Είναι ο μονόκερος τέρας;

ΒΑΛΙΑ ΚΑΪΜΑΚΗ Δημοσιεύθηκε 29.1.2024
«Δημοσιογράφοι χρησιμοποίησαν την ElevenLabs για να δημιουργήσουν ηχογραφήσεις που περιείχαν ρητορική μίσους ή για να ξεγελάσουν το σύστημα ελέγχου ταυτότητας μιας τράπεζας...»

Ο όρος μονόκερος αναφέρεται σε μια ιδιωτική νεοσύστατη εταιρεία με αξία άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων. Ο όρος διαδόθηκε για πρώτη φορά από τη venture capitalist Αϊλίν Λι. Λόγω του μεγέθους τους, οι επενδυτές των μονόκερων τείνουν να είναι ιδιώτες επενδυτές ή επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων, πράγμα που σημαίνει ότι είναι εκτός της εμβέλειας των μικροεπενδυτών. Δεν είναι εύκολη υπόθεση να γίνεις μονόκερος αλλά ούτε και κάτι ακατόρθωτο. Ήδη στην Κύπρο, από το 2022, υπήρχαν δύο μονόκεροι, οι εταιρείες Nexters και Outfit7. 

Για έναν μονόκερο θα πούμε σήμερα λοιπόν. Πριν από λίγες ημέρες η εταιρεία κλωνοποίησης συνθετικής φωνής με τη βοήθεια Τεχνητής Νοημοσύνης, ElevenLabs, ανακοίνωσε ότι έκλεισε έναν γύρο χρηματοδότησης ύψους 80 εκατομμυρίων δολαρίων. Η νέα αυτή χρηματοδότηση δίνει στην startup, που ιδρύθηκε πριν από δύο χρόνια μια αποτίμηση που ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο δολάρια και άρα την κάνει μονόκερο. Ας σημειώσουμε ότι τον περασμένο Ιούνιο η αξία της δεν ήταν παρά 100 εκατομμύρια δολάρια. Πώς λοιπόν κατάφερε σε 6 μήνες να δεκαπλασιάσει την αξία της; 

Εύκολο! Χάρη στην απίθανη δημοσιότητα που έχουν πάρει οι εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης και την τρελή κούρσα που έχει ξεκινήσει για τις καλύτερες. Με την εφαρμογή δημιουργίας ομιλίας της ElevenLabs οι χρήστες μπορούν να παράγουν φωνές που ακούγονται αληθινές, προσαρμόζοντας ακόμη και φωνητικά χαρακτηριστικά όπως ο τόνος και ο ρυθμός. Οι χρήστες μπορούν επίσης να εισάγουν κείμενο για να το διαβάσει η φωνή και να ανεβάσουν προϋπάρχοντα δείγματα φωνής προς κλωνοποίηση. Ο διευθύνων σύμβουλος της Μάτι Σανιτσέφσκι, ισχυρίζεται ότι η ElevenLabs χρησιμοποιείται σήμερα από υπαλλήλους στο 41% των εταιρειών του Fortune 500, αν και η φήμη της τελικά εδραιώθηκε από το πόσο την αγκάλιασαν οι λάτρεις της Τ/Ν στα social.

Σε συνέντευξή του στο TechCrunch ο Σανιτσέφσκι δήλωσε ότι ο νέος γύρος χρηματοδότησης θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη προϊόντων και την «ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας για να διασφαλιστεί η υπεύθυνη και ηθική ανάπτυξη της τεχνολογίας AI». Αυτό είναι μάλλον καινούργιο για μια εταιρεία της οποίας η τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε από το φόρουμ της ακροδεξιάς πλατφόρμας 4chan για να δημιουργήσει επιβλαβή μηνύματα με τις φωνές διασημοτήτων όπως η ηθοποιός Έμμα Γουότσον. Δημοσιογράφοι, όπως ο Τζέιμς Βίνσεντ του The Verge και ο Τζότζεφ Κοξ του Vice, χρησιμοποίησαν την ElevenLabs για να δημιουργήσει ο ένας ηχογραφήσεις που περιείχαν ρητορική μίσους και ο άλλος για να ξεγελάσει το σύστημα ελέγχου ταυτότητας μιας τράπεζας. Η ElevenLabs λέει ότι «εργάζεται» (τι έκφραση κι αυτή πια;) για να απομακρύνει τους χρήστες που δημιουργούν καταχρηστικό περιεχόμενο από την πλατφόρμα. Η εταιρεία βελτιώνει επίσης το εργαλείο ανίχνευσης ομιλίας της για τον εντοπισμό της ρητορικής μίσους και την επισήμανση ήχου που παράγεται από άλλα μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης.

Πρόσφατα, η εταιρεία επένδυσε στην τεχνολογία για τη δημιουργία ηχητικών βιβλίων και τη μεταγλώττιση κινηματογραφικών και τηλεοπτικών εκπομπών. Άλλες εφαρμογές περιλαμβάνουν τη δημιουργία φωνών χαρακτήρων για παιχνίδια. Τις επόμενες εβδομάδες, η ElevenLabs θα κυκλοφορήσει εργαλεία για μεταγλώττιση που μπορούν να δημιουργήσουν και να επεξεργαστούν μεταγραφές ηχητικών κειμένων και μεταφράσεις. Μια εφαρμογή για κινητά που μπορεί να αφηγείται το περιεχόμενο ιστοτόπων και κείμενα είναι επίσης στα σκαριά.

Οι ηθοποιοί που απασχολούνται στον χώρο αυτό έχουν επικρίνει την εταιρεία για τη χρήση δειγμάτων της δουλειάς τους χωρίς τη συγκατάθεσή τους, λέγοντας ότι αυτά τα δείγματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την προώθηση περιεχομένου με το οποίο διαφωνούν ή για τη διάδοση παραπληροφόρησης. Για να διασφαλιστεί δε ότι οι ηθοποιοί θα λάβουν επαρκή αποζημίωση, η εταιρεία σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα είδος «καταστήματος» για φωνές. Οι χρήστες θα μπορούν να δημιουργούν μια φωνή, να τη ανεβάζουν στο κατάστημα και να λαμβάνουν credits για την προσφορά premium της ElevenLabs κάθε φορά που χρησιμοποιείται η συγκεκριμένη φωνή.

Δεν πείστηκα για το ηθικόν της ιστορίας. Αλλά όπως λέω συνεχώς, η τεχνολογία είναι σαν το ποτάμι, δεν πάει προς τα πίσω. Το φράγμα της νομοθεσίας δεν βλέπω πουθενά...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Tέχνη και δημοκρατία

Tέχνη και δημοκρατία

Tέχνη και δημοκρατία