Παράθυρο logo
Ο κόσμος της κλασικής μουσικής θρηνεί την απώλεια του σερ Κόλιν Ντέιβις
Δημοσιεύθηκε 15.04.2013 15:17
Ο κόσμος της κλασικής μουσικής θρηνεί την απώλεια του σερ Κόλιν Ντέιβις

Ο βραβευμένος μαέστρος Κόλιν Ντέιβις, διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας του Λονδίνου (LSO), πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 85 ετών.


Σε ανακοίνωσή της η συμφωνική ορχήστρα του Λονδίνου αποτίει φόρο τιμής στην «τεράστια συμβολή» του Ντέιβις στην βρετανική μουσική, προσθέτοντας ότι η μνήμη του θα συνοδεύεται από «απέραντη αγάπη και θαυμασμό».


«Ο Σερ Κόλιν διηύθυνε την Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου για πρώτη φορά το 1959 και έγινε ο Βασικός Αρχιμουσικός της το 1995. Ήταν ο μακροβιότερος διευθυντής στην ιστορία της Ορχήστρας και επικεφαλής της οικογένειας της LSO επί πολλά χρόνια», σύμφωνα με την ίδια πηγή.


«Η αίσθησή του στη μουσική και η ανθρωπιά του αγαπήθηκαν επίσης πολύ από μουσικούς και κοινό».





O Σερ Κόλιν Ντέιβις είχε πει πως ένιωθε πάντα να λείπει ένα κομμάτι της μουσικής, αν δεν περιελάμβανε τον ήχο της ανθρώπινης φωνής, γι' αυτό και η όπερα έπαιξε καίριο ρόλο στην καριέρα του. 



Ο Κόλιν Ντέιβις ξεκίνησε ως ένας «εγωιστής κλαρινετίστας ο οποίος θεωρούσε πως θα γίνει διάσημος στο πόντιουμ», γράφει η διαδικτυακή Τelegraph, η οποία δεν κρύβει τις συχνές αντιπαραθέσεις του μαέστρου με τους μουσικούς και την δυσκολία στη μεταξύ τους επικοινωνία.


Αξιομνημόνευτη είναι, δε, η στιγμή όταν γιουχαϊστηκε από το κοινό στο Covent Garden και αυτός γιουχάϊσε με τη σειρά του, βγάζοντας και τη γλώσσα του.


Παρόλα αυτά, ο Ντέιβις υπήρξε έξοχος ερμηνευτής του Γάλλου συνθέτη Εκτόρ Μπερλιόζ  [ιδιαίτερα στο έργο «Τρώες»]. Έλαβε τον τίτλο του ιππότη το 1980 και τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις στη διάρκεια της καριέρας του. Είναι ο κάτοχος δύο βραβείων Γκράμι, ενός Gramophone και του μεταλλίου της Βασιλικής Φιλαρμονικής Εταιρίας.


Συνεργάστηκε επίσης με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βοστόνης, τη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης και τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας.


Ιδιαίτερα σημαντικό είναι, εξάλλου, το ότι ηχογράφησε πολλά από τα έργα του σε μια σειρά από δίσκους, μέσα από τους οποίους η δουλειά του θα παραμείνει ζωντανή.


Σύμφωνα, πάντως, με τον κριτικό όπερας της Telegraph, Ρούπερτ Κρίστιανσεν, ο Κόλιν Ντέιβις θα μείνει στην ιστορία όχι τόσο για τις εμφανίσεις του αλλά για την πλούσια ζωή που επένδυσε σε αυτό το είδος της μουσικής.


ΠΗΓΕΣ: ENET.GR | TELEGRAPH | GUARDIAN


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ