωστό το σχέδιό του σε ομάδες στο 4chan και σε άλλα ανάλογα social) και τώρα μόλις σκέφτηκα ότι μπορεί αυτοί να περίμεναν στις οθόνες να δουν το μακελειό, να το αντιγράψουν και να το διαδώσουν παντού και άρα… υπάρχει ανάγκη ρύθμισης.

Είναι ώρες-ώρες που σκέφτομαι ότι απελευθερώσαμε ένα τέρας στη φύση, το οποίο δεν μπορούμε με τίποτα να ελέγξουμε. Και όσο το καθυστερούμε τόσο πιο δύσκολο θα γίνεται.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;