Θλίψη για τον θάνατο της Νίκης Μαραγκού

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 8.2.2013

Οργανωμένα σύνολα και φορείς των οποίων η Νίκη Μαραγκού υπήρξε μέλος, εκφράζουν με ανακοινώσεις την θλίψη τους για την απώλεια της Κύπριας ποιήτριας και πεζογράφου.


Στο μεταξύ, εντός της ημέρας αναμένεται να μεταφερθεί στην Κύπρο η σορός της Νίκης Μαραγκού η οποία έχασε χθες τη ζωή της σε τροχαίο δυστύχημα στην Αίγυπτο.
  • Η Εταιρεία Συγγραφέων για την Νίκη Μαραγκού
Τη θλίψη της προς τους οικείους της Νίκης Μαραγκού εκφράζει με ανακοίνωσή της η Εταιρεία Συγγραφέων στην Αθήνα, μέλος της οποίας υπήρξε η ίδια.


Αναφέρεται στην ανακοίνωση της Εταιρείας Συγγραφέων:
«Γεννημένη στη Λεμεσό το 1948, η Νίκη Μαραγκού προερχόταν από τη μεριά του πατέρα της από εύπορη και παλιά οικογένεια της πόλης, ενώ από τη μεριά της μητέρας της είχε κοζανίτικες ρίζες, τις οποίες ποτέ δεν ξέχασε.


Η Νίκη Μαραγκού ήταν μια χαρισματική προσωπικότητα. Αεικίνητη και με ιδιαίτερα αναπτυγμένη την αίσθηση της δημιουργικής αφής, ασχολήθηκε με τη ζωγραφική, τη χαρακτική και την κεραμική, θεωρώντας ότι και η γραφή αποτελεί προέκταση της απτικής σχέσης του ανθρώπου με τη φύση, την κοινωνία και το άμεσο περιβάλλον του.


Σπούδασε κοινωνιολογία στο Βερολίνο (1965-1970), όπου συνάντησε τον ζωγράφο Αλέξη Ακριθάκη και από αυτόν επηρεάστηκε όπως έλεγε στον τρόπο με τον οποίο έβλεπε τα χρώματα.


Επιστρέφοντας στην Κύπρο εγκαταστάθηκε στη Λευκωσία, εργάστηκε στον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου και στην εφημερίδα Φιλελεύθερος, και το 1980, με προτροπή του Γιώργου Σαββίδη, άνοιξε το βιβλιοπωλείο "Κοχλίας", διατηρώντας το ως το 2007 και κάνοντας το στέκι για τους Κύπριους συγγραφείς και λογίους.


Παράλληλα όμως δόθηκε στο μεγάλο της πάθος, τα ταξίδια, ιδίως σε χώρες της Ανατολής και της Μεσογείου, που με τη σειρά τους αποτέλεσαν έναυσμα για πολλά από τα ποιήματα και τα πεζά της, καθώς το βασικό της γνώρισμα στη λογοτεχνία είναι το στοιχείο της ανθρωπογνωσίας και της πραγματογνωσίας. Άλλωστε τη μάγευε ως άνθρωπο και ως δημιουργό η συναίρεση του χρόνου και η λειτουργία των μύθων».
  • Η Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου
Η ΕΛΚ εκφράζει βαθιά θλίψη για τον αδόκητο χαμό της Νίκης Μαραγκού, μιας από τις σημαντικές φυσιογνωμίες του σύγχρονου κυπριακού πολιτισμού και δραστήριου μέλους της ΕΛΚ. Πεζογράφος, ποιήτρια, συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας, μεταφράστρια και ζωγράφος, αφήνει πίσω της ανεξίτηλο το καλλιτεχνικό της στίγμα σε πλείστες εκφάνσεις πολιτιστικής δημιουργίας στον τόπο μας. Το έργο της, εκδομένο από γνωστούς ελλαδικούς οίκους, συχνά βραβευμένο, με πολλές μεταφράσεις σε ξένες γλώσσες, αποτελεί τιμή αλλά και παρακαταθήκη για τα Ελληνικά και Κυπριακά Γράμματα. Ο πρόωρος χαμός της βρίσκει τη Νίκη Μαραγκού στο απόγειο της δημιουργικότητάς της και τούτο κάνει το κενό της απουσίας της ακόμη πιο δυσαναπλήρωτο. Τα μέλη της ΕΛΚ, όπως και οι πολυπληθείς αναγνώστες της, θα κρατήσουμε μέσα μας άσβεστη τη μνήμη της, όπως και την εικόνα ενός ανθρώπου που διψούσε να γνωρίσει τα νέα και εκπληκτικά πράγματα της ζωής για να τα διαιωνίσει στο έργο της.

  • Το Ε.ΚΑ.ΤΕ για την Νίκη Μαραγκού
Τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια εκφράζουν σήμερα με ανακοίνωσή τους και το διοικητικό συμβούλιο και τα μέλη του Επιμελητηρίου Καλών Τεχνών Κύπρου (Ε.ΚΑ.ΤΕ). 


«Εκτός από σπουδαία λογοτέχνιδα, η Νίκη Μαραγκού υπήρξε ενεργό μέλος του Ε.ΚΑ.ΤΕ», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Είχε στο ενεργητικό της πολλές  ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής και είχε λάβει μέρος με έργα της στις Μπιενάλε Χαρακτικής της Λουμπλιάνα το 1993 και Καΐρoυ το 1996.


Στο καλό Νίκη μας και ευχόμαστε να είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει».

  • Τα κόμματα για τον θάνατο της Νίκης Μαραγκού

Τη βαθιά θλίψη της Βουλής των Αντιπροσώπων για το θάνατο της Νίκης Μαραγκού, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Σώματος Γιαννάκης Ομήρου.


«Ο αδόκητος θάνατός της αποτελεί πλήγμα για τον πνευματικό κόσμο, τον κόσμο των γραμμάτων και των τεχνών και αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό», είπε και εξέφρασε προς τα μέλη της οικογένειας της τα θερμά συλλυπητήρια της Βουλής.«Η Νίκη Μαραγκού ήταν ένα σημαντικό πνευματικό και πολιτιστικό κεφάλαιο για την Κύπρο και ο άδικος χαμός της κάνει τα Κυπριακά Γράμματα αλλά και τον πολιτισμό ευρύτερα, φτωχότερο», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΑΚΕΛ. «Η Νίκη Μαραγκού ξεχώριζε για την ευρυμάθεια της και την πνευματική και καλλιτεχνική της καλλιέργεια. Όσοι την γνώρισαν από κοντά ξεχώριζαν τον απλό, γεμάτο καλοσύνη και ευγένεια χαρακτήρα της. Το ΑΚΕΛ εκφράζει τα βαθιά και ειλικρινή συλλυπητήρια του στην οικογένεια της αδικοχαμένης Νίκης Μαραγκού».


Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ εκφράζει τη θλίψη της ηγεσίας και των μελών του Κινήματος για το θάνατο της συγγραφέως και λογοτέχνιδας Νίκης Μαραγκού. «Ο θάνατος της αποτελεί πλήγμα για τον κόσμο του πνεύματος και της τέχνης και για ολόκληρο τον κυπριακό λαό. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια προς τους οικείους της».Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εκφράζει τη λύπη του για τον άδικο χαμό της Νίκης Μαραγκού. «Η ποιήτρια, πεζογράφος και ζωγράφος Νίκη Μαραγκού αφήνει ένα μεγάλο έργο πίσω της. Ο κόσμος των γραμμάτων και της τέχνης είναι από σήμερα πιο φτωχός. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους συγγενείς και φίλους της εκλιπούσας».
  • Ο ΘΟΚ για τον αδόκητο θάνατο της Νίκης Μαραγκού
Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου εκφράζει την οδύνη του για τον αδόκητο  θάνατο της Νίκης Μαραγκού, ενός ξεχωριστού ανθρώπου και μιας από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του σύγχρονου κυπριακού πολιτισμού.


Ο πνευματικός κόσμος της Κύπρου έχασε ένα γνήσιο εκπρόσωπό του. Το μοναδικό έργο της Νίκης Μαραγκού σφράγισε τη λογοτεχνία, το θέατρο, την ποίηση και τη ζωγραφική.


Η Νίκη Μαραγκού εργάστηκε στον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου ως Λειτουργός Εκδόσεων και Δημοσίων Σχέσεων από το 1976 μέχρι το 1986.


Το σπάνιο ήθος, το πηγαίο ταλέντο και η αγάπη της για τον πολιτισμό αποτελούσαν για τη Νίκη Μαραγκού, τρόπο ζωής.


Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια στην οικογένειά της.


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣΠολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ