Από τον ακτιβισμό στα λόμπι

ΒΑΛΙΑ ΚΑΪΜΑΚΗ Δημοσιεύθηκε 5.6.2023
Cyborg woman with night sky background

Δεν ξέρω πώς να το χαρακτηρίσω. Είναι μόδα; Είναι ανάγκη; Είναι πεποίθηση; Γεγονός είναι πως όλο και περισσότεροι επιστήμονες, ερευνητές, άνθρωποι που έχουν αποφασιστικό ρόλο στην τεχνολογία υπογράφουν (και μερικές φορές ξε-υπογράφουν κατόπιν) δηλώσεις για τον έλεγχο, τους κινδύνους, τις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης.

Την περασμένη Τετάρτη πάλι, μια ομάδα κορυφαίων ερευνητών, μηχανικών και διευθύνοντων συμβούλων της Τεχνητής Νοημοσύνης εξέδωσαν μια νέα προειδοποίηση σχετικά με την υπαρξιακή απειλή που πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί για την ανθρωπότητα.

Το πρωτότυπο αυτή τη φορά είναι ότι η δήλωση διατυπώθηκε σε 22 λέξεις (στα αγγλικά) για να γίνει όσο το δυνατόν ευρύτερα αποδεκτή: «Ο μετριασμός του κινδύνου εξαφάνισης από την τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να αποτελέσει παγκόσμια προτεραιότητα μαζί με άλλους κινδύνους κοινωνικής κλίμακας, όπως οι πανδημίες και ο πυρηνικός πόλεμος».

Η δήλωση δημοσιεύθηκε από μια μη κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, το κέντρο για την Ασφάλεια της Τεχνητής Νοημοσύνης, συνυπογράφεται από προσωπικότητες όπως ο διευθύνων σύμβουλος της Google DeepMind Demis Hassabis (ο Λονδρέζος με τον Κύπριο πατέρα και την Κινέζα μητέρα) και ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI Sam Altman, καθώς και οι Geoffrey Hinton και Yoshua Bengio -δύο από τους τρεις ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης που κέρδισαν το βραβείο Turing 2018 (που μερικές φορές αναφέρεται ως το «Νόμπελ Πληροφορικής») για το έργο τους στην τεχνητή νοημοσύνη. Κάποιοι από αυτούς είχαν υπογράψει και προηγούμενες δηλώσεις/παρεμβάσεις/ανοιχτές επιστολές για το ίδιο θέμα.

Ο Νταν Χέντρικς, εκτελεστικός διευθυντής του κέντρου για την Ασφάλεια της Τεχνητής Νοημοσύνης, δήλωσε στους «New York Times» ότι η συντομία της δήλωσης -η οποία δεν προτείνει πιθανούς τρόπους για τον μετριασμό της απειλής που συνιστά η τεχνητή νοημοσύνη- είχε ως στόχο να αποφευχθούν τέτοιες διαφωνίες. «Δεν θέλαμε να πιέσουμε για μια μεγάλη λίστα 30 πιθανών παρεμβάσεων», δήλωσε ο Hendrycks. «Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, αποδυναμώνεται το μήνυμα». Μια προηγούμενη επιστολή που ζητούσε να υπάρξει εξάμηνη «παύση» στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης επικρίθηκε σε πολλαπλά επίπεδα. Ορισμένοι θεώρησαν ότι υπερεκτιμούσε τον κίνδυνο που ενέχει η ΤΝ, ενώ άλλοι συμφωνούσαν με τον κίνδυνο αλλά όχι με την προτεινόμενη στην επιστολή θεραπεία.

Το πρόβλημα είναι ότι αν όλα αυτά τα φωτεινά μυαλά διαφωνούν, τι πρέπει να σκεφτούμε εμείς οι κοινοί θνητοί ή ακόμα και ο νομοθέτης; Έχουμε μια σταθερή βάση: όλοι συμφωνούν ότι ακόμη και χωρίς βελτιώσεις στις δυνατότητές τους, τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης όπως είναι σήμερα παρουσιάζουν μια σειρά από απειλές στη σημερινή εποχή -από τη χρήση τους που επιτρέπει τη μαζική επιτήρηση, μέχρι την τροφοδοσία ελαττωματικών αλγορίθμων «προβλεπτικής αστυνόμευσης» και τη διευκόλυνση της δημιουργίας παραπληροφόρησης.

Άρα βασικά το ζήτημα αγγίζει τα θεμέλια της δημοκρατίας. Και άρα θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ως έχουν ή με επεκτάσεις μηχανισμούς θεσμικής προστασίας που υπάρχουν ήδη. Αυτό θέλει να κάνει και η ΕΕ καλώς ή καλύτερα με τη νομοθεσία που ετοιμάζει.

Κάθε φορά που βγαίνει μια τέτοια δήλωση/επιστολή κ.λπ., ο κόσμος πανικοβάλλεται. Να σημειώσουμε λοιπόν για ακόμη μία φορά ότι οι φοβίες αυτές αφορούν κυρίως την πέρα όχθη του Ατλαντικού και ότι εμείς εδώ στη Γηραιά το φροντίζουμε σιγά-σιγά το θέμα. Ίσως όχι τόσο γρήγορα όσο θα έπρεπε, ίσως με τη γνωστή μας γραφειοκρατία, ίσως με τα ατελείωτα παζάρια μεταξύ των κρατών μελών, αλλά το φροντίζουμε.

Και να ξέρετε και κάτι για να μην σας κοροϊδεύουν. Οι εταιρείες όλων αυτών που φωνάζουν, πιέζουν αφόρητα μέσω του συστήματος των λόμπι την ΕΕ αλλά και τα κράτη μέλη -όταν έρχεται η ώρα της ενσωμάτωσης των οδηγιών στις εθνικές νομοθεσίες- να χαμηλώσουν όσο γίνεται την μπάρα των περιορισμών για να μην πειράξει κανείς τα κέρδη τους.

Κι εδώ ταιριάζει απόλυτα το «άσε μας κουκλίτσα μου».

(«Άσε μας κουκλίτσα μου»: Έκφραση δυσαρέσκειας ή και απέχθειας που προκύπτει από φρικαλέα ηλίθια, ή εξωφρενικά εκτός τόπου και χρόνου προειπωθείσα ατάκα ατόμου που, μετά από αυτό που ξεστόμισε, μπορεί να χαρακτηριστεί ως ανώριμος, πανίβλακας, εξωγήινος ή/και απελπιστικά τρομπαδούρος. Από το slang.gr)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τα ξένα ονόματα και πώς γράφονται στην Ελληνική

Τα ξένα ονόματα και πώς γράφονται στην Ελληνική

Τα ξένα ονόματα και πώς γράφονται στην Ελληνική

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

Έριδες γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Έριδες γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Έριδες γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Η ελληνική διάλεκτος της Καππαδοκίας Μικράς Ασίας

Η ελληνική διάλεκτος της Καππαδοκίας Μικράς Ασίας

Η ελληνική διάλεκτος της Καππαδοκίας Μικράς Ασίας