Αμβλώσεις και προσωπικά δεδομένα

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 6.6.2022

Για το πρόβλημα της απαγόρευσης των αμβλώσεων έχουμε γράψει πολλά στις σελίδες των διεθνών θεμάτων της εφημερίδας μας. Όμως πλέον το θέμα ακουμπάει και τις Big Tech καθώς μια ομάδα Δημοκρατικών γερουσιαστών συνέταξε επιστολή προς την Google και την Apple σε μια προσπάθεια να πείσει τις εταιρείες να διαγράψουν εφαρμογές που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να παρακολουθούν αν μια γυναίκα έχει δείξει ενδιαφέρον για άμβλωση. Υποστήριξαν ότι τα δεδομένα που συλλέγουν τέτοιες εφαρμογές θα μπορούσαν να καταστήσουν τις γυναίκες αυτές στόχους.


«Σας προτρέπουμε να διασφαλίσετε ότι οι εφαρμογές στο Google Play Store δεν χρησιμοποιούν πρακτικές δεδομένων που απειλούν την ευημερία των ατόμων που αναζητούν υπηρεσίες άμβλωσης», αναφέρεται στην επιστολή που εστάλη στον διευθύνοντα σύμβουλο της Google Σούνταρ Πιτσάι. Την επιστολή υπογράφουν οι γερουσιαστές Εντ Μάρκλεϊ και Ελίζαμπεθ Γουόρεν (διεκδίκησε και το χρίσμα για την προεδρία) από τη Μασαχουσέτη, ο Ρον Γουάιντεν από το Όρεγκον, ο Μπέρνι Σάντερς (και ποιος δεν τον ξέρει) και ο Κόρι Μπούκερ από το Νιου Τζέρσεϊ.  Όλοι Δημοκρατικοί εκτός από τον Σάντερς που είναι πλέον ανεξάρτητος.

Μια δεύτερη επιστολή προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της Apple Τιμ Κουκ απηχούσε σε μεγάλο βαθμό την πρώτη, με τους γερουσιαστές να υποστηρίζουν ότι οι εφαρμογές που διατίθενται στα καταστήματα εφαρμογών των πλατφορμών θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση γυναικών που ενδιαφέρονται να ζητήσουν ή έχουν ήδη κάνει άμβλωση.

«Ανησυχούμε ότι οι πολέμιοι των αμβλώσεων και άλλοι παράγοντες θα επιχειρήσουν να αποκτήσουν πρόσβαση και να αξιοποιήσουν προσωπικές πληροφορίες -συμπεριλαμβανομένων δεδομένων σχετικά με την τοποθεσία, τη διαδικτυακή δραστηριότητα, την υγεία και τα βιομετρικά στοιχεία- με τρόπους που απειλούν την ευημερία όσων ασκούν το δικαίωμά τους να επιλέξουν», αναφέρουν στην επιστολή προς τον Κουκ. «Το App Store θα πρέπει να απαγορεύσει στις εφαρμογές που είναι διαθέσιμες για λήψη να εμπλέκονται σε πρακτικές δεδομένων που μπορεί να θυματοποιήσουν άτομα που αναζητούν ή έχουν αναζητήσει υπηρεσίες άμβλωσης».

Οι γερουσιαστές σημειώνουν ότι τα δεδομένα που συλλέγονται από εφαρμογές συχνά αποθηκεύονται και στη συνέχεια πωλούνται σε τρίτους, οι οποίοι θα μπορούσαν στη συνέχεια να συγκεντρώσουν το ιστορικό αναζήτησης, γεωγραφικού εντοπισμού και του τηλεφώνου ενός χρήστη για να «διευκολύνουν την παρακολούθηση» ατόμων που αναζητούν αμβλώσεις.

«Οι πληροφορίες τοποθεσίας που δείχνουν ότι ένας χρήστης επισκέφθηκε έναν γυναικολόγο θα μπορούσαν να γίνουν ένας θησαυρός δεδομένων για φορείς που έχουν σκοπό να στοχοποιήσουν, να εκφοβίσουν και να βλάψουν άτομα που ζητούν αμβλώσεις ή άτομα που απλώς λαμβάνουν μέτρα για την προώθηση της αναπαραγωγικής τους υγείας», αναφέρεται στις επιστολές.

Οι γερουσιαστές ζητούν από τις εταιρείες να δεσμευτούν ότι θα προβούν σε μια σειρά από προσαρμογές στις πλατφόρμες των εφαρμογών τους, συμπεριλαμβανομένης της πραγματοποίησης ενημερώσεων που επιτρέπουν σε έναν χρήστη τη δυνατότητα με εύκολο τρόπο να αρνηθεί ή να ανακαλέσει τη συγκατάθεσή του για μια εφαρμογή που ζητά δεδομένα θέσης, υγείας ή βιομετρικά δεδομένα.

Και πολύ καλά κάνουν φυσικά αν και αμφιβάλλω εάν θα εισακουστούν. Ίσως όμως σε αυτές τις πρώτες φωνές να ενωθούν και άλλες και να γίνει κάτι στο τέλος. Γιατί το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι αμβλώσεις αλλά κάθε θέμα που μπορεί να ξεπηδήσει από το χθες (όπως αυτό) ή από το αύριο και οι εφαρμογές που χρησιμοποιούμε για τη διευκόλυνση ή τη διασκέδασή μας να γίνουν παγίδα. Το φάντασμα της Cambridge Analytica κυκλοφορεί ανάμεσά μας.

Το πιο απλό είναι αυτό που ζητάνε: να έχουμε τη δυνατότητα οποιαδήποτε στιγμή να αλλάξουμε τις προτιμήσεις μας. Ακόμα καλύτερα, να είναι ίδιος ο τρόπος σε όλες τις εφαρμογές ώστε να μπορούμε να τον μάθουμε και να το κάνουμε εύκολα και άμεσα. Και εξυπακούεται να έχουμε την επιλογή να πουλάνε ή όχι τα στοιχεία μας σε τρίτους. Δυστυχώς έπρεπε να φτάσει ο κόμπος στο χτένι για να ξεσηκωθούν κάποιοι αρμοδίως. Στην Ευρώπη είμαστε πιο προχωρημένοι αλλά συνεχώς πρέπει να δίνουμε μάχες με τις Big Tech. Το στρατηγικό σημείο, όμως, είναι οι ΗΠΑ, το σπίτι τους.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τα ξένα ονόματα και πώς γράφονται στην Ελληνική

Τα ξένα ονόματα και πώς γράφονται στην Ελληνική

Τα ξένα ονόματα και πώς γράφονται στην Ελληνική

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

Έριδες γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Έριδες γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Έριδες γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Η ελληνική διάλεκτος της Καππαδοκίας Μικράς Ασίας

Η ελληνική διάλεκτος της Καππαδοκίας Μικράς Ασίας

Η ελληνική διάλεκτος της Καππαδοκίας Μικράς Ασίας