Social και ψυχική υγεία των νέων

ΒΑΛΙΑ ΚΑΪΜΑΚΗ Δημοσιεύθηκε 28.5.2023

Και μπαμ! Έπεσε ένας κεραυνός! Ο γενικός χειρουργός των ΗΠΑ εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα δημόσια συμβουλευτική έκθεση, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τους νέους. Σε μια έκθεση 19 σελίδων, ο δρ Βίβεκ Μέρθι σημείωσε ότι, αν και οι επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία των εφήβων δεν είναι πλήρως κατανοητές και παρ’ όλο που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να είναι ωφέλιμα για ορισμένους χρήστες, «υπάρχουν άφθονες ενδείξεις ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν επίσης να κρύβουν σοβαρό κίνδυνο βλάβης για την ψυχική υγεία και την ευημερία των παιδιών και των εφήβων».

Ποιος είναι αυτός είναι η πρώτη λογική ερώτηση. Είναι ο επικεφαλής της υπηρεσίας που είναι υπεύθυνη για τη δημόσια υγεία σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Έτσι ονομάζεται η θέση, γενικός χειρουργός, τρέχα γύρευε γιατί. Το σημαντικό είναι ότι πέρα από τις μελέτες, τις εκθέσεις και τα εσωτερικά καρφώματα που έχουμε δει τον τελευταίο καιρό, το συγκεκριμένο έγγραφο (θα το βρείτε στο https://tinyurl.com/4sed5stx) αποτελεί μια βάση για τα επόμενα βήματα της δημόσιας πολιτικής. Από εκεί ξεκίνησε η εκστρατεία κατά του καπνίσματος, από εκεί ο χαρακτηρισμός ως πανδημία της παχυσαρκιας κ.λπ.

Από όλα όσα έγραψε, θέλω να κρατήσουμε το τι πρέπει να κάνουν οι γονείς. Έχει παραγίνει το κακό με το κινητό ή το τάμπλετ να είναι οι νταντάδες των παιδιών μας. Μόλις θέλουμε να κάτσουν ήσυχα, τους πετάμε ένα και όλα πάνε πρίμα. Δεν μας ενοχλούν.

Τι μας συμβουλεύουν λοιπόν τα επίσημα χείλη; Κατ’ αρχάς να δημιουργήσουμε μαζί με τα παιδιά ένα «συνολικό οικογενειακό σχέδιο». Να πούμε δηλαδή, τόση ώρα οθόνη τη μέρα (όχι να κλείνουν κινητό και να πιάνουν κονσόλα), αυτά ανεβάζουμε στα σόσιαλ και όχι άλλα και έτσι προστατεύουμε την ιδιωτικότητά μας. Όχι τιμωρία. Συμφωνία. Με χρονόμετρο. Και η επιμήκυνση να μην είναι επιβράβευση.

Το δεύτερο είναι να δημιουργήσουμε «ελεύθερες ζώνες». Για παράδειγμα όχι οθόνες στο οικογενειακό τραπέζι. Όχι οθόνες για τουλάχιστον μία ώρα πριν από τον ύπνο και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τρίτο μυστικό: γίνετε το πρότυπό τους. Αν είσαστε εσείς όλη την ώρα μπροστά σε μια οθόνη γιατί να μην είναι και το παιδί; Οι γονείς μπορούν να δώσουν το καλό παράδειγμα για το τι είναι υπεύθυνη και υγιής χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, περιορίζοντας τη δική τους χρήση, προσέχοντας το περιεχόμενο που αναρτούν (συμπεριλαμβανομένου του πότε και πώς μοιράζονται πληροφορίες ή περιεχόμενο σχετικά με το παιδί τους), και διαμορφώνοντας θετική συμπεριφορά στα σοσιαλ.

Στη συνέχεια θα πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά την τεχνολογία και να τα ενθαρρύνουμε να είναι υπεύθυνοι συμμετέχοντες στο διαδίκτυο στην κατάλληλη ηλικία. Συζητάμε μαζί τους για τις ρυθμίσεις απορρήτου τους, τις διαδικτυακές τους εμπειρίες το πώς περνούν τον χρόνο τους στο διαδίκτυο.

Μην φοβάστε, επίσης, να μιλήσετε για τον εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο και τη διαδικτυακή κακοποίηση και εκμετάλλευση. Συζητήστε με το παιδί σας και παρέχετε υποστήριξη, χωρίς να το κρίνετε, αν σας πει ή σας δείξει ότι δέχεται παρενόχληση.

Και τέλος, συνεργαστείτε με άλλους γονείς για να βοηθήσετε στη δημιουργία κοινών κανόνων και πρακτικών. Είναι πολύ πιο εύκολο να θέσεις όρια που θα τα τηρεί όλη η παρέα παρά ένα παιδί μόνο του.

Η έκθεση περιλαμβάνει οδηγίες και προς την πολιτεία και προς τις τεχνολογικές εταιρείες και προς τα παιδιά και προς τους ερευνητές. Όμως το πρώτο πράγμα που βλέπουμε όταν ένα παιδί παρουσιάζει προβλήματα είναι ότι δεν είχε στήριξη από το σπίτι. Είτε ο οικογενειακός ιστός ήταν διαρηγμένος είτε οι γονείς αγνόησαν τα συμπτώματα είτε δεν έψαξαν βοήθεια. Καλή η πολιτεία, οι εταιρείες, οι ερευνητές αλλά δεν είναι αυτοί δίπλα στα παιδιά. Και όπως γράφει η έκθεση «μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη και να ελαχιστοποιήσουμε τις βλάβες από τα σόσιαλ για να δημιουργήσουμε ασφαλέστερο και υγιέστερο διαδικτυακό περιβάλλον για τα παιδιά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τα ξένα ονόματα και πώς γράφονται στην Ελληνική

Τα ξένα ονόματα και πώς γράφονται στην Ελληνική

Τα ξένα ονόματα και πώς γράφονται στην Ελληνική

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

Έριδες γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Έριδες γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Έριδες γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Η ελληνική διάλεκτος της Καππαδοκίας Μικράς Ασίας

Η ελληνική διάλεκτος της Καππαδοκίας Μικράς Ασίας

Η ελληνική διάλεκτος της Καππαδοκίας Μικράς Ασίας