Σε μια σεμνή τελετή, έτσι όπως ταιριάζει στον χαρακτήρα του, ο παγκόσμιος σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς αναγορεύθηκε το βράδυ της Τρίτης σε επίτιμο διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη μεγάλη αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου, η οποία δεν γέμισε ικανοποιητικά. Ωστόσο ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης τιμήθηκε δεόντως από πολλούς Κύπριους συναδέλφους του, στην παρουσία των οποίων δέχτηκε την πανεπιστημιακή τιμή.
Για το έργο του Κώστα Γαβρά μίλησε -σε μια μακρά παρουσίαση- ο καθηγητής Μιχάλης Πιερής.
Αντίσταση
«Πιστεύω στην αντίσταση», ανέφερε στη σύντομη αντιφώνησή του ο Κώστας Γαβράς, προτού δεχτεί τις ερωτήσεις του κοινού, όπως ο ίδιος ζήτησε. «Πιστεύω και στην εφευρετικότητα, η οποία έσωσε πολλές φορές την Ελλάδα και την Κύπρο», σημείωσε, λέγοντας πως με αντίσταση και χωρίς φόβο θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες.
Ο Κώστας Γαβράς έκανε λόγο για το μίσος με το οποίο η Ευρώπη φαίνεται πως αντιμετώπισε την Κύπρο, ωστόσο ερωτώμενος κατά πόσο μπορούμε να αναζητήσουμε τη λύση της οικονομικής κρίσης μέσα στην Ευρώπη απάντησε πως η ΕΕ πρέπει να διατηρηθεί.

«Το πρόβλημα είναι ότι οι πατέρες της Ευρώπης ήθελαν την κοινωνική, πολιτιστική, πολιτική και οικονομική ένωση, αλλά ξεκίνησαν από τη χειρότερη: την οικονομική. Γίναμε, έτσι, ένα σουπερμάρκετ. Οφείλουν, λοιπόν, να αλλάξουν το σύστημα μέσα στο οποίο λειτουργούμε και μαζί να αλλάξει ο Μπαρόζο, που είναι ο χειρότερος».
Σε ερώτηση ποιος είναι σήμερα ο εχθρός, ο Κώστας Γαβράς κατονόμασε τα συστήματα και το χρήμα, «το οποίο έχει γίνει θρησκεία. Αυτό πρέπει να αλλάξει και είναι θέμα παιδείας και πολιτισμού να το πετύχουμε», επισήμανε ο σκηνοθέτης, η τελευταία ταινία του οποίου, «Κεφάλαιο», παρουσιάζει την κυριαρχία του χρήματος άνευ όρων.
Οικονομικά εμπόδια