Πώς το Twitter εξοβελίζει τους επιστήμονες

ΒΑΛΙΑ ΚΑΪΜΑΚΗ Δημοσιεύθηκε 25.6.2023

Από τη μία είναι ο καθηγητής στο Baylor College of Medicine στο Χιούστον του Τέξας, Πίτερ Χότεζ. Από την άλλη ο δημοφιλέστατος ακροδεξιός και αρνητής των εμβολίων podcaster, Τζο Ρόγκαν, και ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, Ίλον Μασκ. Ο Χότεζ τόλμησε να κριτικάρει το σόου του Ρόγκαν. Και οι άλλοι δύο έπεσαν πάνω του να τον φάνε.

Το ανησυχητικό επεισόδιο ξεκίνησε το περασμένο Σαββατοκύριακο όταν ο Χότεζ ανάρτησε στο Twitter ένα άρθρο του Vice με τίτλο «Το Spotify έχει σταματήσει ακόμα και να προσπαθεί να ανακόψει την παραπληροφόρηση του Τζο Ρόγκαν για τα εμβόλια», άρθρο που σχολίαζε τη φιλοξενία του υποψήφιου για το προεδρικό χρίσμα Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ στην εκπομπή του. Ο Κένεντι μπορεί να φέρει «βαρύ» όνομα, όμως έχει πρωτοστατήσει στο κίνημα κατά των εμβολίων. Οι παράλογοι και πλήρως ψευδείς ισχυρισμοί του κυμαίνονται από την πεποίθηση ότι τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό, μέχρι την επιμονή ότι τα χημικά στο νερό μπορεί να προκαλούν «δυσφορία φύλου» στα παιδιά.

Είναι πραγματικά αληθινό» και απλά απαίσιο», έγραψε ο Χότεζ, ο οποίος έχει φιλοξενηθεί στο παρελθόν στην εκπομπή του Ρόγκαν, στη ανάρτησή του, «και από όλες τις διαδικτυακές επιθέσεις που δέχομαι μετά από αυτό το παράλογο podcast, είναι σαφές ότι πολλοί πιστεύουν πραγματικά αυτές τις ανοησίες».

Ο Ρόγκαν προσβλήθηκε από την κριτική του Χότεζ και τον κάλεσε να συζητήσει με τον Κένεντι «χωρίς χρονικό περιορισμό» στην εκπομπή του. Προσφέρθηκε μάλιστα να δωρίσει 100.000 δολάρια σε ίδρυμα της επιλογής του Χότεζ εάν δεχόταν να συμμετάσχει. «Σε προκάλεσα δημοσίως επειδή παραθέτεις tweet και συμφωνείς με αυτό το σκατοάρθρο του Vice», έγραψε στο Twitter ο Ρόγκαν. «Έχεις τώρα μια τεράστια ευκαιρία για μια συζήτηση μπροστά στο μεγαλύτερο ακροατήριο που είχε ποτέ μια τέτοια συζήτηση. Αν πιστεύεις ότι κάποιος άλλος είναι πιο κατάλληλος, πες μου ποιος», κατέληγε.

Δεν άργησε να μπει και ο Μασκ στο παιχνίδι. «Φοβάται μια δημόσια συζήτηση, επειδή ξέρει ότι κάνει λάθος», έγραψε στο Twitter ο Μασκ, επαναλαμβάνοντας κατόπιν τη θέση του ότι είναι «γενικά υπέρ των εμβολίων», αλλά πιστεύει ότι «ο κόσμος προφανώς τρελάθηκε με τον υπερβολικό εμβολιασμό κατά του COVID-19». «Πολλοί άνθρωποι που γνωρίζω είχαν σοβαρές παρενέργειες από τα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένου εμού», πρόσθεσε ο δισεκατομμυριούχος. «Η μη αναγνώριση αυτού του γεγονότος είναι ψέμα».

Για να μην μείνει απ’ έξω, ένας άλλος πάμπλουτος, ο δισεκατομμυριούχος διαχειριστής hedge fund, Μπιλ Άκμαν, πρόσθεσε άλλα 150.000 δολάρια στο στοίχημα του Ρόγκαν. Εν το μεταξύ, ο Χότεζ είχε απαντήσει ότι θα πάει στην εκπομπή, όχι όμως απέναντι από τον Κένεντι, με τον οποίο δεν έχει να πει τίποτα.

Δυστυχώς όμως τα πράγματα δεν σταμάτησαν εκεί. Την Κυριακή ο Χότεζ προπηλακίστηκε έξω από το σπίτι του από αντιεμβολιαστές, ενώ τα υβριστικά σχόλια στο Twitter είχαν πάρει φωτιά. Για τον επιστήμονα, δεν είναι η πρώτη φορά. Εμφανίζεται τακτικά σε ειδησεογραφικές εκπομπές, είναι πρύτανης της Εθνικής Σχολής Τροπικής Ιατρικής και καθηγητής Pαιδιατρικής και Mοριακής Iολογίας και Mικροβιολογίας και συχνά κατέρριπτε την παραπληροφόρηση για το εμβόλιο Covid-19 στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Την παρενόχληση για τη θέση του υπέρ των εμβολίων ξεκίνησε να τη βιώνει ακόμη και πριν από την έναρξη της πανδημίας, καθώς το 2018 έγραψε ένα βιβλίο για την κόρη του με τίτλο «Τα εμβόλια δεν προκάλεσαν τον αυτισμό της Ρέιτσελ».

Το πιο θλιβερό σ’ αυτήν την ιστορία είναι πως το Twitter υποβαθμίζεται όλο και περισσότερο. Σε σημείο που σε λίγο να περιμένουμε κάτι σαν my style rocks ή αντίστοιχο με τον Ίλον Μασκ και τους φίλους του σε ρόλο κριτή κι εμάς να παρελαύνουμε μπροστά τους. Το συγκεκριμένο Μέσο είχε πάντα έναν βαθμό τοξικότητας. Όμως, από αυτό μέχρι να κυνηγάνε επιστήμονες έξω από τα σπίτια τους… φοβάμαι πως η κατάσταση σε λίγο θα είναι πια ανεξέλεγκτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ian J. Cohn | Πώς διέσωσε τις μνήμες του Φλαμουδιού

Ian J. Cohn | Πώς διέσωσε τις μνήμες του Φλαμουδιού

Ian J. Cohn | Πώς διέσωσε τις μνήμες του Φλαμουδιού

Η εκπαίδευση στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης

Η εκπαίδευση στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης

Η εκπαίδευση στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης

Η επαναστατική επιστροφή της τόνενης καρέκλας

Η επαναστατική επιστροφή της τόνενης καρέκλας

Η επαναστατική επιστροφή της τόνενης καρέκλας

Παιχνίδια και ειδήσεις

Παιχνίδια και ειδήσεις

Παιχνίδια και ειδήσεις