Μια περιουσία για να βρεις τη… σειρά

Μιχάλης Σταύρου Δημοσιεύθηκε 13.6.2022
Vintage room with wallpaper, old fashioned armchair, retro tv, phone, clocks, radio player and standart lamp

Από την πρώτη πρωτότυπη παραγωγή του με το «House of Cards» μέχρι σήμερα, το Netflix έχει δημιουργήσει πολλές σειρές και ταινίες με την υπογραφή του. Ωστόσο, όλες αυτές οι παραγωγές κοστίζουν. Το δίκτυο βρίσκεται σε κατάσταση… εκτάκτου ανάγκης και αρκετές από τις επικείμενες παραγωγές του μπήκαν στο συρτάρι. Κάποτε όμως το Netflix έδινε γη και ύδωρ για την παραγωγή σειρών, οι οποίες έγραψαν ιστορία, όντας οι πιο ακριβές που προβλήθηκαν ποτέ στην πλατφόρμα. Το «Stranger Things» ήταν πάντα μια ακριβή σειρά στην παραγωγή - αλλά η τέταρτη σεζόν είναι επίσημα η πιο ακριβή σειρά του Netflix. Σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», κάθε επεισόδιο της αγαπημένης σειράς επιστημονικής φαντασίας/τρόμου κοστίζει το εξωφρενικό ποσό των 30 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό είναι ένα τεράστιο άλμα από τον εκτιμώμενο προϋπολογισμό της πρώτης σεζόν στα 6 εκατομμύρια δολάρια ανά επεισόδιο και τον προϋπολογισμό της δεύτερης σεζόν στα 8 εκατομμύρια δολάρια. Ακριβά κόστισε στην πλατφόρμα και το «The Crown». Το διάσημο βασιλικό δράμα του Netflix έκανε πρεμιέρα τον Νοέμβριο του 2016 και έγινε αμέσως επιτυχία. Αλλά αυτά τα πλούσια σκηνικά και κοστούμια έχουν κόστος και έχει αναφερθεί ότι το Netflix ξόδεψε περίπου 13 εκατομμύρια δολάρια ανά επεισόδιο για να κρατήσει τη βασίλισσα στο κάστρο της κατά την πρώτη σεζόν. Αν και, σύμφωνα με το mentalfloss.com, ο δημιουργός του «The Crown» Peter Morgan είπε ότι το κόστος είναι πιθανώς πιο κοντά στο μισό. Προφανώς και το κόστος αυξήθηκε όσο ανανεώνονταν οι σεζόν της σειράς.


Χορός εκατομμυρίων

Καθώς πλέον ο ανταγωνισμός μεταξύ των streaming υπηρεσιών είναι μεγάλος και οι απώλειες συνδρομητών στο Netflix είναι φανερές σε αντίθεση με το Disney Plus που κερδίζει όλο και περισσότερους χρήστες, η πλατφόρμα βάζει τέλος στις πανάκριβες παραγωγές που έκανε μέχρι τώρα και προχωρά με νέα δεδομένα. Φέτος το Netflix είχε πτώση στον συνολικό αριθμό των συνδρομητών του, κάτι που είχε ως επακόλουθο και τις ακυρώσεις κάποιων σειρών, όπως το «Space Force» με τον Steve Carell. Ενώ ο μεγάλος γίγαντας του streaming απέλυσε περίπου 150 υπαλλήλους εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα. Κι όσο το Netflix μειώνει το κόστος τόσο οι κολοσσοί δείχνουν τα δόντια τους, αφού πλέον Apple, HBO και Disney+ προσθέτουν συνεχώς νέο περιεχόμενο για να μπορέσουν να εξαφανίσουν από τον χάρτη το Netflix, το οποίο μπαίνει σε μια δύσκολη περίοδο. Ο χορός όμως των εκατομμυρίων φέρνει αύξηση και στο κόστος των παραγωγών σε άλλες χώρες, όπως λόγου χάρη στην Ελλάδα. Ο ΑΝΤ1 έχει δημιουργήσει ήδη τη δική του πλατφόρμα και οι πρωτότυπες σειρές που μεταδίδει έχουν υψηλότερο κόστος και λιγότερα επεισόδια.

Η νέα τάση

Μια καινούργια τάση φαίνεται πως αναφύεται όσον αφορά τις σειρές, την οποία ακολουθούν οι πλατφόρμες. Η νέα λογική θέλει τις σειρές να έχουν πλέον λίγα επεισόδια, αφού κάθε σεζόν δεν ξεπερνάει τα 10. Είναι μια πρακτική που κοστίζει μεν, είναι όμως ο μόνος τρόπος για να μπορέσουν τα ελεύθερα κανάλια να ανταγωνιστούν τα συνδρομητικά και τις πλατφόρμες. Και αυτό φαίνεται πως θα ακολουθήσουν και στις ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με εκτιμήσεις του MIPTV. Και είναι μια τάση που ήδη βλέπουμε να ακολουθείται και στην Ελλάδα, ενώ και στην Κύπρο θα τη δούμε ενδεχομένως τα επόμενα χρόνια. Ήδη οι κυπριακές σειρές έχουν μειωθεί δραματικά και φαίνεται πως θα συνεχίσουν να υπάρχουν ως μίνι σειρές τα επόμενα χρόνια.




Δύο σειρές για να δείτε στο Netflix 


Borgen 

«Το μέλλον είναι γένους θηλυκού», λέει Μπιργκίτε Νίμποργκ στην πρώτη σκηνή της σειράς. Τρεις σκηνές πιο κάτω, η Μπιργκίτε Νίμποργκ, η οποία σ' αυτήν τη φάση της καριέρας της είναι υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, παρατάει σύξυλο το Υπουργικό Συμβούλιο για να πάει στο μπάνιο, όπου σηκώνει το πουκάμισό της και κάνει μετά μανίας αέρα στον εαυτό της. Είναι 53 και είναι στην εμμηνόπαυση. Τα παιδιά της έχουν μεγαλώσει και έχουν φύγει από το σπίτι, ο 60άρης πρώην σύζυγός της ετοιμάζεται να κάνει παιδί με τη νέα (από κάθε άποψη) σύζυγό του και η ίδια έχει αγοράσει συνδρομή σε ένα ανθοπωλείο προκειμένου να της στέλνουν λουλούδια κάθε μέρα στο σπίτι... Και έχει ρυτίδες. Και είναι μόνη στην προσωπική της ζωή. Το Borgen επέστρεψε μετά από πολλά χρόνια απουσίας για μια 4η συγκλονιστική και πολιτικά φορτισμένη σεζόν χάρη στο Netflix. Με τίτλο «Borgen - Power and Glory», η καλύτερη εναλλακτική σειρά για όσους λάτρεψαν το «House of Cards» είναι εδώ για να χαρίσει ένα έντονο πολιτικό θρίλερ. Η σειρά παρακίνησε τους Δανούς πολιτικούς να αντιδράσουν στο μεταναστευτικό ζήτημα. Η σχέση των ΜΜΕ με την εξουσία, όπως απεικονίζεται στη σειρά, είναι μια σχέση αλληλεξάρτησης και διαπλοκής, ωστόσο είναι και μια σχέση με διακυμάνσεις, αφού αναλόγως αλλάζει χωρίς να είναι και απαραιτήτως καλό ή κακό.

The Lincoln Lawyer

Μετά από ένα ατύχημα, ο επιτυχημένος δικηγόρος από το Λος Άντζελες Μίκι Χάλερ βάζει μπροστά ξανά την καριέρα του -και τη χαρακτηριστική Lincoln του- με μια υπόθεση φόνου. Η σειρά βασίζεται στη δεύτερη συνέχεια των νομικών θρίλερ του Μάικλ Κόνελι με πρωταγωνιστή τον Μίκι Χόλερ. Βέβαια, δεν έχει καμία σχέση με την ταινία του 2009 με τον Μάθιου ΜακΚόναχι στον πρωταγωνιστικό ρόλο, τη θέση του έμπειρου δικηγόρου που δραστηριοποιείται στο Λος Άντζελες έχει πάρει ο Μανουέλ Γκαρσία-Ρούλφο. Ένα ατύχημα στο σέρφινγκ έθεσε τον ίδιο και τις επαγγελματικές του φιλοδοξίες στο περιθώριο, με αποτέλεσμα να εθιστεί στα παυσίπονα. Η σειρά τον συναντά 18 μήνες αργότερα, όταν προσπαθεί -και βρίσκεται σε καλό δρόμο- να ανακάμψει. Αν έχετε λιώσει τα δικαστικά δράματα, τότε ίσως αυτή η σειρά να σας φανεί μάλλον κάπως περίεργη αφού δεν έχει τη λογική του procedural που ακολουθούν τα υπόλοιπα δικαστικά δράματα. Έχει όμως το ίδιο κομμάτι στην παραγωγή και τη λογική αυτών των σειρών, γι' αυτό όσοι ψάχνουν εκείνη την ευκολοχώνευτη σειρά που βλέπεις αργάμιση πριν κοιμηθείς, αυτή είναι η σειρά σου. Χωρίς να σε προβληματίζει με δύσκολες υποθέσεις, είναι απ' αυτές τις παραγωγές που αν πετύχεις σε ελεύθερο κανάλι θα την προσπεράσεις για να δεις reality. Αν τη δεις όμως στo Netflix, την επόμενη μέρα θα τη συζητάς ως… ειδικός στις σειρές, ως άνθρωπος της… ποιότητας που βλέπει την πλατφόρμα και όχι τα… κακά κυπριακά κανάλια. Χαλαρά στην κατηγορία «comfort series» για να δεις πριν πέσεις για ύπνο μετά από μια κουραστική ημέρα.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τα ξένα ονόματα και πώς γράφονται στην Ελληνική

Τα ξένα ονόματα και πώς γράφονται στην Ελληνική

Τα ξένα ονόματα και πώς γράφονται στην Ελληνική

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

Έριδες γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Έριδες γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Έριδες γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Η ελληνική διάλεκτος της Καππαδοκίας Μικράς Ασίας

Η ελληνική διάλεκτος της Καππαδοκίας Μικράς Ασίας

Η ελληνική διάλεκτος της Καππαδοκίας Μικράς Ασίας