Γιατί αγαπάω τον Στιβ και τη Μαργκρέτε 

ΒΑΛΙΑ ΚΑΪΜΑΚΗ Δημοσιεύθηκε 15.5.2023

Κατ’ αρχάς γιατί ο Στιβ είναι ωραίος τύπος, δεν το συζητάμε. Τον γνώρισα στην Αθήνα το 2007 και μου έκανε εξαιρετική εντύπωση. Αν θέλετε ν’ ακούσετε τι είπαμε τότε, θα το βρείτε στο spotify (https://spoti.fi/3nOi2dC).

Ο Στιβ Βόζνιακ ή Βοζ, ένας από τους δύο Στιβ που ίδρυσαν την Apple και που πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι το πραγματικό μυαλό πίσω της, ήταν μεταξύ των 1.800 ανθρώπων που υπέγραψαν τον Μάρτιο μια επιστολή, για να ζητήσουν εξάμηνη παύση στην ανάπτυξη ισχυρών συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, υποστηρίζοντας ότι εγκυμονούν βαθύτατους κινδύνους για την ανθρωπότητα.

Άσχετο, αλλά ιδιαίτερα σχετικό, ορισμένοι από τους υπογράφοντες την επιστολή αποκαλύφθηκε αργότερα ότι ήταν ψεύτικοι, ενώ άλλοι υπαναχώρησαν από την υποστήριξή τους.

Ακολούθησαν όμως και άλλοι, με τελευταίο στη σειρά τον Τζέφρεϊ Χίντον, τον άνθρωπο που οραματίστηκε και σχεδίασε τη μηχανική μάθηση, που επίσης έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου.

Πολλοί έχουν τρομάξει από τις μεγαλόσχημες δηλώσεις και ώς έναν βαθμό έχουν δίκιο. Όμως ο Βόζνιακ ήταν ο μόνος -μέχρι στιγμής- Αμερικανός που σκέφτηκε ευρωπαϊκά και πρότεινε τη λύση που έτσι κι αλλιώς ετοιμάζεται: τη ρύθμιση.

Μιλώντας στο BBC προειδοποίησε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από «κακούς παράγοντες» και να καταστήσει δυσκολότερο τον εντοπισμό απάτης και παραπληροφόρησης. Δήλωσε ότι το περιεχόμενο της τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να επισημαίνεται σαφώς και ζήτησε τη ρύθμιση του τομέα. Προέτρεψε τις ρυθμιστικές αρχές να θέσουν προ των ευθυνών τους τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας που «νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν», αλλά ήταν επιφυλακτικός ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα το έκαναν σωστά. «Οι δυνάμεις που επιδιώκουν το χρήμα συνήθως κερδίζουν, πράγμα που είναι κάπως λυπηρό», δήλωσε.

Στιβ καλώς ήρθες στην Ευρώπη (Βρετανία κακώς έφυγες). Εδώ είναι η γη που υπάρχουν ρυθμιστικές αρχές, οι οποίες ρυθμίζουν και των οποίων οι ρυθμίσεις εφαρμόζονται. Και δημόσιοι αξιωματούχοι όπως η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, που δεν έχουν κανένα πρόβλημα να τα βάλουν με τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας (Big Tech), να δώσουν μάχες και να τις κερδίσουν.

Ξέρετε ότι δεν μου αρέσει καθόλου να κάνω αγιογραφίες αλλά η Βεστάγκερ έχει αποδείξει την αξία της. Αγαπάμε Μαργκρέτε. Αντίθετα με την πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, αρμόδια για θέματα τεχνολογίας και τεχνητής νοημοσύνης που ακολούθησε άλλο δρόμο…

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, το πρακτορείο Reuters έγραψε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιθανό να καταλήξει φέτος σε μια πολιτική συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο για τον πρώτο σημαντικό νόμο για την τεχνητή νοημοσύνη στον κόσμο, σύμφωνα με τη Βεστάγκερ που είναι επικεφαλής της ομάδας για τη ρύθμιση της τεχνολογίας.

Αυτό ακολουθεί μια προκαταρκτική συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 27 Απριλίου από μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να προωθηθεί το σχέδιο νόμου της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη προς ψήφιση από την αρμόδια Επιτροπή του, στις 11 Μαΐου. Στη συνέχεια, το Κοινοβούλιο θα επεξεργαστεί τις τελικές λεπτομέρειες του νομοσχεδίου με τα κράτη μέλη της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν αυτό γίνει νόμος.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση των υπουργών Ψηφιακής Πολιτικής της Ομάδας των Επτά στο Τακασάκι της Ιαπωνίας, η Βεστάγκερ δήλωσε ότι ο νόμος της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη είναι «υπέρ της καινοτομίας», καθώς επιδιώκει να μετριάσει τους κινδύνους κοινωνικής ζημιάς από τις αναδυόμενες τεχνολογίες.

Βέβαια ακόμα κι αν ψηφιστεί φέτος, η νομοθεσία θα χρειαστεί μερικά χρόνια για να εφαρμοστεί. Ωστόσο, η Βεστάγκερ δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να αρχίσουν ήδη να εξετάζουν τις ρυθμίσεις που προβλέπει ώστε να προσαρμοστούν.

Και όταν η Ευρώπη τραβάει μπροστά, οι υπόλοιποι ακολουθούν. Οι υπουργοί Ψηφιακής Πολιτικής των προηγμένων χωρών της G7 συμφώνησαν να υιοθετήσουν ρυθμίσεις για την τεχνητή νοημοσύνη, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παγκόσμιες συμφωνίες για τον τρόπο ρύθμισης της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Στιβ, αν και Αμερικανός το έπιασε το νόημα. Γι’ αυτό και τον ακούμε. Οι υπόλοιποι τρομολάγνοι μας αφήνουν αδιάφορους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;