Από σήμερα, «Ηλέκτρες» | Ο διευθυντής ΘΟΚ μιλά στο «Π»

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 17.4.2012


Ξεκινά σήμερα η ανάγνωση του έργου «Ηλέκτρες», με το οποίο ο ΘΟΚ επιστρέφει στην Επίδαυρο έπειτα από τρία χρόνια απουσίας | Στο ρόλο της Ηλέκτρας η Λέα Μαλένη και του Ορέστη ο Νεκτάριος Θεοδώρου. 



Τρία χρόνια μετά την απουσία του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου από το αργολικό θέατρο της Επιδαύρου, ο ΘΟΚ επιστρέφει, με μια πρόταση όπου συναντιούνται οι «Ηλέκτρες» των τριών τραγικών ποιητών της αρχαιότητας: του Αισχύλου, του Ευριπίδη και του Σοφοκλή.





«Θα διεκδικούμε την Επίδαυρο με το σπαθί μας. Αυτό πρέπει να κάνουμε, όχι να τη θεωρούμε ‘κοτσιάνι’ μας» - Γ. Παπαγεωργίου



Η πρώτη παράσταση της καλοκαιρινής παραγωγής του ΘΟΚ θα δοθεί πιθανότατα την 1η Ιουλίου, σηματοδοτώντας ημερολογιακά την έναρξη της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή η παράσταση θα δοθεί στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’ στη Λευκωσία. Θα ακολουθήσει ωστόσο η επίσημη πρεμιέρα στις 5 Ιουλίου, στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», η παράσταση θα πραγματοποιηθεί ενώπιον Ευρωπαίων Επιτρόπων.



Οι παραστάσεις στο αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου θα πραγματοποιηθούν –σύμφωνα με το πρόγραμμα του φεστιβάλ- στις 27 και 28 Ιουλίου.





Τι και ποιοι



Η φετινή καλοκαιρινή παραγωγή του ΘΟΚ  με τίτλο «Ηλέκτρες» είναι βασισμένη στη μορφή της Ηλέκτρας μέσα από το έργο των τριών μεγάλων τραγικών. Η σκηνοθεσία του έργου δόθηκε στον Χανάν Σνιρ, έναν από τους σημαντικότερους θεατρικούς σκηνοθέτες στο Ισραήλ. Η Μελίτα Κούτα και ο Χάρης Καυκαρίδης υπογράφουν τα σκηνικά και τα κοστούμια του έργου.



Η παραγωγή έχει μια σειρά από ευχάριστες εκπλήξεις: καταρχήν πραγματοποιήθηκαν ακροάσεις και για τους πρώτους ρόλους του έργου, διαδικασία αυτονόητη γενικότερα αλλά σπάνια στους κόλπους του Θεατρικού Οργανισμού.



Από τις ακροάσεις προέκυψε η διανομή των κύριων ρόλων ως εξής: η Λέα Μαλένη θα είναι η «Ηλέκτρα». Πρόκειται για τον πρώτο μεγάλο τραγικό ρόλο της γνωστής ηθοποιού και σκηνοθέτιδας. Καιρός ήταν, αν θεωρήσουμε πως εδώ και πολλά χρόνια δίνει δείγματα υποκριτικής γραφής στον χώρο του κυπριακού θεάτρου.



lea
Η Λέα Μαλένη έχει τον ρόλο της Ηλέκτρας, στον πρώτο μεγάλο τραγικό της ρόλο, έπειτα από μια σπουδαία πορεία στο θέατρο. Στη φωτογραφία, ως μέλος του Χορού, στην περσινή καλοκαιρινή παραγωγή του ΘΟΚ με την τραγωδία «Βάκχες». 



Άλλη μια έκπληξη αποτελεί ο «Ορέστης», τον οποίο θα φέρει σε πέρας ο Νεκτάριος Θεοδώρου. Πρόκειται για έναν νεότατο ηθοποιό, ο οποίος κέρδισε το κοινό με την ερμηνεία του ως Μπίλι στο έργο «Ο Σακάτης του Νησιού» (Νέα Σκηνή ΘΟΚ, θεατρική σεζόν 2010-2011). Σήμερα κρατά έναν από τους τέσσερις δραματικούς ρόλους στο έργο «Η νύχτα είναι μάνα της μέρας», επίσης από τη Νέα Σκηνή.



Στον ρόλο της Κλυταιμνήστρας θα δούμε την Αννίτα Σαντοριναίου.



Τη χορογραφία του έργου ανέλαβε ο χορογράφος Φώτης Νικολάου, ο οποίος ανέπτυξε ήδη μια πολύ καλή σχέση με τον Θεατρικό Οργανισμό, μετά την παρουσίαση του επιτυχημένου –όπως αποδείχθηκε- «Λίγο Ακόμα» (Πειραματική Σκηνή ΘΟΚ, θεατρική σεζόν 2010-2011). Ο Δημήτρης Ζαβρός, ο οποίος επίσης συνεργάστηκε με τον οργανισμό στο μιούζικαλ «Σώμα Ξεβαμμένο Μπλε», υπογράφει τη μουσική.



«Είναι σπουδαίο το γεγονός ότι ο Χανάν Σνιρ, ένας φτασμένος σκηνοθέτης στη χώρα του, περιβάλλεται από τη νέα γενιά του κυπριακού θεάτρου» σχολιάζει στον «Π» ο διευθυντής του ΘΟΚ, Γιώργος Παπαγεωργίου. Και ενώ θα μπορούσε η επιλογή των νέων συντελεστών να είναι ένα ρίσκο, «το θέατρο είναι ρίσκο», απαντά ο Γ. Παπαγεωργίου.





«Θα διεκδικούμε την Επίδαυρο με το σπαθί μας»



«Είναι δεδομένη η χαρά. Κι εγώ αλλά και ο οργανισμός θεωρούμε την Επίδαυρο ‘σπίτι’ μας, με την έννοια ότι ο ΘΟΚ έχει καταθέσει εκεί μερικές σπουδαίες προτάσεις», αναφέρει ο διευθυντής του οργανισμού. Αντιλαμβάνεται, ωστόσο, πως η «πόρτα» που έφαγε ο ΘΟΚ τα τελευταία χρόνια από το Φεστιβάλ της Επιδαύρου και τον καλλιτεχνικό του διευθυντή, Γιώργο Λούκο, δεν ήταν κάποια «αντικυπριακή» έκρηξη. «Δεν έχει τίποτα ο (Γιώργος) Λούκος με τον ΘΟΚ», επισημαίνει ο κ. Παπαγεωργίου. «Απλά θέλει καλές παραστάσεις. Φταίμε κι εμείς που στο παρελθόν ο οργανισμός έμενε εκτός Επιδαύρου».



Τονίζοντας πως φέτος ο ΘΟΚ πήγε με μια ενδιαφέρουσα πρόταση στον καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ της Επιδαύρου, ο κ. Παπαγεωργίου καταλήγει: «Θα διεκδικούμε την Επίδαυρο με το σπαθί μας. Αυτό πρέπει να κάνουμε, όχι να τη θεωρούμε ‘κοτσιάνι’ μας».





ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΜΕΡΟΠΗ ΜΩΥΣΕΩΣ | 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ