Οι ΗΠΑ απειλούν το TikTok με έξωση

ΒΑΛΙΑ ΚΑΪΜΑΚΗ Δημοσιεύθηκε 19.3.2023

Δύο εβδομάδες πριν, σας εξηγούσα τη διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ από τη μία και TikTok από την άλλη με -φανερό έστω- θέμα την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών από τυχόν πρόσβαση της κινεζικής κυβέρνησης.

Τα γεγονότα όμως τρέχουν. Και η περασμένη Πέμπτη ξημέρωσε με την αμερικανική κυβέρνηση να στέλνει τελεσίγραφο στο TikTok. Aν το TikTok παραμείνει στην ιδιοκτησία της κινεζικής ByteDance, θα απαγορευθεί στις ΗΠΑ. Είναι η πρώτη φορά που επί προεδρίας Τζο Μπάιντεν το TikTok απειλείται με αποκλεισμό στις ΗΠΑ. Ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, είχε επίσης προσπαθήσει να απαγορεύσει την εφαρμογή το 2020. Εκείνη την εποχή, η κυβέρνηση Τραμπ φάνηκε τελικά να καταλήγει σε συμφωνία για την πώληση μέρους της TikTok από την ByteDance στην Oracle, την αμερικανική εταιρεία υπολογιστικού νέφους, και τη Walmart. Αλλά η πιθανή αυτή συναλλαγή δεν καρποφόρησε ποτέ.

Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η Μπρουκ Ομπεργουέτερ, εκπρόσωπος του TikTok, δήλωσε ότι η εταιρεία πρόσφατα ενημερώθηκε από την επιτροπή ξένων επενδύσεων στις ΗΠΑ (CFIUS) ότι οι Κινέζοι ιδιοκτήτες της εφαρμογής πρέπει να πουλήσουν τις μετοχές τους. Σε διαφορετική περίπτωση το TikTok ενδέχεται να απαγορευθεί στις ΗΠΑ.

Η υπόθεση δεν άφησε την Κίνα αδιάφορη φυσικά: «Η Ουάσινγκτον μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιάσει αποδείξεις ότι το TikTok απειλεί την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ», αντέδρασε ο Ουάνγκ Ουενμπίν εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών. «Θα πρέπει να σταματήσουν να διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες για θέματα ασφάλειας δεδομένων, να σταματήσουν τις αδικαιολόγητες επιθέσεις και να προσφέρουν ένα εμπορικό περιβάλλον ανοικτό, δίκαιο, αμερόληπτο και χωρίς διακρίσεις», πρόσθεσε.

Οι εξελίξεις είναι πολύ πιο γρήγορες απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς. Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ήδη απαγορεύσει στους εργαζόμενους να έχουν την εφαρμογή στα υπηρεσιακά κινητά τους τηλέφωνα.

Εν τω μεταξύ, ιδιαίτερα για την Ευρώπη, το TikTok είχε μόλις την περασμένη εβδομάδα κάνει μια νέα προσπάθεια διαφάνειας. Είχε ανακοινώσει τη δημιουργία του Project Clover -αντίστοιχο με το αμερικανικό Project Texas- που έχει στόχο να εξασφαλίσει την αποθήκευση των δεδομένων τοπικά, την ελαχιστοποίηση των μεταφορών δεδομένων εκτός Ευρώπης και την περαιτέρω μείωση της πρόσβασης των εργαζομένων στα δεδομένα χρηστών του TikTok. «Το Project Clover είναι ένα πρόγραμμα που επικεντρώνεται στη δημιουργία ενός ασφαλούς θύλακα για τα δεδομένα των Ευρωπαίων χρηστών του TikTok», μας έλεγαν.

Διαβεβαίωναν μάλιστα ότι η διαδικασία διασφάλισης των δεδομένων «θα επιβλέπεται και θα ελέγχεται από τρίτους - έναν Ευρωπαίο συνεργάτη ασφάλειας δεδομένων, ο οποίος θα διενεργεί ελέγχους επί των ελέγχων και της προστασίας δεδομένων μας, θα παρακολουθεί τις ροές δεδομένων, θα παρέχει ανεξάρτητη επαλήθευση και θα αναφέρει τυχόν περιστατικά. Βρισκόμαστε σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων με συνεργάτη και θα ανακοινώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες εν ευθέτω χρόνω».

Το TikTok συλλέγει τεράστιες ποσότητες δεδομένων για τους χρήστες του, όπως άλλωστε το Instagram και το Twitter και οι άλλες πλατφόρμες. Μπορεί να λαμβάνει βιομετρικά δεδομένα από τους χρήστες και έχει πρόσβαση σε δεδομένα τοποθεσίας.

Ο, γεννημένος στη Σιγκαπούρη και μορφωμένος στην Αγγλία, διευθύνων σύμβουλός της ByteDance, Σου Ζι Τσιού, πρόκειται να καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου των ΗΠΑ αυτήν την εβδομάδα, στην Επιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου, σε μια ευρέως αναμενόμενη αναμέτρηση. Αναμένεται να έρθει αντιμέτωπος με ερωτήσεις σχετικά με τους δεσμούς της εφαρμογής με την Κίνα, καθώς και με ανησυχίες ότι παρέχει επιβλαβές περιεχόμενο στους νέους.

Όμως, το TikTok δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν, συνεχίζοντας την πολιτική Τραμπ, έχει διεξάγει μια ευρεία εκστρατεία κατά της Κίνας με τεράστια προγράμματα χρηματοδότησης για την αύξηση της εγχώριας παραγωγής ημιαγωγών, ηλεκτρικών οχημάτων και μπαταριών λιθίου. Η κυβέρνηση έχει επίσης απαγορεύσει τον κινεζικό τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό και έχει περιορίσει τις αμερικανικές εξαγωγές εξοπλισμού κατασκευής τσιπ στην Κίνα.

Πού θα οδηγήσει αυτός ο εμπορικός πόλεμος που σιγά-σιγά παίρνει τα χαρακτηριστικά ενός ψυχρού πολέμου και μάλιστα τη στιγμή που είναι ανοιχτό το μέτωπο με τη Ρωσία κανείς δεν μπορεί να προβλέψει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«... εν σώματι» | Τρεις στοχασμοί με ταπεινότητα

«... εν σώματι» | Τρεις στοχασμοί με ταπεινότητα

«... εν σώματι» | Τρεις στοχασμοί με ταπεινότητα

Τι απέγιναν οι ιδρυτές του Facebook;

Τι απέγιναν οι ιδρυτές του Facebook;

Τι απέγιναν οι ιδρυτές του Facebook;