Άστεγος ο θίασος του θεάτρου «Σκάλα», τρέχουν να βρουν χώρους για τα «Θυμέλη»

ΧΡΙΣΤΟΘΕΑ ΙΑΚΩΒΟΥ Δημοσιεύθηκε 8.4.2024
Φωτογραφία του θεάτρου «ΣΚΑΛΑ», μετά τον εμπρησμό 2008.
Έβαλε λουκέτο στο κτήριο λόγω ακαταλληλότητας ο Δήμος

Μια προκαταρκτική μελέτη για τη στατικότητα και την καταλληλότητα του κτηρίου του Παττίχειου Δημοτικού Θεάτρου «Σκάλα» άφησε άστεγο τον θίασο αλλά και πολλά άλλα σύνολα τα οποία είχαν κρατήσει τον χώρο για δικές τους δράσεις και παραστάσεις. Από την περασμένη εβδομάδα, όλοι όσοι είχαν κλειδώσει ημερομηνίες μέχρι τον Σεπτέμβριο μάλλον βρέθηκαν σε αναζήτηση χώρων από όσα λιγοστά προσφέρει η πόλη του Ζήνωνα για μεγάλες εκδηλώσεις, ενώ το θέατρο «Σκάλα» και ο θίασός του ίσως να χρειαστούν να αναζητήσουν ένα μόνιμο σπίτι, τουλάχιστον για τους επόμενους έξι μήνες. Σημειώνεται δε, πως το θέατρο «Σκάλα» δέχθηκε επιχορήγηση, για δύο θεατρικά έργα, από το σχέδιο «Θυμέλη» του Υφυπουργείου Πολιτισμού για το τρέχον εξάμηνο.

Τι συνέβη;

Στο πλαίσιο μίας προκαταρκτικής μελέτης που πραγματοποιείται αυτή την περίοδο για πολλά κτήρια του Δήμου Λάρνακας, βρέθηκε πως το ιστορικό αυτό κτήριο που ξεκίνησε ως κινηματογράφος «Αττικόν» και εξελίχθηκε σε «Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο 'Σκάλα'» είναι ακατάλληλο και επικίνδυνο καθώς έχει σοβαρά προβλήματα στατικότητας. Πράγμα, ωστόσο, που όλοι όσοι φυσικά επισκέφθηκαν το θέατρο ή συμμετείχαν σε παραγωγές που παρουσιάστηκαν εκεί, ίσως και να το είχαν αντιληφθεί και ο κτηριακός και μηχανικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε, το επιβεβαίωσε. Σε κάθε περίπτωση, ο δήμος, την Παρασκευή, ανακοίνωσε την αναστολή της λειτουργίας του μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να μπορεί να φιλοξενεί με ασφάλεια κοινό και δράσεις. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του, δηλώνει επίσης πως ο δήμος θα προχωρήσει το συντομότερο σε βελτιωτικά μέτρα για συντήρηση, ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η επαναλειτουργία του με πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις αλλά και ανανεωμένο εξοπλισμό, καθώς καλεί όλους τους φορείς/οργανισμούς που έχουν προκρατήσει τον χώρο του θεάτρου να επικοινωνήσουν με τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Δήμου Λάρνακας για τη διευθέτηση των κρατήσεών τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη εβδομάδα, ο Δήμος Λάρνακας σε συνεδρία του, έχει ήδη συζητήσει το ζήτημα που προέκυψε και αναμένεται σύντομα να προκηρύξει διαγωνισμό για διενέργεια μελέτης, ώστε να διαφανεί τελικά τι επιδιορθώσεις χρειάζεται το κτήριο, το κόστος αλλά και τον χρόνο που θα πάρει η αναβάθμιση και ανακαίνισή του.

Τι γίνεται με τον θίασο και τα «Θυμέλη»;

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου Μάριο Κουκουμά, το «Σκάλα» ενημερώθηκε, όπως και άλλοι φορείς, για την απόφαση του Δήμου Λάρνακας από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες για τα περί στατικότητας και ακαταλληλότητας του κτηρίου. Μιλώντας στο «Π» για το θέμα, ο κ. Κουκουμάς επισήμανε πως το διοικητικό συμβούλιο του θεάτρου, αν και άστεγο, δηλώνει σύμφωνο με την απόφαση του δήμου να ανασταλεί η λειτουργία του, εξηγώντας πως τίθεται ζήτημα ασφάλειας του θιάσου αλλά και των θεατών. «Κανείς δεν θέλει να θέτει σε κίνδυνο τις ζωές συντελεστών και κοινού», υπογράμμισε.

Όσον αφορά το έργο «Αντιγόνη μετά τον Σοφοκλή», σε σκηνοθεσία Μαρίας Βαρνακίδου και το έργο «Ημερολόγιο μη Συμβάντων» σε σκηνοθεσία Ονησίφορου Ονησιφόρου, τα οποία δέχθηκαν επιχορήγηση από το σχέδιο «Θυμέλη» του Υφυπουργείου Πολιτισμού, ανέφερε πως θα ανέβουν και «θα ξεπεραστεί και αυτό το εμπόδιο», καθώς ψάχνουν να βρουν λύσεις για τους χώρους που θα φιλοξενηθούν. Σημειώνεται ότι για τον θίασο το ζητούμενο είναι να βρεθεί ένας χώρος ο οποίος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τις πρόβες, ενώ στόχος είναι να έχει όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις.

Πάντως, για το ένα θεατρικό φαίνεται πως υπάρχουν σκέψεις και εξετάζεται το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί σε έναν υπαίθριο χώρο. Αυτό όμως δεν είναι σίγουρο, αφού όπως φαίνεται, στέγη αναζητούν και άλλα σύνολα τα οποία είχαν προκρατήσει τον χώρο του θεάτρου «Σκάλα», ενώ άλλοι φορείς έχουν ήδη προκρατήσει τους λιγοστούς χώρους που μένουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, το θέατρο είχε κλεισμένες δράσεις και παραστάσεις μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

Ο κ. Κουκουμάς σημείωσε δε πως «ευελπιστούν ότι ο δήμος θα προβεί το συντομότερο δυνατόν στις απαραίτητες μελέτες και ενέργειες για τις επιδιορθώσεις και το κόστος, ώστε να καταστεί κατάλληλος και ασφαλής για εμάς που είμαστε οι δικαιούχοι και χρήστες του». Βέβαια, εάν λάβουμε υπόψη πως θα χρειαστεί χρόνος για να προκηρυχθεί διαγωνισμός, να πραγματοποιηθεί η μελέτη και να αρχίσουν τα έργα, δεν φαίνεται πως οι επισκευές θα ολοκληρωθούν τουλάχιστον στους επόμενους έξι μήνες. Επομένως, το θέατρο «Σκάλα» μάλλον θα πρέπει να βρει έναν μόνιμο χώρο για να μετεγκατασταθεί μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα ανακαίνισης και αναβάθμισης και να επιστρέψουν στο σπίτι τους.

Το θέατρο «Σκάλα» πρέπει να πούμε πως δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετώπισε εμπόδια και αδιέξοδα, αφού ήδη από τον πρώτο καιρό τέθηκε φωτιά που αποδείχθηκε πως ήταν εμπρησμός. Συγκεκριμένα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 10ης Μαρτίου 2008, ένας νεαρός συναντήθηκε με φίλο του έξω από το θέατρο «Σκάλα» και στη συνέχεια, μπήκε μέσα από πλαϊνή ανοικτή έξοδο και έβαλε φωτιά σε κάθισμα χρησιμοποιώντας αναπτήρα, με αποτέλεσμα η φωτιά να επεκταθεί. Βέβαια, τότε η αποκατάστασή του έγινε με τη συνεισφορά εράνου. Τώρα ο δήμος καλείται να πληρώσει ίσως την κακή συντήρηση του κτηρίου και να διασφαλίσει πως η νέα «σελίδα» που γύρισε με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα βρεθεί σε καλύτερα μονοπάτια, πιο στερεά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Πρεσβευτές Πολιτισμού»: Τρεις χιλιάδες ευρώ σε κάθε σχολείο που θα συμμετάσχει δίνει το υφ. Πολιτισμού

«Πρεσβευτές Πολιτισμού»: Τρεις χιλιάδες ευρώ σε κάθε σχολείο που θα συμμετάσχει δίνει το υφ. Πολιτισμού

«Πρεσβευτές Πολιτισμού»: Τρεις χιλιάδες ευρώ σε κάθε σχολείο που θα συμμετάσχει δίνει το υφ. Πολιτισμού

«ΑΝΤΙΓΟΝΗ μετά τον Σοφοκλή» για τρεις μόνο παραστάσεις στη Λευκωσία

«ΑΝΤΙΓΟΝΗ μετά τον Σοφοκλή» για τρεις μόνο παραστάσεις στη Λευκωσία

«ΑΝΤΙΓΟΝΗ μετά τον Σοφοκλή» για τρεις μόνο παραστάσεις στη Λευκωσία

"A crea(ve process called Life "| Mία παράσταση της Λίας Χαράκη

"A crea(ve process called Life "| Mία παράσταση της Λίας Χαράκη

"A crea(ve process called Life "| Mία παράσταση της Λίας Χαράκη

"Celebration" του Χάρολντ Πίντερ

"Celebration" του Χάρολντ Πίντερ

"Celebration" του Χάρολντ Πίντερ