«Έξι από τις εννέα παραγωγές δεν θα πραγματοποιηθούν» λέει η Ομοσπονδία Θεατρικών Φορέων Κύπρου

ΧΡΙΣΤΟΘΕΑ ΙΑΚΩΒΟΥ Δημοσιεύθηκε 30.1.2024
«Για να κερδίζεις δεν χρειάζεται πάντα να χάνει η άλλη πλευρά» αναφέρει η Ομοσπονδία σε σημερινή τους ανακοίνωση, μία μέρα μετά την επίσημη ανακοίνωση του Θέατρου ΕΝΑ για αναστολή εργασιών μέχρι νεοτέρας

Με σημερινή ανακοίνωση της, η Ομοσπονδία Θεατρικών Φορέων ανακοινώνει πως οι έξι από τις εννέα παραγωγές φορέων που απαρτίζουν την Ομοσπονδία δεν θα πραγματοποιηθούν αυτό το εξάμηνο, καθώς δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί τρόπος να ανεβούν με το ποσό που προτάθηκε από το σχέδιο «Θυμέλη» Α' εξαμήνου, όπως και ούτε έγινε εφικτή κάποια επικοινωνία με τις Συντεχνίες.

Στην ανακοίνωση τους, αναφέρουν πως οι ίδιοι είχαν εκφράσει τις ανησυχίες τους για τη άσχημη πορεία του Α' εξαμήνου του τρέχοντος έτους από τη στιγμή που πρωτοπαρουσιάστηκε το σχέδιο και οι όροι που θα θέτονταν στο σχέδιο «Θυμέλη» Α' εξαμήνου 2024, το οποίο τελικά εφαρμόστηκε.

Αν και είχαν δηλώσει πως δεν θα καταθέτανε τις αιτήσεις τους, τελικά το έπραξαν μετά από παράκληση και των ανθρώπων του Υφυπουργείου. Διατηρώντας τις επιφυλάξεις τους, όμως, συνέχισαν τις προσπάθειες και ακόμη και μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Σημειώνεται ότι, για τα συγκεκριμένα αποτελέσματα προκλήθηκε σάλος στη θεατρική σκηνή του νησιού και πολλοί αξίωναν την παραίτηση της Υφυπουργού Πολιτισμού δρ. Βασιλικής Κασσιανίδου, μεταξύ αυτών και η Ομοσπονδία Θεατρικών Φορέων Κύπρου. Αντιδράσεις οι οποίες έφεραν πολλές συναντήσεις, την αναλογική αύξηση του ποσού που προτάθηκε στις παραγωγές με ένα επιπλέον κονδύλι 170 χιλιάδων ευρώ και την αύξηση του κονδυλίου των λειτουργικών δαπανών των θεατρικών στεγών μέχρι 40 χιλιάδες ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Καταλαβαίνω την πικρία τους για το Θυμέλη»: Η υφυπουργός Πολιτισμού δρ Βασιλική Κασσιανίδου στον «Π»

Κάτι που σημειώνει κι η ίδια η Ομοσπονδία σήμερα: «Το Υφυπουργείο ανταποκρίθηκε μοιράζοντας ένα επιπλέον κονδύλι 170,000 ευρώ στις παραγωγές που εγκρίθηκαν και ταυτόχρονα αναβάθμισε το Σχέδιο για Μερική Κάλυψη των Λειτουργικών Δαπανών μέχρι 40,000 ευρώ.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σχέδιο «Θυμέλη» | Είναι βωμός σύγκρουσης τελικά;

Κονδύλι το οποίο, όμως, όπως λένε «χρησιμοποίησε όμως, σαν άλλοθι, για να μην προχωρήσει σε σημαντικές και ουσιαστικές αλλαγές του», καθώς έτυχε της «θετικής αποδοχής του Σχεδίου από διάφορες ομάδες και οργανισμούς που βιάστηκαν να το 'χαιρετίσουν', χωρίς να δουν τους πραγματικούς κινδύνους που έκρυβε για όλους ανεξαιρέτως.»

Μετά από αυτές τις κινήσεις του Υφυπουργείου, η Ομοσπονδία προσπάθησε να κάνει επιπλέον κινήσεις με τη θεατρική κοινότητα και συγκεκριμένα με τις Συντεχνίες των ηθοποιών, στις 23 Ιανουαρίου ώστε να βρεθεί μία λύση για το κριτήριο που τέθηκε για τις τρίμηνες συλλογικές συμβάσεις, που προνοεί το «Θυμέλη» αυτού του εξαμήνου. Ωστόσο, δεν υπήρξε κάποια ανταπόκριση από αυτές, με αποτέλεσμα η τελική ημερομηνία, 26 Ιανουαρίου 2024, για αποδοχή της χορηγίας να βρίσκει έξι παραγωγές φορέων της Ομοσπονδίας εκτός του «Θυμέλη».

Σημειώνεται δε, πως σύμφωνα με τους ίδιους, η Ομοσπονδία είχε ήδη αρχίσει διαβουλεύσεις από το καλοκαίρι του 2022 με τις Συντεχνίες των ηθοποιών για εκσυγχρονισμό της σύμβασης και τήρησης της. «Σθεναρά όμως, οι συντεχνίες των ηθοποιών επέμεναν προς τη μεριά του Υφυπουργείου και στην επαναφορά της υπογεγραμμένης συλλογικής σύμβασης ως προϋπόθεση για την επιχορήγηση ενός θεατρικού φορέα, που ας σημειωθεί άλλωστε ότι ο ΘΟΚ για οχτώ χρόνια είχε θέσει την προϋπόθεση αυτή εκτός χορηγικού Σχεδίου.

»Η Ομοσπονδία ουδέποτε αρνήθηκε την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης, ζητούσε μόνο εναρμόνιση με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα. Αφού όμως το σχέδιο 'Θυμέλη΄ Α' εξαμήνου 2024 εκπονήθηκε και ανακοινώθηκε, το Υφυπουργείο χωρίς να μας ενημερώσει, αυθαίρετα πρόσθεσε σε ένα ήδη αναρτημένο σχέδιο, και αφού πολλές αιτήσεις είχαν κατατεθεί, την προϋπόθεση τήρησης των οικονομικών όρων της συλλογικής σύμβασης του 2012.

»Χρονιά κατά την οποία οι πλείστες από τις ομάδες που σήμερα δραστηριοποιούνται και αιτούνται χορηγίας, δεν είχαν ακόμα δημιουργηθεί, ενώ περαιτέρω οι χορηγίες για τα αρχαιότερα τουλάχιστον θέατρα ήταν σταθερές, ετήσιες και βεβαίως κατά πολύ υψηλότερες.», λένε καταληκτικά. Να πούμε, ωστόσο, πως το σχέδιο αυτού του εξαμήνου, προνοεί πως η κάθε ομάδα και θέατρο πρέπει να έχει συμπληρώσει δύο έτη λειτουργίας και γι' αυτό τέθηκαν εκτός η θεατρική ομάδα «ΡΟΗ» και εν τελεί και η «Α Vendre».

Πολύ σημαντικό να αναφερθεί επίσης, είναι πως το Θέατρο ΈΝΑ, μέλος της Ομοσπονδίας, χθες Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024 ανακοίνωσε πως κλείνει τις κουίντες μέχρι νεοτέρας, καθώς δεν αποδέχθηκε τη χορηγία γιατί όπως δήλωσαν: «Τα μαθηματικά δεν βγαίνουν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Τα μαθηματικά δεν βγαίνουν» | Αυλαία για το Θέατρο Ένα μέχρι νεοτέρας

Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Θεατρικών Φορέων Κύπρου:

«'ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΧΑΝΕΙ Η ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ'

Είναι με μεγάλη θλίψη που η Ομοσπονδία Θεατρικών Φορέων Κύπρου προβαίνει σήμερα 30/1/2024 στην πιο κάτω ανακοίνωση.

Από την αρχή της προκήρυξης του Σχεδίου ΘΥΜΕΛΗ 2024 – Α’ Εξάμηνο τα μέλη μας είχαν εκφράσει τις ανησυχίες τους για τους όρους του Σχεδίου, αλλά και τον κίνδυνο να μη γίνουν οι παραγωγές αν το Σχέδιο προχωρούσε ως είχε εκπονηθεί. Ένα Σχέδιο που με ιδιαίτερη «σπουδή» έφερε μπροστά μας το Υφυπουργείο Πολιτισμού. Παρόλες τις ανησυχίες μας, για τη μη λειτουργικότητα του Σχεδίου και μετά από αλληλογραφία με το Υφυπουργείο αλλά και συναντήσεις τόσο με το Υφυπουργείο όσο και με όλους τους αρμόδιους, όπου τονίσαμε τις διαφωνίες μας για το Σχέδιο, αποφασίσαμε να κάνουμε τις αιτήσεις, μετά από παράκληση και των ανθρώπων του Υφυπουργείου, διατηρώντας όμως τις επιφυλάξεις μας και συνεχίζοντας τις προσπάθειες, ακόμα και μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για να βρεθεί κάποια λύση, έστω και την υστάτη, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ένας σημαντικός αριθμός παραγωγών.

Το Υφυπουργείο ανταποκρίθηκε μοιράζοντας ένα επιπλέον κονδύλι 170,000 ευρώ στις παραγωγές που εγκρίθηκαν και ταυτόχρονα αναβάθμισε το Σχέδιο για Μερική Κάλυψη των Λειτουργικών Δαπανών μέχρι 40,000 ευρώ. Χρησιμοποίησε όμως, σαν άλλοθι, για να μην προχωρήσει σε σημαντικές και ουσιαστικές αλλαγές του, τη θετική αποδοχή του Σχεδίου από διάφορες ομάδες και οργανισμούς που βιάστηκαν να το 'χαιρετίσουν', χωρίς να δουν τους πραγματικούς κινδύνους που έκρυβε για όλους ανεξαιρέτως.

Για την ιστορία, πρέπει να αναφέρουμε ότι η Ομοσπονδία είχε ήδη αρχίσει διαβουλεύσεις από το καλοκαίρι του 2022 με τις Συντεχνίες των ηθοποιών για εκσυγχρονισμό της σύμβασης και τήρησης της, οι οποίες όμως σταμάτησαν με την ανάληψη του Σχεδίου «Θυμέλη» από το Υφυπουργείο, ώστε να δούμε όλοι το καινούριο Σχέδιο (που θα εκπονούσε) και να υπογράψουμε μια σύμβαση με όρους οι οποίοι θα μπορούσαν να ανταποκριθούν σε αυτό. Σθεναρά όμως, οι συντεχνίες των ηθοποιών επέμεναν προς τη μεριά του Υφυπουργείου και στην επαναφορά της υπογεγραμμένης συλλογικής σύμβασης ως προϋπόθεση για την επιχορήγηση ενός θεατρικού φορέα, που ας σημειωθεί άλλωστε ότι ο ΘΟΚ για οχτώ χρόνια είχε θέσει την προϋπόθεση αυτή εκτός χορηγικού Σχεδίου.

Η Ομοσπονδία ουδέποτε αρνήθηκε την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης, ζητούσε μόνο εναρμόνιση με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα. Αφού όμως το σχέδιο «Θυμέλη» Α' εξαμήνου 2024 εκπονήθηκε και ανακοινώθηκε, το Υφυπουργείο χωρίς να μας ενημερώσει, αυθαίρετα πρόσθεσε σε ένα ήδη αναρτημένο σχέδιο και αφού πολλές αιτήσεις είχαν κατατεθεί, την προϋπόθεση τήρησης των οικονομικών όρων της συλλογικής σύμβασης του 2012. Χρονιά κατά την οποία οι πλείστες από τις ομάδες που σήμερα δραστηριοποιούνται και αιτούνται χορηγίας, δεν είχαν ακόμα δημιουργηθεί, ενώ περαιτέρω οι χορηγίες για τα αρχαιότερα τουλάχιστον θέατρα ήταν σταθερές, ετήσιες και βεβαίως κατά πολύ υψηλότερες.

Στα πλαίσια της προσπάθειας μας να βρεθούν κάποιες συγκλήσεις με τις Συντεχνίες που θα εφαρμόζονταν μόνο για το Α' εξάμηνο του 2024 με σκοπό να πραγματοποιηθούν οι παραγωγές που εγκρίθηκαν και να μη μείνει μεγάλος αριθμός ηθοποιών και συντελεστών άνεργος από δουλειές στις οποίες βασίζονταν, στείλαμε την Τρίτη 23/01/2024 προτάσεις μας προς τις Συντεχνίες των ηθοποιών και ταυτόχρονα προτείναμε να προχωρήσουμε σε συναντήσεις για την εξεύρεση μιας οριστικής λύσης και ουσιαστικά στην υπογραφή μιας Σύμβασης με σωστούς επαγγελματικούς όρους. Οι Συντεχνίες, μέχρι την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024 που ήταν η προθεσμία για αποδοχή ή μη των χορηγιών, δυστυχώς ούτε καν ανταποκρίθηκαν είτε θετικά είτε αρνητικά.

Τελικά, αποτέλεσμα όλων των πρωτοβουλιών και των προσπαθειών μας από τις συνολικά 9 εγκεκριμένες παραγωγές των μελών της Ομοσπονδίας Θεατρικών Φορέων Κύπρου οι 6 να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν με βάση τους όρους του Σχεδίου και τα ποσά που διατέθηκαν.

Με αυτά τα δεδομένα, ο καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
GRis Festival: Η Ελλάδα του Σήμερα στη Λευκωσία

GRis Festival: Η Ελλάδα του Σήμερα στη Λευκωσία

GRis Festival: Η Ελλάδα του Σήμερα στη Λευκωσία

«Ο Επιθεωρητής» του Γκόγκολ | Ακροάσεις για την παραγωγή της Κεντρικής Σκηνής του ΘΟΚ

«Ο Επιθεωρητής» του Γκόγκολ | Ακροάσεις για την παραγωγή της Κεντρικής Σκηνής του ΘΟΚ

«Ο Επιθεωρητής» του Γκόγκολ | Ακροάσεις για την παραγωγή της Κεντρικής Σκηνής του ΘΟΚ