CheapArt 2013 | ο Τάσος Στυλιανού μιλά στο «Π»

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 6.3.2013

«Όχι μόνο δεν επηρεάζει η κρίση, αλλά είναι και μια ευκαιρία για πραγματική δημιουργία», λέει ο ιδιοκτήτης της γκαλερί Penindaplinena, Τάσος Στυλιανού, μιλώντας στο «Π».


Ο λόγος, για το «ιδιότροπο» πεδίο της τέχνης και δη την αγορά τέχνης, με αφορμή την πραγματοποίηση -την Παρασκευή 8 Μαρτίου- της τρίτης έκδοσης της εικαστικής έκθεσης Cheapart 2013.


Ο πολυαναμενόμενος θεσμός επιστρέφει και προσφέρει έργα 110 καλλιτεχνών από την Κύπρο και το εξωτερικό, προς 80 ευρώ το καθένα.

Ενιαία τιμή


«Η τιμή του έργου είναι πολύ χαμηλή και ισχύει για όλους τους καλλιτέχνες μηδενός εξαιρουμένου, είτε είναι πρωτοεμφανιζόμενος είτε ήδη καταξιωμένος», σημειώνει ο κ. Στυλιανού, εξηγώντας το σκεπτικό της διεθνούς εικαστικής έκθεσης Cheapart, η οποία πραγματοποιείται στην γκαλερί του στη Λεμεσό, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.


Η έκθεση ξεκίνησε από την Αθήνα πριν από 20 χρόνια, μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη, απέκτησε κύρος και φανατικό κοινό ως θεσμός και εκτός από τη Λεμεσό, πραγματοποιείται σε Βιέννη και Άμστερνταμ.


Όσο για τα έργα, τιμούνται προς 80 ευρώ το ένα. Δικαιολογημένα, λοιπόν, περί τους 1.500 φιλότεχνους κατέκλυσαν την Penindaplinena στα εγκαίνια της περσινής διοργάνωσης, αριθμός που αναμένεται να σημειωθεί και την ερχόμενη Παρασκευή.


cheapart2

Κοσμοσυρροή στα εγκαίνια της Cheapart 2012, οπότε έδωσαν το παρών τους περί τα 1.500 άτομα. Την περσινή έκθεση επισκέφτηκαν περίπου 3000 φιλότεχνοι ενώ στα πρώτα δύο χρόνια της διοργάνωσης της Cheapart καταγράφηκε ποσοστό πωλήσεων περί το 60%. Ο θεσμός της Cheapart στην γκαλερί Penindaplinena αποτελεί έναν από τους πλέον αναμενόμενους θεσμούς στον χώρο των εικαστικών τεχνών, στην Κύπρο.


Διστακτικοί Κύπριοι


Η χαμηλή τιμή πώλησης των έργων μπορεί να είναι ό,τι καλύτερο για τους φιλότεχνους, ιδιαίτερα εκείνους που δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να καταστούν «συλλέκτες έργων», ωστόσο αρκετοί Κύπριοι καλλιτέχνες την αντιμετωπίζουν αρνητικά.


Και ενώ ο θεσμός του Cheapart έχει αγκαλιαστεί από τους περισσότερους (και δη τους νεότερους), υπάρχουν και εκείνοι οι οποίοι διστάζουν να συμμετάσχουν, φοβούμενοι πως η χαμηλή τιμή ίσως επηρεάσει την εμπορικότητά τους.


«Κάτι τέτοιο, όμως, δεν ισχύει», εξηγεί ο κ. Στυλιανού, διευκρινίζοντας ότι μια φορά τον χρόνο, οι καταξιωμένοι καλλιτέχνες έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν χωρίς άγχος σε νέα πράγματα και να διαθέσουν τα έργα τους σε ενιαία τιμή, συμμετέχοντας σε μια «γιορτή» των εικαστικών τεχνών ή, όπως την χαρακτηρίζει ο κ. Στυλιανού, σε μια διαδικασία «δημοκρατική».


Κι αυτό γιατί ο θεσμός είναι ανοιχτός σε όλα τα εκφραστικά μέσα (φωτογραφία, ζωγραφική, γραφικές τέχνες κ.λπ.) και δημιουργεί έναν συνεκτικό δεσμό στο τρίπολο «καλλιτέχνης-έργο-κοινό».



Αν αυτή η σχέση μπορεί να επιτυγχάνεται μία φορά τον χρόνο, γιατί δεν μπορεί να γίνεται ολόχρονα, λοιπόν;
«Η τέχνη ουδέποτε ήταν δημοκρατική», απαντά ο κ. Στυλιανού. «Ήταν ανέκαθεν μια ενασχόληση που αφορούσε μια μικρή μερίδα της κοινωνίας μας, συλλέκτες ή καλλιτέχνες, αποκλείοντας τη συμμετοχή της ευρύτερης μάζας. Η συγκεκριμένη έκθεση ανατρέπει αυτή τη σχέση».


Στη φετινή Cheapart συμμετέχουν 45 Κύπριοι, 25 διεθνείς (κυρίως από Αυστρία και Ολλανδία) και 40 Έλληνες καλλιτέχνες. Tην επιμέλεια της έκθεσης στη Λεμεσό έχουν οι Γιώργος Γεωργακόπουλος και Δημήτρης Γεωργακόπουλος της Cheapart και o Τάσος Στυλιανού της Penindaplinena.

+ Η Cheapart 2013 εγκαινιάζεται στις 19:30 στην γκαλερί Penindaplinena, στη Λεμεσό (οδός Ελλάδος 49). Η έκθεση θα παραμείνει μέχρι τις 23 Μαρτίου 2013. Πληροφορίες τηλ. 25340727.


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ