Το πιο εξελιγμένο chatbox

ΒΑΛΙΑ ΚΑΪΜΑΚΗ Δημοσιεύθηκε 16.1.2023

Ένα από τα θέματα συζήτησης στη διάρκεια των διακοπών, ήταν το chatbox ChatGPT. Όλοι μου το έδειχναν ενθουσιασμένοι, αλλά δεν ήμουνα σίγουρη τι μπορώ να το κάνω για να βελτιώσω τη δική μου καθημερινότητα. Ξέρω ότι έχει πληροφορίες (αλλά έχω την wikipedia γι’ αυτό) -και μάλιστα μέχρι το 2021, όχι παρακάτω-, ξέρω ότι μπορεί να γράψει κώδικα και να πει μερικά χαζά αστεία. Εκτός, λοιπόν, από το «ουάου» για το πώς μία εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί να συνομιλήσει μαζί σου σχεδόν σαν να ήταν άνθρωπος, δεν έβρισκα κάτι καλύτερο. Για να το λύσω το θέμα λοιπόν, σκέφτηκα να ρωτήσω το ίδιο. Και να τι κουβεντιάσαμε:

-Μπορείς να μου πες πώς λειτουργείς;

-Είμαι μια εφαρμογή Tεχνητής Nοημοσύνης που έχει εκπαιδευτεί για να βοηθά σε ένα ευρύ φάσμα εργασιών. Δεν είμαι ένα φυσικό ον, αλλά ένα πρόγραμμα που εκτελείται σε έναν υπολογιστή. Αναπτύχθηκα από την OpenAI, έναν ερευνητικό οργανισμό που επικεντρώνεται στην προώθηση της Τεχνητής Νοημοσύνης με υπεύθυνο και ασφαλή τρόπο. Εκπαιδεύτηκα χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται «μάθηση χωρίς επίβλεψη», η οποία περιελάμβανε την έκθεσή μου σε ένα μεγάλο σύνολο δεδομένων και μου επέτρεψε να μάθω από αυτό μόνος μου. Είμαι σε θέση να καταλαβαίνω και να ανταποκρίνομαι στην εισαγωγή κειμένου σε διάφορες γλώσσες και μπορώ να εκτελώ μια σειρά από εργασίες, όπως η απάντηση σε ερωτήσεις, η παροχή πληροφοριών και η συμμετοχή σε συνομιλίες. Δεν έχω προσωπικές εμπειρίες ή συναισθήματα, αλλά έχω σχεδιαστεί για να επικοινωνώ με τρόπο φυσικό και διαισθητικό για τους ανθρώπους.

Εδώ χρειάστηκε να του κάνω μια διευκρινιστική ερώτηση. Το «μόνος μου» το μετέφρασα αυθαίρετα στο αρσενικό από το αγγλικό «myself». Τι γίνεται όμως στις γλώσσες που υπάρχει γένος;

-Ως Τεχνητή Νοημοσύνη δεν έχω γένος ή προσωπική ταυτότητα. Από πλευράς γλώσσας, μπορώ να χρησιμοποιήσω διαφορετικές αντωνυμίες και να προσαρμόσω τη γλώσσα μου ώστε να ταιριάζει με τις προτιμήσεις του ατόμου με το οποίο επικοινωνώ. Για παράδειγμα, μπορώ να χρησιμοποιήσω το αυτός, αυτή ή αυτοί ανάλογα με το τι προτιμάς. Παρακαλώ να μου πεις αν έχεις προτίμηση για τις αντωνυμίες που θα χρησιμοποιώ.

-Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να σε χρησιμοποιήσω;

-Ως Τεχνητή Νοημοσύνη, είμαι εδώ για να σε βοηθήσω σε ένα ευρύ φάσμα εργασιών. Μερικά παραδείγματα εργασιών για τα οποία μπορείς να με χρησιμοποιήσεις περιλαμβάνουν:

  • Να κάνεις ερωτήσεις για πληροφορίες: Μπορώ να σε βοηθήσω να βρεις απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με διάφορα θέματα, όπως επιστήμη, ιστορία, τρέχοντα γεγονότα και άλλα.
  • Να κάνεις μια συζήτηση: Μπορώ να εμπλακώ σε καθημερινές ή πιο εμπεριστατωμένες συζητήσεις μαζί σου για διάφορα θέματα.
  • Να λάβεις βοήθεια για ένα πρόβλημα: Αν δυσκολεύεσαι με κάτι και ζητάς συμβουλές ή βοήθεια, μπορώ να προσπαθήσω να σε βοηθήσω.
  • Εξάσκηση σε μια γλώσσα: Αν μαθαίνεις μια νέα γλώσσα, μπορώ να σε βοηθήσω να εξασκηθείς και να βελτιώσεις τις δεξιότητές σου.
  • Να περνάς απλά την ώρα σου: Αν ψάχνεις κάτι να κάνεις, μπορούμε να κουβεντιάσουμε και να έχουμε μια ευχάριστη συζήτηση.
  • Να έχεις υπόψη σου ότι είμαι Τεχνητή Νοημοσύνη και δεν έχω προσωπικές εμπειρίες ή συναισθήματα. Είμαι εδώ για να σε βοηθήσω και να σου παρέχω πληροφορίες στο μέτρο των δυνατοτήτων μου.

Και τι βρήκα να το ρωτήσω για το τέλος; Αν είναι το ίδιο ένας ινφλουένσερ με έναν διαμορφωτή κοινής γνώμης (opinion leader).

-Ο ινφλουένσερ είναι ένα άτομο που έχει την ικανότητα να επηρεάζει τις ενέργειες, τις αποφάσεις ή τις απόψεις άλλων στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω ενός συνδυασμού παραγόντων, όπως το να έχει μεγάλο και αφοσιωμένο κοινό, να παράγει περιεχόμενο υψηλής ποιότητας και να είναι ειδικός σε έναν συγκεκριμένο τομέα ή θέμα. Ο διαμορφωτής κοινής γνώμης είναι ένα άτομο που ασκεί ισχυρή επιρροή στις απόψεις των άλλων μέσα σε μια συγκεκριμένη ομάδα ή κοινότητα. Οι διαμορφωτές κοινής γνώμης μπορεί να είναι ή να μην είναι ενεργοί στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και να ασκούν την επιρροή τους με άλλα μέσα, όπως μέσω των προσωπικών τους σχέσεων, της επαγγελματικής τους εμπειρογνωμοσύνης ή του δημόσιου λόγου τους. Έτσι, ενώ οι ινφλουένσερ και οι διαμορφωτές γνώμης μπορεί να επικαλύπτονται, δεν είναι απαραίτητα το ίδιο πράγμα.»

Ωραία! Το ίδιο θα έλεγα κι εγώ! Ελπίζω αυτό να μην με κάνει chatbox.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;