Μπορεί να είναι απλά μια ζωγραφισμένη πέτρα, όμως το ότι είναι ηλικίας 15 χιλιάδων ετών την καθιστά την παλαιότερη απόδειξη ανθρώπινης ζωγραφικής που βρέθηκε ποτέ στην Κεντρική Ευρώπη.
Η ανακάλυψη έγινε στο σπήλαιο Χόλε Φελς της Νότιας Γερμανίας πλησίον της πόλης Ουλμ και αφορά τέσσερις πέτρες, οι οποίες ανακαλύφθηκαν το 2009, αλλά παρουσιάζονται για πρώτη φορά τώρα, σε έκθεση που άνοιξε χθες στο Πανεπιστήμιο του Τίμπινγκεν [Universität Tübingen].
Oμάδα του Πανεπιστημίου με επικεφαλής τον αρχαιολόγο Νίκολας Κόναρντ διεξήγαγε, άλλωστε, την έρευνα, ανακαλύπτοντας τις πέτρες με τις κόκκινες κουκκίδες.
«Αυτά τα σημεία κάθε άλλο παρά είναι τυχαία», λέει ο αρχαιολόγος για τις κόκκινες και καφέ κουκίδες που εμφανίζονται πάνω στις πέτρες. Γιατί μπορεί απλώς να είναι μικρές σειρές από σημάδια, αποτελούν όμως ένα από τα πιο σημαντικά έργα τέχνης, που έγιναν ποτέ στην Κεντρική Ευρώπη [τρέμε Damien Hirst].
Οσο για την ερμηνεία τους, είναι άγνωστη. «Μπορεί να είχαν θρησκευτική σημασία ή να ήταν μία μορφή ημερολογίου στην εποχή των παγετώνων, για παράδειγμα ένα σημάδι για κάθε μέρα. Αλλά τελικά, ας είμαστε ταπεινοί και ας παραδεχθούμε, ότι απλά δεν ξέρουμε», πρόσθεσε ο επιστήμονας.
Όταν η ομάδα του Κόναρντ έκανε την ανακάλυψη της στο σπήλαιο, δεν αναμενόταν κάποιο εύρημα, επειδή δούλευε σε συγκριτικά νεότερα στρώματα ιζημάτων, που είχαν δημιουργηθεί στα τέλη της τελευταίας εποχής των παγετώνων, αντί των παλαιότερων, βαθύτερων, όπου είχαν βρεθεί διάφορα αντικείμενα.
Η αποκάλυψη έγινε χάρη στην παρατηρητικότητα ενός σπουδαστή, ο οποίος εντόπισε μεταξύ των ιζημάτων την πρώτη πέτρα, που ωστόσο χρειάσθηκε να πλυθεί καλά, ώστε να καταστεί σαφές, ότι η μία πλευρά της ήταν χρωματισμένη. Το χρώμα των κουκίδων έγινε, σύμφωνα με την τεχνικό της ανασκαφής Μαρία Μαλίνα, από μίγμα αιματίτη και κόκκινου αιματίτη το οποίο στη συνέχεια είχε αναμιχθεί με ασβεστούχο νερό από το σπήλαιο.
Οι επιστήμονες ήξεραν με τι, δεν μπορούσαν όμως εκ πρώτη όψεως να αντιληφθούν και το πώς ζωγραφίστηκαν οι κουκίδες, γι΄αυτό έκαναν τις δικές τους δοκιμές. Πρώτα δοκίμασαν με πινέλο αλλά οι άκρες φαίνονταν ξεφτισμένες. Μετά με το δάκτυλο αλλά οι κουκίδες δεν έβγαιναν όλες στο ίδιο μέγεθος. Τελικά έφτιαξαν μία σφραγίδα από κλαδί φουντουκιάς και αυτή τη φορά οι κουκίδες ήταν ακριβώς όμοιες με τις πρωτότυπες.
Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως, που το συγκεκριμένο σπήλαιο έχει δώσει σημαντικά ευρήματα της εποχής των παγετώνων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που πιστεύεται ότι αποτελούν την αρχαιότερη απεικόνιση ανθρώπινης ζωγραφικής.
Ο Νίκολας Κόναρντ είναι επίσης ο αρχαιολόγος που έφερε στο φως ένα ελεφαντούργημα ηλικίας 40.000 ετών, που παριστάνει γυναίκα.
Η έκθεση στο γερμανικό Πανεπιστήμιο του Τίμπιγκεν θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Ιανουαρίου 2012.
ΠΗΓΕΣ: tovima.gr / www.uni-tuebingen.de