Παράθυρο logo
«Ένα βραβείο σε κάνει να θέλεις να γίνεις καλύτερος άνθρωπος», λέει ο Γιώργος Μαρκόπουλος
Δημοσιεύθηκε 23.01.2012 16:09
«Ένα βραβείο σε κάνει να θέλεις να γίνεις καλύτερος άνθρωπος», λέει ο Γιώργος Μαρκόπουλος

Ομόφωνα απονεμήθηκε φέτος το Βραβείο Ποίησης στα ελληνικά βραβεία λογοτεχνίας, στον Γιώργο Μαρκόπουλο για την ποιητική του συλλογή «Κρυφός Κυνηγός» [εκδόσεις Κέδρος].


«Το να ασχολείται κάποιος με αυτό που αγαπά, οπωσδήποτε του φέρνει πολύ μεγάλη χαρά», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Μαρκόπουλος ενώ ιδιαίτερα συγκινημένος δήλωσε πως: «ένα βραβείο πρέπει να σε κάνει να θέλεις να γίνεις καλύτερος άνθρωπος και να προσπαθείς ακόμα πιο πολύ».

«Ο 'Κρυφός Κυνηγός' είναι μία συλλογή που προσπαθεί να δει τον ανθρώπινο πόνο και τη ζωή από τις φόδρες»
, ανέφερε ο ποιητής για το έργο του, ενώ πρόσθεσε πως έχει αρκετά βιωματικά στοιχεία.

Με πολύ θετικά λόγια σχολίασε τη νέα γενιά ποιητών και είπε: «Η ποίηση κατά τη δική μου άποψη, άρχισε πάλι να ανθεί με τα παιδιά που άρχισαν να γράφουν λίγο πριν το 2000 μέχρι και σήμερα. Γράφονται πολύ σπουδαία πράγματα . Πνέει ένα ευεργετικό αεράκι που μας αγγίζει ήδη και προσωπικά μου θυμίζει εκείνο το αεράκι των ποιητών της δικής μου εποχής, τη δεκαετία του 1970».

Όσο για το αν μπορεί η τέχνη να είναι απούσα σε περιόδους κρίσης, ο Γιώργος Μαρκόπουλος είπε, με τον δικό του τρόπο: «Οι καλλιτέχνες και η τέχνη είναι σαν τα ψαράκια που προσπαθούν να τα πιάσουν στο δίχτυ, όμως εκείνα βρίσκουν πάντα τρύπες και βγαίνουν. Ό,τι και να γίνεται με τα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, είναι τόση η ομορφιά αυτού του τόπου, που τίποτε δεν χάνεται, φτάνει να έχει κανείς μάτια να τα βλέπει».

Βραβείο Διηγήματος-Νουβέλας


Ανάμεσα στους βραβευμένους είναι και ο συγγραφέας Χρήστος Οικονόμου, ο οποίος έλαβε κατά πλειοψηφία το Βραβείο Διηγήματος- Νουβέλας στα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2011, για το έργο του «Κάτι θα γίνει, θα δεις», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις.

Ο Χρήστος Οικονόμου. Φωτογραφία: Π. Πετρόπουλος / ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


 

«Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά γι'  αυτή τη βράβευση και την επιλογή του βιβλίου», δήλωσε ο συγγραφέας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ.

«Θεωρώ σημαντικό το ότι βραβεύεται ένας πεζογράφος που είναι νέος συγγραφικά, ο οποίος ασχολείται κατ΄ αποκλειστικότητα με το διήγημα και ότι βραβεύεται ένα βιβλίο που καταπιάνεται με τις συνέπειες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.»

Το βιβλίο «Κάτι θα γίνει, θα δεις» όπως ο ίδιος ανέφερε, γράφτηκε με πολιτικό αισθητήριο, με κοινωνική ευαισθησία, χωρίς ενδοσκόπηση, χωρίς να αναπαράγει προπαγανδιστικά κλισέ και χωρίς να υποκύπτει σε καμία ιδεολογική στράτευση.

Για την πολυετή ενασχόλησή του με το συγκεκριμένο έργο, είπε: «Ουσιαστικά είναι η επιβράβευση μιας πολυετούς προσπάθειας, καθώς μου πήρε αρκετά χρόνια η συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου. Το μήνυμα δηλαδή είναι ενθαρρυντικό, καθώς κάποια στιγμή οι κόποι σου επιβραβεύονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, χωρίς αυτό πάντα να σημαίνει και κάποιο βραβείο».