Παράθυρο logo
Ιφιγένεια εν Ταύροις από τη Θεατρική Στέγη Κύπρου & Anyhow Theatre Ensemble
Δημοσιεύθηκε 01.07.2025 10:47
Ιφιγένεια εν Ταύροις από τη Θεατρική Στέγη Κύπρου & Anyhow Theatre Ensemble

H Θεατρική Στέγη Κύπρου & η Anyhow Theatre Ensemble παρουσιάζουν το σπουδαίο έργο του Ευριπίδη, Ιφιγένεια εν Ταύροις, σε σκηνοθεσία Ονησίφορου Ονησιφόρου, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 2025.

Η Ιφιγένεια, κόρη του Αγαμέμνονα, σώζεται από τη θεά Άρτεμη την τελευταία στιγμή πριν θυσιαστεί στην Αυλίδα και μεταφέρεται στην Ταυρίδα, μια μακρινή και βάρβαρη χώρα, όπου γίνεται ιέρεια του ναού της θεάς. Εκεί, υπεύθυνη για τον εξαγνισμό και τη θυσία των ξένων που φτάνουν στην ακτή, συναντά τον αδελφό της, Ορέστη, τον οποίο δεν αναγνωρίζει αρχικά, και ο οποίος σκοπεύει να κλέψει το άγαλμα της θεάς. Η «Ιφιγένεια εν Ταύροις» δεν είναι μόνο ένας αρχαίος μύθος, αλλά μια επίκαιρη ιστορία επιβίωσης, ένας βαθύς στοχασμός πάνω στον εξαναγκασμό, την εξορία, τη μνήμη και τη συγγένεια.

Σημείωμα σκηνοθέτη:

Υπάρχουν πράγματα που δεν μπορείς να εξηγήσεις. Μόνο να τα νιώσεις. Σαν μια ανάμνηση χωρίς εικόνα. Σαν ένα φως που ψιθυρίζει πως δεν ήμασταν ποτέ μόνοι. Σαν ένα θαύμα.

Ίσως το θαύμα να είναι κάτι μικρό. Μια ανεπαίσθητη μετατόπιση, ένα ίχνος. Ίσως είναι η στιγμή που δύο άνθρωποι συναντιούνται ξανά. Και ξανά. Και ξαναζωντανεύουν. Γιατί η συνάντηση είναι επιλογή. Και το θαύμα ακολουθεί.

Στην Ιφιγένεια εν Ταύροις, βλέπουμε το θαύμα της ζωής να γεννιέται μέσα από τον θάνατο. Σε έναν τόπο όπου η βία είναι θεσμός και η ανθρωποθυσία καθημερινότητα, δύο “νεκροί” ανασταίνονται, επειδή κάποιος θυμήθηκε. Κάποιος αγάπησε.

Η Ιφιγένεια πιστεύει ότι ο Ορέστης πέθανε. Ο Ορέστης, πως η Ιφιγένεια είναι για πάντα χαμένη. Κι όμως, αντικρίζονται. Ζωντανοί.

Ίσως η αναγνώριση μοιάζει με τύχη, μα δεν είναι τυφλή. Είναι τύχη που γεννιέται από την πίστη, την πίστη ότι ο άλλος υπάρχει ακόμα, στη μνήμη, στην καρδιά. Ζωντανεύουν επειδή κάποιος τους κράτησε μέσα του.

Η ζωή δεν είναι η απουσία θανάτου, αλλά η παρουσία του άλλου. Η συνάντηση. Κι όταν αυτή συμβεί, κάτι αλλάζει. Εκεί ο χρόνος λυγίζει, διαστέλλεται, χορεύει. Και μέσα σ’ αυτόν τον χορό, ο άνθρωπος μοιράζεται. Ανοίγεται. Δίνεται. Εξαφανίζεται μέσα στο μαζί.

Κι έτσι, για λίγο, ο κόσμος φωτίζεται αλλιώς, με ένα φως εκτυφλωτικό.

Ίσως και το θέατρο ένα τέτοιο φως να είναι. Ένας τόπος όπου κάποιος τολμά να φανερωθεί, κι ένας άλλος είναι εκεί για να τον συναντήσει. Και τότε, το φως φτάνει πιο μακριά. Αγγίζει, μεταφέρεται. Ακόμη και στους πιο σκληρούς τόπους, το θαύμα βρίσκει τρόπο. Να τρυπώσει. Να ανασάνει. Και να φωτίσει.

Κι έτσι – έστω και για λίγο – πιστεύουμε ξανά, ότι ο κόσμος αλλάζει.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Μετάφραση: Νίκος Μανουσάκης

Σκηνοθεσία: Ονησίφορος Ονησιφόρου

Σκηνικά/Κοστούμια: Γιώργος Γιάννου

Κίνηση: Εύα Καλομοίρη

Μουσική: Δημήτρης Σπύρου

Σχεδιασμός φωτισμών: Χρίστος Γωγάκης

Συνεργάτιδα Σκηνοθέτιδα: Άννη Χούρη

Βοηθός σκηνοθέτη και Διεύθυνση σκηνής: Μαρία Πισιήλη

Διεύθυνση Παραγωγής: Μαρία Φιλίππου

Γενικός Συντονισμός: Νάγια Αναστασιάδου

ΔIANOMH

Μυρσίνη Χριστοδούλου (Ιφιγένεια)

Ονησίφορος Ονησιφόρου (Ορέστης)

Κωνσταντίνος Τσίτσιος (Πυλάδης)

Βασίλης Βασιλάκης (Θόας)

Πάνος Μακρής (Αγγελιαφόρος)

Κρίστη Χαραλάμπους (Αθηνά)

Χορός: Ελένη Αναστασίου, Μαρία Κάσινου, Ιωάννα Κορδάτου, Σεμέλη Κυριαζή, Μαρία Κωνσταντίνου, Άντρεα Μαύρου, Κρίστη Χαραλάμπους

Φωτογραφίες: Αλεξάνδρα Μασμανίδη, Γιώργος Γιάννου.

 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

▪Πέμπτη, 24 Ιουλίου │ Αρχαίο Ωδείο Πάφου

▪Παρασκευή, 25 Ιουλίου │ Αρχαίο Ωδείο Πάφου

▪Τρίτη, 29 Ιουλίου │ Αμφιθέατρο Μακάριος Γ’, Σχολής Τυφλών

 

▪Με αγγλικούς και ελληνικούς υπέρτιτλους

▪Η παράσταση είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 12 ετών

▪Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά

 

Εισιτήρια: H Θεατρική Στέγη Κύπρου &  η Anyhow Theatre Ensemble παρουσιάζουν το σπουδαίο έργο του Ευριπίδη, Ιφιγένεια εν Ταύροις, σε σκηνοθεσία Ονησίφορου Ονησιφόρου, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 2025.

Η Ιφιγένεια, κόρη του Αγαμέμνονα, σώζεται από τη θεά Άρτεμη την τελευταία στιγμή πριν θυσιαστεί στην Αυλίδα και μεταφέρεται στην Ταυρίδα, μια μακρινή και βάρβαρη χώρα, όπου γίνεται ιέρεια του ναού της θεάς. Εκεί, υπεύθυνη για τον εξαγνισμό και τη θυσία των ξένων που φτάνουν στην ακτή, συναντά τον αδελφό της, Ορέστη, τον οποίο δεν αναγνωρίζει αρχικά, και ο οποίος σκοπεύει να κλέψει το άγαλμα της θεάς. Η «Ιφιγένεια εν Ταύροις» δεν είναι μόνο ένας αρχαίος μύθος, αλλά μια επίκαιρη ιστορία επιβίωσης, ένας βαθύς στοχασμός πάνω στον εξαναγκασμό, την εξορία, τη μνήμη και τη συγγένεια.

Σημείωμα σκηνοθέτη:

Υπάρχουν πράγματα που δεν μπορείς να εξηγήσεις. Μόνο να τα νιώσεις. Σαν μια ανάμνηση χωρίς εικόνα. Σαν ένα φως που ψιθυρίζει πως δεν ήμασταν ποτέ μόνοι. Σαν ένα θαύμα. Ίσως το θαύμα να είναι κάτι μικρό. Μια ανεπαίσθητη μετατόπιση, ένα ίχνος. Ίσως είναι η στιγμή που δύο άνθρωποι συναντιούνται ξανά. Και ξανά. Και ξαναζωντανεύουν. Γιατί η συνάντηση είναι επιλογή. Και το θαύμα ακολουθεί. Στην Ιφιγένεια εν Ταύροις, βλέπουμε το θαύμα της ζωής να γεννιέται μέσα από τον θάνατο. Σε έναν τόπο όπου η βία είναι θεσμός και η ανθρωποθυσία καθημερινότητα, δύο “νεκροί” ανασταίνονται, επειδή κάποιος θυμήθηκε. Κάποιος αγάπησε. Η Ιφιγένεια πιστεύει ότι ο Ορέστης πέθανε. Ο Ορέστης, πως η Ιφιγένεια είναι για πάντα χαμένη. Κι όμως, αντικρίζονται. Ζωντανοί. Ίσως η αναγνώριση μοιάζει με τύχη, μα δεν είναι τυφλή. Είναι τύχη που γεννιέται από την πίστη, την πίστη ότι ο άλλος υπάρχει ακόμα, στη μνήμη, στην καρδιά. Ζωντανεύουν επειδή κάποιος τους κράτησε μέσα του. Η ζωή δεν είναι η απουσία θανάτου, αλλά η παρουσία του άλλου. Η συνάντηση. Κι όταν αυτή συμβεί, κάτι αλλάζει. Εκεί ο χρόνος λυγίζει, διαστέλλεται, χορεύει. Και μέσα σ’ αυτόν τον χορό, ο άνθρωπος μοιράζεται. Ανοίγεται. Δίνεται. Εξαφανίζεται μέσα στο μαζί. Κι έτσι, για λίγο, ο κόσμος φωτίζεται αλλιώς, με ένα φως εκτυφλωτικό. Ίσως και το θέατρο ένα τέτοιο φως να είναι. Ένας τόπος όπου κάποιος τολμά να φανερωθεί, κι ένας άλλος είναι εκεί για να τον συναντήσει. Και τότε, το φως φτάνει πιο μακριά. Αγγίζει, μεταφέρεται. Ακόμη και στους πιο σκληρούς τόπους, το θαύμα βρίσκει τρόπο. Να τρυπώσει. Να ανασάνει. Και να φωτίσει. Κι έτσι – έστω και για λίγο – πιστεύουμε ξανά, ότι ο κόσμος αλλάζει.

Εισιτήρια:

https://tinyurl.com/greekdramafest2025

Έναρξη παραστάσεων στις 21:00 │ Προσέλευση στο θέατρο στις 20:00. Συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού. Μετά την έναρξη της παράστασης, η είσοδος στο θέατρο δεν επιτρέπεται.

Πληροφορίες για την παρακολούθηση παραστάσεων στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου: Η είσοδος για το Αρχαίο Ωδείο βρίσκεται στην Οδό Γαλατιανής, από τον κυκλικό κόμβο του Kings Avenue Mall προς το λιμανάκι της Κάτω Πάφου (Λεωφόρος Απ. Παύλου). Κατά την είσοδο των θεατών στον αρχαιολογικό χώρο, προσωπικό ασφαλείας του Φεστιβάλ θα υποδεικνύει τους χώρους στάθμευσης.

▪Πληροφορίες: 7000 2414 │ www.greekdramafest.com

 

__________________

 

Tags