Παράθυρο logo
«Έφυγε» και ο Φοίβος Σταυρίδης
Δημοσιεύθηκε 07.03.2012 10:10
«Έφυγε» και ο Φοίβος Σταυρίδης

Αιφνίδια έφυγε την Τρίτη, 6 Μαρτίου από τη ζωή ο Φοίβος Σταυρίδης, μια σπουδαία προσωπικότητα των Κυπριακών Γραμμάτων. Ποιητής, εκδότης, ερευνητής και μελετητής της κυπριακής λογοτεχνίας, ο Φοίβος Σταυρίδης απεβίωσε σε ηλικία 73 ετών, χτυπημένος από καλπάζουσα λευχαιμία.


Η κηδεία του θα τελεστεί σήμερα από τον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Κοντού στη Λάρνακα, στις 12:00. Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα εκπροσωπήσει στην κηδεία ο Διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, ο οποίος θα καταθέσει στεφάνι εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού.


49


Ψυχή στα γράμματα


«Είναι μεγάλο πένθος για τη λογοτεχνική οικογένεια της Κύπρου», δήλωσε στο «Π» ο Χρίστος Χατζήπαπας, πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου (ΕΛΚ), ιδρυτικό μέλος της οποίας υπήρξε ο Φοίβος Σταυρίδης.
«Ήταν ένας καλός ποιητής αλλά κυρίως ένας σπουδαίος ερευνητής», είπε ακόμη ο Χ. Χατζήπαπας για τον Φοίβο Σταυρίδη, σημειώνοντας πως ήταν ενεργός στα λογοτεχνικά πράγματα του τόπου μέχρι την τελευταία στιγμή.


Ο Φοίβος Σταυρίδης γεννήθηκε στη Λάρνακα. Σπούδασε φαρμακευτική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αυτό ήταν το επάγγελμά του. «Διατηρούσε ένα φαρμακείο στη Λάρνακα αλλά η ψυχή του ήταν στα γράμματα», σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΛΚ.


Ο Φοίβος Σταυρίδης καταλείπει ένα τεράστιο έργο αλλά και ένα σημαντικό αρχείο κυπρολογικών εκδόσεων, το οποίο είχε αποφασίσει να δωρίσει στον Δήμο Λάρνακας.
Είχε ασχοληθεί με επιμέλειες εκδόσεων και είχε δημοσιεύσει μελέτες για την κυπριακή λογοτεχνία του 19ου και του 20ού αιώνα. Υπήρξε εκδότης του περιοδικού Τέχνης και προβληματισμού «Ο Κύκλος» (1980-1985) και συνεκδότης του περιοδικού «Μικροφιλολογικά», μαζί με τους Σάββα Παύλου και Λευτέρη Παπαλεοντίου. Οι τρεις τους είχαν επιμεληθεί επίσης τη βιβλιογραφία της κυπριακής λογοτεχνίας από τον Λεόντιο Μαχαιρά μέχρι το 2000, η οποία εκδόθηκε το 2001.


Ανάμεσα σ’ άλλα στη σημαντική εργογραφία του περιλαμβάνεται η συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων του Παντελή Μηχανικού, την οποία επιμελήθηκε με τον Θεοδόση Νικολάου το 1982. Το 1988 επιμελήθηκε την έκδοση του βιβλίου «Το Ημερολόγιον του βίου μου» του Σάββα Τσιερκέζη, το οποίο γράφτηκε τον περασμένο αιώνα.


Ο Φοίβος Σταυρίδης εξέδωσε  τρεις δικές του ποιητικές συλλογές και τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης: «Ποιήματα» (1972), «Απομυθοποίηση» (1978), στην οποία είπε πολλές αλήθειες για τα γεγονότα του 1974 και «Τρίτο Πρόσωπο» (1992).
Ο ίδιος μετέφερε την έρευνά του και διαδικτυακά μέσα από τρία ιστολόγια: «Η άλλη Κύπρος», ένα ιστολόγιο με αρχειακό υλικό για την Κύπρο, το οποίο επιμελείτο ο ίδιος με κείμενα δικά του, ανθολογήσεις άλλων κειμένων, πληροφορίες, σχόλια και φωτογραφίες, ένα ιστολόγιο με το ίδιο σκεπτικό αλλά αποκλειστικά για την πόλη του, Λάρνακα, και το «Retalia et alia» με κείμενα για το βιβλίο και τη λογοτεχνία.


Διετέλεσε επίσης μέλος της Επιτροπής για τη δημιουργία του Ιδρύματος «Κυπριακό Αρχείο και Μουσείο Λογοτεχνίας».


Ο Φοίβος Σταυρίδης καταλείπει σύζυγο και δύο παιδιά. Ο γιος του Στέφανος Σταυρίδης είναι επίσης βραβευμένος ποιητής και πεζογράφος.


Δυσαναπλήρωτο κενό


Με σημερινή ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για τον αδόκητο θάνατο του μελετητή και λογοτέχνη. «Ο θάνατός του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στα κυπριακά γράμματα», αναφέρεται.