Οι κάμερες, «τρύπες» ασφάλειας στο σπίτι

ΒΑΛΙΑ ΚΑΪΜΑΚΗ Δημοσιεύθηκε 12.12.2022

Όταν έλαβα το σχετικό δελτίο Τύπου από την εταιρεία αντιικού προγράμματος ESET ετοιμαζόμουνα να γράψω κάτι εντελώς διαφορετικό. Αλλά μ’ έβαλε σε σκέψεις. Γιατί δεν είναι λίγοι εκείνοι που την απλή ενδοεπικοινωνία για ν’ ακούμε το μωρό μας μήπως κλάψει την έχουν ανεβάσει στα άστρα με κάμερες και μάλιστα που να ελέγχονται απομακρυσμένα.

Πολλά χρόνια πριν, φίλος, γκουρού της τεχνολογίας μου είχε πει ότι είχε βάλει κρυφή κάμερα και έτσι «τσάκωσε» την κοπέλα που κρατούσε το παιδί να αδιαφορεί ή να το κακομεταχειρίζεται. Κατανοώ λοιπόν την ανάγκη, ιδιαίτερα όταν είμαστε αναγκασμένοι ν’ αφήνουμε τα παιδιά μας με ξένους, να μπορούμε να ελέγχουμε τι γίνεται.

Όμως όπως κάθε συσκευή που είναι συνδεδεμένη στο διαδίκτυο, έτσι και η κάμερα μπορεί να χακαριστεί. Σε τέτοιο σημείο που, όπως δείχνει ένα περιστατικό από το 2018, ο χάκερ να στέλνει μηνύματα μέσω της παραβιασμένης συσκευής, απειλώντας να απαγάγει το παιδί. Μην ανησυχείτε, τέτοια περιστατικά είναι σπάνια. Το πιθανότερο είναι να χακάρει κάποιος το baby monitor για να δει πότε το σπίτι είναι άδειο και να το διαρρήξει.

Ειδικά οι συσκευές Wi-Fi είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε παραβίαση επειδή συνδέονται στον οικιακό router και, συχνά, στο internet. Υποστηρίζουν λειτουργίες που επιτρέπουν στους γονείς να βλέπουν τη ροή βίντεο μέσω μιας εφαρμογής για κινητά, όπου κι αν βρίσκονται. Κι ενώ αυτό σας προσφέρει ηρεμία όταν βρίσκεστε έξω, ανοίγει επίσης την πόρτα σε χάκερ, οι οποίοι μπορεί να ψάχνουν στο διαδίκτυο αναζητώντας μη ασφαλείς κάμερες για να τις ελέγξουν.

Από την άλλη, οι συσκευές ραδιοσυχνοτήτων απαιτούν από τον υποκλοπέα να βρίσκεται εντός της εμβέλειας του σήματος και να γνωρίζει τη συχνότητα που χρησιμοποιεί η συσκευή. Τόσο αυτό, όσο και το γεγονός ότι τα περισσότερα κορυφαία προϊόντα αυτού του τύπου χρησιμοποιούν κρυπτογραφημένες επικοινωνίες, καθιστούν τέτοιου τύπου συσκευές συνολικά ασφαλέστερες, αν και με πιο περιορισμένη λειτουργικότητα.

Γι’ αυτό λοιπόν το πιο σημαντικό είναι να επιλέξουμε έναν αναγνωρισμένο κατασκευαστή που δίνει μεγάλη έμφαση στην ασφάλεια και έχει καλές κριτικές και να εγκαταστήσουμε όλες τις ενημερώσεις λογισμικού της συσκευής, τις περισσότερες φορές προσθέτουν ασφαλιστικές δικλίδες. Γενικά πάντως πιο ασφαλή είναι τα μοντέλα που δεν επιτρέπουν την απομακρυσμένη επικοινωνία μέσω εφαρμογής. Αν όμως διαθέτει αυτήν την δυνατότητα, απενεργοποιήστε την, ειδικά όταν δεν χρησιμοποιείται.

Το δεύτερο βήμα για την ασφάλεια είναι οι ισχυροί κωδικοί. Κατ’ αρχήν στην ίδια την εφαρμογή, αν μάλιστα υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων, ακόμα καλύτερα. Μια μικρή παρένθεση εδώ, όπως και οι τράπεζες, πολλές εφαρμογές πια απαιτούν τέτοιο έλεγχο ταυτότητας. Το ξέρω ότι είναι εκνευριστικό, ιδιαίτερα όταν κάποιος βιάζεται αλλά ας μην ξεχνάμε ότι η ασφάλεια είναι πάνω απ’ όλα. Και ο συγκεκριμένος τρόπος καθιστά όλες μας τις συναλλαγές και τις συνδέσεις ιδιαίτερα ασφαλείς. Και το ρούτερ πρέπει να έχει ισχυρό, μοναδικό κωδικό πρόσβασης. Ναι, βέβαια, όλοι το τηλέφωνό μας βάζουμε για password. Αλλάξτε το λίγο έστω, προσθέστε κάτι στην αρχή ή στο τέλος, μια μικρή προσπάθεια θέλει. Και το ρούτερ επίσης πρέπει να είναι ενημερωμένο και καλό είναι να μην έχετε ενεργοποιημένη την απομακρυσμένη πρόσβαση σε αυτό. Η προστασία του είναι ιδιαίτερα σημαντική για όλες τις συνδεδεμένες συσκευές του έξυπνου σπιτιού και θα σας σώσει από πολλούς μπελάδες.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;