Η μικρή γοργόνα θυσίασε την υπέροχη ψαρο-ουρά της για να κερδίσει την καρδιά του πρίγκιπα. Σε άλλα παραμύθια, για μικρούς και μεγάλους, οι νέες κάνουν τα πάντα για την αγάπη τους, ακόμα και φαρμάκι παίρνουν. Σε όλους τους λαούς και σε όλους τους αιώνες, η αιώνια αγάπη θέλει χειροπιαστές αποδείξεις. Όμως, ο Νίκος Γκάτσος μας δίδαξε ότι αν μια Κυριακή του Μάρτη χάσουμε την αγάπη μας γιατί δεν της στείλαμε μήλο θα την κερδίσουμε μ’ ένα πορτοκάλι.
Με κάποιο μυστηριώδη τρόπο, άνθρωποι που δεν έχουν ακούσει ποτέ για τον Νίκο Γκάτσο, τον Λουκιανό Κηλαηδόνη ή έστω τη Δήμητρα Γαλάνη, αναδεικνύουν σε υπέρτατη ένδειξη αγάπης το καθάρισμα ενός πορτοκαλιού. Αν ο σύντροφός σας δεχθεί να το κάνει, τότε η αγάπη του είναι αληθινή. Αν αρνηθεί, τότε η αγάπη του είναι κούφια και ψεύτικη και πρέπει τώρα να κάνετε συμφωνία με μια μάγισσα της θάλασσας να ξαναπάρετε την ψαρο-ουρά σας ή τέλος πάντων να κάνετε λογαριασμό στο Tinter.
Viral στο TikTok το τεστ του πορτοκαλιού είναι και βαθιά σεξιστικό καθώς εφαρμόζεται κυρίως από ετεροφυλόφιλες γυναίκες προς τους άνδρες συντρόφους τους. Σε αρκετά από τα βίντεο μάλιστα, η κοπέλα είναι ξαπλωμένη την ώρα που ζητάει το πορτοκάλι. Λες και οι καθημερινές γυναίκες γύρω μας έχουν χρόνο για ξάπλα και πορτοκάλια.
Κι όμως, κάποια από τα βίντεο που δείχνουν την αποδοχή ή την άρνηση έχουν εκατομμύρια προβολές. Ναι, εκατομμύρια. Εγώ έπεσα πάνω σ’ ένα που πορτοκάλια δεν υπάρχουν σπίτι και το ταλαίπωρο θύμα προσφέρεται να της ανοίξει μια έτοιμη φρουτοσαλάτα (το μόνο που έχει από φρούτα στο ψυγείο). Κι εκείνη φανερά ενοχλημένη για την αναπάντεχη αυτή τροπή, του ζητάει, ως ύστατη ένδειξη αγάπης… να την ταΐσει.
Το «the orange peel theory» ή το «orange peel trend» ξεκίνησε στα τέλη το 2023 αλλά έχει απογειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Βλέποντας δεκάδες τέτοια βίντεο δεν είμαι σίγουρη ποια είναι αληθινά και ποια προβαρισμένα. Σε κάποια φαίνεται ξεκάθαρα πόσο άγχος έχει η κοπέλα. Εδώ που τα λέμε, αν δεν σου ξεφλουδίσει το πορτοκάλι, τι κάνεις μετά; Του δίνεις τα παπούτσια στο χέρι; Υποφέρεις μόνη σου; Αναζητάς και άλλα σημάδια ότι δεν σου δίνει ποια σημασία; Μα πόσο χρονών είμαστε; 15;
Ένας ωραίος τύπος λέει στη φίλη του «δεν έχεις ανάγκη εμένα να σου καθαρίσω το πορτοκάλι. Είσαι μια γυναίκα δυνατή που έχει τη ζωή της στα χέρια της». Εδώ γελάμε ή κλαίμε, δεν είμαι και τόσο σίγουρη.
Σύμφωνα με το περιοδικό Time, η τάση ξεκίνησε με ένα slideshow στο TikTok που περιείχε μια ανταλλαγή μηνυμάτων από ένα πρώην ζευγάρι που αναπολούσε τη σχέση του. «Μου λείπει όταν μου ξεφλούδιζες τα πορτοκάλια μου το πρωί», έγραφε εκείνη σ’ ένα μήνυμα και στη συνέχεια εξηγούσε ότι, όταν προσπαθεί να το κάνει μόνη της «γεμίζει ζουμιά». Η ανταλλαγή τελειώνει με το μήνυμα «Καθάρισα μόνη μου το πορτοκάλι μου σήμερα», που έχει πια πράσινο και όχι μπλε χρώμα, υποδεικνύοντας ότι ο συνομιλητής της την έχει μπλοκάρει. Το βίντεο έχει προβληθεί πάνω από 2,6 εκατομμύρια φορές από τότε που αναρτήθηκε για πρώτη φορά στις αρχές Νοεμβρίου.
Σχολιάζοντας την τάση, αρκετοί ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι η θεωρία της φλούδας πορτοκαλιού επικεντρώνεται στην ιδέα ότι τέτοιες μικρές πράξεις σηματοδοτούν τη φροντίδα, την αγάπη και τη δέσμευση, και η επανάληψη της πράξης ενισχύει τη συνολική υγεία και ευτυχία της σχέσης. Αυτές οι χειρονομίες, συχνά απλές και φαινομενικά τετριμμένες, είναι στην πραγματικότητα καθοριστικές για την καλλιέργεια μιας αγαπημένης, υποστηρικτικής και διαρκούς συνεργασίας.
Ωστόσο, μια ολόκληρη σχέση δεν μπορεί να εξαντλείται στο τι κάνει ή δεν κάνει ο σύντροφος με ένα πορτοκάλι. Όμως, παρ’ όλο που η θεωρία της φλούδας πορτοκαλιού δεν πρόκειται απαραίτητα να καθορίσει την ειλικρίνεια της αγάπης κάποιου, η δημοτικότητα του τεστ και το τι προσδοκούν οι άνθρωποι από αυτό φανερώνουν πολλά, τους φόβους, τις ανασφάλειες, τις επιθυμίες μας, που είναι όντως σημαντικά, με ή χωρίς πορτοκάλι.