Αυλαία για τη Μπερλινάλε

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 9.2.2012

Με ένα ειδικό αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο πραγματοποιείται η φετινή Μπερλινάλε στην κρύα Γερμανία. Το 62ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου ξεκίνησε στις 9 Φεβρουαρίου με την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Κριτικής Επιτροπής, με πρόεδρο τον Μάικ Λι.


Workers fix red carpet in front of Berlinale Palace for upcoming 62nd Berlinale International Film Festival in Berlin

Το κόκκινο χαλί στρώθηκε και στις δέκα μέρες της διοργάνωσης θα το περπατήσουν εξέχουσες προσωπικότητες της 7ης Τέχνης.



Members of jury attend news conference at 62nd Berlinale International Film Festival in Berlin
Τα μέλη της φετινής επιτροπής είναι: πρόεδρος ο σκηνοθέτης Μάικ Λι και μέλη ο Ολλανδός φωτογράφος και κινηματογραφιστής Άντον Κόρμπιν, ο Ιρανός σκηνοθέτης και συγγραφέας Ασγκάρ Φαραντί, ο Αμερικανός ηθοποιός Τζέικ Γκίλενχααλ, η Γαλλοβρετανίδα ηθοποιός Σαρλότ Γκέινσμπουργκ, η Γερμανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια Μπάρμπαρα Σουκόβα, ο Γάλλος σκηνοθέτης και συγγραφέας Φρανσουά Οζόν και ο Αλγερινός συγγραφέας Μπουαλέμ Σανσάλ.



Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα προβληθούν περισσότερες από 400 ταινίες, με σημαντικότερες εκείνες του διαγωνιστικού τμήματος: ανάμεσά τους, μια κατά το ήμισυ ελληνική παραγωγή, «Μετέωρα» του Σπύρου Σταθουλόπουλου [σκηνοθέτης του PVC-1], με θέμα τον έρωτα ενός Έλληνα ορθόδοξου μοναχού και μιας Ρωσίδας ορθόδοξης καλόγριας. Η ιστορία εκτυλίσσεται σε μοναστήρι στα Μετέωρα τον 12ο αιώνα και σε αυτήν πρωταγωνιστούν οι Τεό Αλεξάντερ και Ταμίλα Κουλίεβα.
Στο διαγωνιστικό πρόγραμμα θα προβληθούν επίσης οι ταινίες Captive του Μπριγιάντε Μεντόζα με την Ιζαμπέλ Ιπέρ, Cesare Deve Morire των Αδελφών Ταβιάνι, Jayne Mansfield's Car του Μπίλι Μπομπ Θόρντον, Dictado του Αντόνιο Χαβαρίας, Αδερφή της Ούρσουλα Μέγιερ και άλλα.
Director Jacquot and actress Kruger attend news conference at 62nd Berlinale International Film Festival in Berlin

Η σημερινή πρώτη μέρα του φεστιβάλ θα ανοίξει με την ταινία «Farewell my queen» του Μπενουά Ζακό, με πρωταγωνίστρια τη Νταϊάν Κρούγκερ. Στη φωτογραφία οι δύο τους, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου για την ταινία.




Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα προβληθεί το Haywire του Στίβεν Σόντερμπεργκ, το Extremely Loud & Incredibly Close του Στήβεν Ντάλντρι το οποίο είναι υποψήφιο και για Όσκαρ καλύτερης ταινίας, το σκηνοθετικό ντεπούτο της Αντζελίνα Τζολί In The Land Of Blood And Honey και το Young Adult του Τζέισον Ράιτμαν με τη Σαρλίζ Θερόν.

Τιμώμενο πρόσωπο της διοργάνωσης είναι η Μέριλ Στριπ, η οποία θα τιμηθεί με Χρυσή Άρκτο για την προσφορά της στο σινεμά, σε ειδική τελετή στις 14 Φεβρουαρίου. Έκτος από την ταινία Iron Lady όπου υποδύεται την Βρετανίδα πρώην πρωθυπουργό Μάργκαρετ Θάτσερ, θα προβληθούν, επίσης, σε ειδικές προβολές άλλες έξι ταινίες της, ανάμεσα σε αυτές το Cramer vs Cramer.



Στη μνήμη του Θόδωρου Αγγελόπουλου θα προβληθούν οι δύο τελευταίες ταινίες του, Η σκόνη του χρόνου και Το λιβάδι που δακρύζει.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REUTERS

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ