Μετά από μακροχρόνια ασθένεια, απεβίωσε χθες 1η Νοεμβρίου 2011 ο φιλόλογος, εκπαιδευτικός, συγγραφέας και λαογράφος Χρύσανθος Στ. Κυπριανού.
Ο Χρύσανθος Στ. Κυπριανού ήταν ο ιδρυτής του περιοδικού «Λαογραφική Κύπρος» [1971] ενώ κατά καιρούς διηύθυνε εκδόσεις μαθητικών περιοδικών, εκδόσεων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και δημοσίευε άρθρα και μελέτες στην Κύπρο και το εξωτερικό. Από τους σημαντικότερους λαογράφους, λάτρης της λαϊκής παράδοσης της Κύπρου, ίδρυσε το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης στο Γυμνάσιο Λαπήθου.
Ανάμεσα στις ασχολίες του Χρύσανθου Κυπριανού ήταν και η συγγραφή, με αποτέλεσμα να έχει εκδώσει δεκάδες βιβλία και εκατοντάδες μελέτες, όπου μπορούν να χωριστούν σε φιλολογικά-εκπαιδευτικά, βιβλιογραφικά και λαογραφικά.
Με σημερινή ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού εκφράζει τη λύπη του για τον αδόκητο θάνατο του λαογράφου, εκπαιδευτικού και μελετητή Χρύσανθου Κυπριανού, ο οποίος «υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Κύπριους λαογράφους και από τους θεμελιωτές της επιστημονικής έρευνας του λαϊκού πολιτισμού της Κύπρου». Στην ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρεται ότι ο ίδιος αφιέρωσε τη ζωή του στην καταγραφή, διάσωση και μελέτη τόσο της υλικής όσο και της άυλης και πνευματικής πτυχής του λαϊκού πολιτισμού. «Καταξιωμένος εκπαιδευτικός, υπηρέτησε με αφοσίωση την παιδεία της Κύπρου από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες».
Μνημειώδες έργο του Χρύσανθου Κυπριανού είναι το τρίτομο Πανόραμα Λαογραφίας. Εκτός από τα έργα του για τη λαογραφία, συνέγραψε μελέτες για τους αρχαίους Έλληνες λυρικούς, για την κυπριακή πεζογραφία, πλείστα βιβλιογραφικά συγγράμματα, όπως ευρετήρια περιοδικών, βιβλιοθηκών κ.ά.
Την αγάπη του προς τη λαογραφία ενέπνευσε όχι μόνο στους πολυπληθείς μαθητές του, αλλά και όπου δίδαξε, στους φοιτητές της Παιδαγωγικής Ακαδημίας, στην Αστυνομική Σχολή, στη Σχολή Ξεναγών. Με διαλέξεις σε συλλόγους, ιδρύματα, σχολεία, με συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια, πρόβαλε το λαϊκό πολιτισμό και εξήρε τη σημασία του για την αυτογνωσία και την ιστορική συνέχεια του λαού.
Το 2003 η Πολιτεία τίμησε τον Χρύσανθο Κυπριανού με το Αριστείο Γραμμάτων, την ανώτατη διάκριση για το έργο και την προσφορά του στον πολιτισμό της Κύπρου.
Η κηδεία του Χρύσανθου Κυπριανού θα γίνει αύριο, Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, στις 12:00 το μεσημέρι από τον ιερό ναό Αγίου Νικολάου στην Έγκωμη με δαπάνη της Πολιτείας. Ο Χρύσανθος Κυπριανού θα ταφεί στη γενέτειρά του, Τσακκίστρα.
Βιογραφικό
Ο Χρύσανθος Κυπριανού γεννήθηκε στον Ξερό της επαρχίας Λευκωσίας το 1931. Τελείωσε το Παγκύπριο Γυμνάσιο και φοίτησε στη συνέχεια στην Αμερικανική Ακαδημία της Λάρνακας. Σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο Leeds και Εκπαιδευτική Τηλεόραση στο C.E.T.O. στο Λονδίνο.
Εργάστηκε ως καθηγητής σε γυμνάσια της Κύπρου, υποδιευθυντής στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και γυμνασιάρχης στο Γυμνάσιο Λαπήθου και το Παγκύπριο Γυμνάσιο. Ήταν επιθεωρητής φιλολογικών μαθημάτων για χρόνια, και από το 1984 ήταν επαρχιακός επιθεωρητής Πάφου. Από το 1986 ήταν συντονιστής σε θέματα διδακτικών βιβλίων, λειτουργός-σύνδεσμος μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος.
Διετέλεσε μέλος της εφορείας του Σώματος Προσκόπων Κύπρου, του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Πνευματικού Ομίλου Κύπρου και ήταν αντιπρόεδρος της Βιβλιογραφικής Εταιρείας Κύπρου.
Έχει εκλεγεί μέλος πολλών επιστημονικών ιδρυμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου και έλαβε μέρος σε αρκετά διεθνή συνέδρια στη Λευκωσία και στη Γερμανία. Κατά καιρούς έδωσε διαλέξεις σε διάφορα σωματεία και σχολεία, και δίδαξε θεατρικά έργα σε συλλόγους και αρχαίες ελληνικές τραγωδίες στα σχολεία.