Παράθυρο logo
Στην Κίνα είναι η θέα... της αγοράς τέχνης
Δημοσιεύθηκε 28.12.2011
Στην Κίνα είναι η θέα... της αγοράς τέχνης

Τους Ρώσους και Ασιάτες συλλέκτες έργων τέχνης ανέδειξε το 2011, σε ό,τι αφορά την αγορά τέχνης. Ξεχώρισε όμως και μια νέα δύναμη, όπως ακριβώς στην οικονομία: την Κίνα και τη σύγχρονη τέχνη της.




Για το 2011, ο ακριβότερος πίνακας πωλήθηκε στο Πεκίνο έναντι 49,7 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα έργο του Κι Μπαϊσι [Qi Baishi 1864-1957], με τίτλο Eagle Standing on Pine Tree with Four-character Couplet in Seal Script [φωτογραφία πάνω].

Ο Μπαΐσι ζωγράφισε τον πίνακα το 1946: «Ο Κι Μπαΐσι είναι ο σημαντικότερος καλλιτέχνης στην Κίνα, στην ιστορία της σύγχρονης και μοντέρνας τέχνης», δήλωνε ο Γκουό Τονγκ του China Guardian.

Η αγορά αυτού του έργου, τον περασμένο Μάη στο Πεκίνο, σηματοδοτούσε μια νέα εποχή στην αγορά της σύγχρονης τέχνης.



Τι αγοράζεται

Φέτος ο οίκος δημοπρασιών Sotheby's στη Νέα Υόρκη έκανε μια από τις πωλήσεις της χρονιάς: τέσσερα γλυπτά του Ματίς [Henry Μatisse 1869-1954] που απεικονίζουν την πλάτη μιας γυναίκας, πωλήθηκαν έναντι του ποσού των 92 εκατ. ευρώ.


matisseΟ Ντέιβιντ Νόρμαν, επικεφαλής του τμήματος Ιμπρεσιονιστών του Sotheby's, παρουσιάζει ένα από τα τέσσερα γλυπτά του Ματίς προτού τα αποχαιρετίσει.




Παρόλα αυτά, θεωρείται δύσκολο ο οίκος να σπάσει το ρεκόρ τζίρου των 4.7 δισ. ευρώ που έκανε το 2007.

Επίσης, οι ιμπρεσιονιστές που ήταν στα «φόρτε» τους τις δύο προηγούμενες χρονιές, έχουν μείνει στα αζήτητα, κάνοντας χώρο στους σουρεαλιστές της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης.




  • Ένα πορτρέτο του Πολ Ελιάρ με την υπογραφή του Σαλβαδόρ Νταλί πωλήθηκε έναντι του ποσού των 16,2 εκατ. ευρώ



dali


  • ένα έργο του Ρενέ Μαγκρίτ σε χαρτί πωλήθηκε έναντι του ποσού των 3 εκατ. ευρώ




  • ένα έργο του Πικάσο πωλήθηκε έναντι 16,4 εκατ. ευρώ





  • το έργο «Κερί» του Γκέρχαρντ Ρίχτερ έφτασαν στα 16 εκατ. ευρώ





  • 33 εκατ. ευρώ δόθηκαν για ένα έργο του Ρόι Λίχτενσταϊν.





Η αγορά των τριών τελευταίων έργων έχει τη δική της ιστορία:

το έργο του Πικάσο αγοράστηκε στη Νέα Υόρκη από Ασιάτη συλλέκτη, το έργο του Ρίχτερ ανέβηκε στα 16 εκατ. ευρώ χάρη σε κόντρα μεταξύ Ρώσων και Ασιατών, το έργο του Λίχτενσταϊν λέγεται πως αγοράστηκε από τη βασιλική οικογένεια του Κατάρ.



ΠΗΓΕΣ: ΤΑ ΝΕΑ, ΤELEGRAPH, ARTBEAT, NEW YORK TIMES