Καβγάς στην Ινδία

ΒΑΛΙΑ ΚΑΪΜΑΚΗ Δημοσιεύθηκε 16.10.2022

Στη μακρινή Ινδία θα πάμε σήμερα, για να παρακολουθήσουμε ένα επεισόδιο που εξελίσσεται ανάμεσα στη Meta, την εταιρεία του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, και του The Wire, ενός μεγάλου ινδικού μη κερδοσκοπικού ειδησεογραφικού ιστότοπου. Όχι ότι είναι ασυνήθιστο για τη Meta να αντιδρά επιθετικά σε άρθρα. Ούτε είναι ασυνήθιστο για τους δημοσιογράφους να εμμένουν στη θέση τους παρά τις διαψεύσεις της Meta. Αυτή τη φορά όμως, πρόκειται για μια σημαντική υπόθεση που εμπλέκει και την πολιτική και που απαιτεί να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα αρκετά γρήγορα. Οι πολιτικοί στην Ινδία, στις ΗΠΑ αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου, παρακολουθούν ώρα με την ώρα την εξέλιξή της. Ταυτόχρονα, μας δίνει ένα μάθημα για το πώς παίζεται το επικοινωνιακό παιχνίδι σε αυτό το επίπεδο των Big Tech.

Την περασμένη Δευτέρα, το The Wire δημοσίευσε δύο άρθρα που υποστήριζαν ότι ένας κορυφαίος αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος της Ινδίας είχε ουσιαστικά τη δυνατότητα να διαγράφει αναρτήσεις από το Instagram. Υποστήριζαν ότι ο Αμίτ Μαλβίγια επικεφαλής ΙΤ (τεχνολογιών διαδικτύου) του κυβερνώντος κόμματος BJP, ανήκει στη «λευκή λίστα» της Meta, της λίστας των ατόμων με ειδικά προνόμια. Έτσι, κάθε φορά που κάνει «report» μία ανάρτηση, αυτή κατεβαίνει χωρίς μεγάλη συζήτηση.

Το θέμα της λευκής λίστας, το είχε αποκαλύψει πρώτη η The Wall Street Journal, τον Σεπτέμβριο του 2021. Το πρόγραμμα XCheck περιλαμβάνει πολιτικούς, επιχειρηματίες και διασημότητες κάθε είδους, τους οποίους αφήνει ελεύθερους να παραβιάζουν τους όρους χρήσης χωρίς τιμωρία. Ή τους δίνει τα ειδικά προνόμια που φαίνεται να έχει ο Μαλβίγια. Η Meta, φυσικά, αρνείται την ύπαρξη μιας τέτοιας λίστας.

Σε σχέση με τις αποκαλύψεις του The Wire, η Meta αντέδρασε αμέσως και σε ανακοίνωσή της διατύπωσε την κατηγορία ότι οι αποκαλύψεις του The Wire βασίστηκαν σε «κατασκευασμένα» έγγραφα. Όμως, στην αντεπίθεσή του, το The Wire παρουσίασε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο οποίο ο επικεφαλής της εταιρείας στην Ινδία φαινόταν να αναγνωρίζει ότι τα έγγραφα ήταν αυθεντικά, καθώς έστειλε μήνυμα στην ομάδα του, ρωτώντας «πώς στο διάολο» διέρρευσαν τα έγγραφα και απαιτώντας να τοποθετηθούν οι δημοσιογράφοι που έγραψαν το άρθρο σε λίστα παρακολούθησης.

Η υπόθεση τότε έφτασε ακόμα πιο ψηλά στην εταιρεία και ο επικεφαλής ασφάλειας πληροφοριών της Meta, εξέδωσε μια επίσημη δήλωση στην οποία αποκάλεσε το email που επικαλείται το The Wire «ψεύτικο». Τόνισε μάλιστα ότι δεν υπάρχει λίστα παρακολούθησης δημοσιογράφων στη Meta. Παρ’ όλα αυτά, το The Wire επιμένει και επικαλείται έμπιστες πηγές μέσα από την ίδια τη Meta.

Ποια είναι όμως η μεγάλη εικόνα; Η Meta ασκεί τεράστια δύναμη στην Ινδία, ιδίως μέσω του WhatsApp. Είναι, λοιπόν, ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχουν ειδησεογραφικοί οργανισμοί που θα τη θέτουν προ των ευθυνών της. Κι επίσης, το θέμα του XCheck επανέρχεται στη δημοσιότητα. Όμως, αυτή η μάχη είναι σημαντική και για την επιβίωση του Τύπου στη χώρα.

Στο πρώτο σενάριο που τα άρθρα λένε την αλήθεια, η επίθεση που έχει εξαπολύσει η Meta είναι άδικη και χαρακτηριστική μιας αλαζονείας που δεν θα έπρεπε να επιδεικνύει. Μόνο μέσα από ισχυρούς δεσμούς διαπλοκής με το πολιτικό καθεστώς θα μπορούσε να έχει τέτοια αυτοπεποίθηση. Σε αυτήν την περίπτωση, κάθε φορά που θα υπάρχει ένα άρθρο που να επιρρίπτει ευθύνες, θα διαψεύδεται χωρίς συνέπειες. Έτσι υπονομεύεται ο ρόλος του Τύπου και τα θεμέλια της Δημοκρατίας τρίζουν.

Στο δεύτερο σενάριο που το The Wire δημοσίευσε ρεπορτάζ βασισμένα σε μη αυθεντικά έγγραφα, τότε η δημοσιογραφία στη χώρα θα έχει δεχθεί ένα τεράστιο πλήγμα αξιοπιστίας.

--

Βάλια Καϊμάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;