Δημοσιεύουμε αυτούσια επιστολή του δήμαρχου Λευκωσίας, Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη, σχετικά με το ζωγραφικό έργο «Ο κόσμος της Κύπρου»:
Είναι γεγονός ότι την περίοδο αυτή ο τόπος μας, η πόλη μας αλλά και ολόκληρη η Κύπρος ζει τις δραματικότερες στιγμές της σύγχρονη ιστορίας της μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974.
Είναι εκείνες οι στιγμές που ο κάθε ένας από μας προσδοκεί στο καλύτερο ψάχνοντας να αιτιολογήσει τα λάθη και τα γεγονότα του παρελθόντος αλλά και να βρει εκείνο το στοιχείο που θα του δώσει την απαραίτητη δύναμη να μπορέσει να σταθεί στα πόδια του να κοιτάξει μπροστά και να προχωρήσει. Χώροι όπως το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο μπορούν να αποτελέσουν το καταφύγιο αυτό. Εκθέσεις σαν αυτή που φιλοξενεί το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο από τις 24 Απριλίου 2013 μέχρι και τις 6 Μαΐου 2013, είμαι σίγουρος ότι θα μας δώσουν την δύναμη που ψάχνουμε. Τα Μουσεία και το περιεχόμενο τους αποτελούν το βέβαιο και τεκμηριωμένο σε καιρούς αβέβαιους.
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ του Λευκωσιάτη ζωγράφου και δασκάλου Αδαμάντιου Διαμαντή αποτελεί τον φάρο θα έλεγα και την αφετηρία του δικού μας σημερινού ΚΟΣΜΟΥ, της δικής μας σημερινής κοινωνίας. Μια επιστροφή που περιμέναμε εδώ και χρόνια έρχεται με τη συμβολή του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη και τη συνεργασία του Τελλόγλειου Ιδρύματος Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 1976 ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΑΣ όπως τον είδε, τον έζησε, τον περίγραψε και τον ζωγράφισε ο Αδαμάντιος Διαμαντής βρήκε καταφύγιο στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα που ο τόπος τον έχει τόσο ανάγκη επιστρέφει για να βρει καταφύγιο πρώτα στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο και στη συνέχεια στη Λεβέντειο Πινακοθήκη και αποτελέσει προσκύνημα στον τόπο που δημιουργήθηκε.
Ως Δήμαρχος Λευκωσίας είχα ενημερωθεί για την επιστροφή του έργου εδώ και καιρό όταν ακόμα όλοι μας αντιμετωπίζαμε την επιστροφή αυτή ως το επαναπατρισμό ενός από τα πλέον αντιπροσωπευτικά έργα της σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης. Οι καιροί όμως έφεραν την επιστροφή του σε μια κρίσιμη περίοδο επανεξέτασης της καθημερινότητας μας και των αξιών που χάθηκαν μέσα στην ψεύτικη ευμάρεια και οικονομική μας άνεση και στην κοινωνική κρίση που όλοι βλέπουμε να έρχεται.
Δεν είμαι ιστορικός τέχνης και δεν προτίθεμαι να προβάλω ή να αναλύσω το θέμα από την πλευρά αυτή. Η Δρ. Ελένη Νικήτα η πλέον ειδική ιστορικός τέχνης για τον Αδαμάντιο Διαμαντή είναι και η επιμελήτρια της έκθεσης και μπορεί να μιλήσει για την τέχνη και το έργο αυτό. Εγώ το βλέπω ως ένας απλό πολίτης. Το βλέπω ως ένας Κύπριος, ως ένας θεατής -επισκέπτης που στέκεται για πρώτη φορά μπροστά στο έργο. Τεράστιο και μεγαλόπρεπες στην απλότητα των μορφών και των χρωμάτων σε μένα τον απλό άνθρωπο μιλά διαφορετικά. Ένα μνημείο που μιλά και με ταξιδεύει στις ρίζες μου όχι για να αναπολήσω το παρελθόν αλλά για να δω καλύτερα το μέλλον. Τα χρώματα είναι του τόπου μου. Οι μορφές το ίδιο, η απλότητα θυμίζει εποχές που νομίσαμε ότι ξεχάσαμε άλλα όμως είναι εδώ. Τι και αν το έργο αυτό ζωγραφίστηκε πριν 30, 40 ή 60 χρόνια. Το έργο είναι πέρα για πέρα σύγχρονο και για μένα είναι αυτό που μου μιλά. Θα μπορούσε ναι να είμαι σήμερα σε καφενείο στην παλιά Λευκωσία και ο ΚΟΣΜΟΣ αυτός να με περιβάλλει.
Πραγματικά σας προσκαλώ. Στον περίπατο σας στην παλιά Λευκωσία και πριν βρεθείτε να απολαμβάνετε τον καφέ σας στα καφενεία της περιοχής κοπιάστε στο Λεβέντειο, στη Λαϊκή Γειτονιά. Θα βρεθείτε ανάμεσα στον ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ για να γνωρίσετε τον Κλεόβουλο, τη Θεονίτσα, τον Τομπούλα, τα κορίτσια από την Μύρτου και το μικρό Κεμάλ, τον άνθρωπο που στρίβει το μουστάκι του, τη γυναίκα από τη Θελέτρα, τον Παπακωσταντίνο και τόσους άλλους. Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ θα σας περιβάλει με την αγνότητα του, το αχνό κυπριακό τοπίο που με τόσο μεράκι ζωγράφισε ο Διαμαντής θα σας επαναφέρει στις αξίες της γης, του τόπου μας, της εκτίμησης για τον γείτονα μας, τον φίλο μας τον τόπο μας. Θα μας δώσει τη δύναμη και θα μας κάνει περήφανους που η πατρίδα υποδέχεται την επιστροφή του ΚΟΣΜΟΥ ΤΗΣ.
Το έργο αυτό είναι στενά συνδεδεμένο και με τα πρώτα πολιτιστικά βήματα του Δήμου μας. Όταν το 1975 ο Αδαμάντιος Διαμαντής παρουσίασε το έργο για πρώτη φορά στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης ο τότε Δήμαρχος Λευκωσίας, Λέλλος Δημητριάδης, έδωσε στο γεγονός ξεχωριστή σημασία. Για το λόγο αυτό έπεισε τον Διαμαντή να δημοσιεύσει και κυκλοφόρησε με έξοδα του Δήμου το «ημερολόγιο» της δημιουργίας αυτού του μνημειώδους έργου. Στις 15 του Μαΐου 1975 ο ίδιος ο Διαμαντής στον επίλογο της έκδοση αναφέρει: Σήμερα τον Μάη του 75 βρίσκω τον εαυτό μου να σκαλίζει ξανά τις ρίζες. Οι χυμοί είναι πάντα εκεί.
Κοπιάστε στον ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ στο Λεβέντειο και ναι η Κύπρος μας είναι εκεί.
Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο είναι ανοικτό καθημερινά Τρίτη - Κυριακή από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 16.30 το απόγευμα. Ειδικά για την έκθεση το Μουσείο θα παραμένει ανοικτό και Τετάρτες μέχρι τις 10.00 το βράδυ.
Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, δήμαρχος Λευκωσίας, Απρίλιος 2013