Στη λίστα με τα απειλούμενα τοπία της Ευρώπης η Νεκρή Ζώνη

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 17.6.2013


Στη λίστα της Europa Nostra με τα επτά απειλούμενα πολιτιστικά μνημεία και τοπία της Ευρώπης κατατάσσεται η περιοχή της νεκρής ζώνης στην εντός των τειχών Λευκωσία.


Η περιοχή της νεκρής ζώνης η οποία διχοτομεί το ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας και διασπά τη συνοχή της πόλης για τέσσερις δεκαετίες, περιλαμβάνει κτήρια αξιόλογης αρχιτεκτονικής αξίας.


Εκτός από τα μεσαιωνικά, νεοκλασικά και παραδοσιακά κτίσματα, η Europa Nostra επισημαίνει και τις καταστροφικές συνέπειες στην ποιότητα του περιβάλλοντος και των συνθηκών διαβίωσης ολόκληρου του κέντρου της πόλης.


Η μελέτη για την αποτύπωση και καταγραφή της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της περιοχής της Νεκρής Ζώνης στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας, από την τεχνική ομάδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που εργάζονται για το Ενιαίο Ρυθμιστικό Σχέδιο Λευκωσίας [Μάστερ Πλαν], βραβεύθηκε με ένα από τα μεγάλα βραβεία Europa Nostra το 2011.


Στον κατάλογο της Europa Nostra με τα επτά απειλούμενα πολιτιστικά τοπία και μνημεία της Ευρώπης περιλαμβάνονται, επίσης:



Το Ρωμαϊκό αμφιθέατρο στην πόλη Δυρράχιο της Αλβανίας, οι Οχυρώσεις του Βωμπάν στην πόλη Μπριανσόν στη Γαλλία, το αναγεννησιακό μοναστήρι του Σαν Μπενεντέτο Πο στην Ιταλία, το μοναστήρι του 15ου αιώνα στην πόλη Σετούμπαλ της Πορτογαλίας, το περιβάλλον του ιστορικού ορυχείου της περιοχής Ρόζια Μοντάνα στη Ρουμανία και η Αρμένικη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Μαρντίν της Τουρκίας.



Με τις επισημάνσεις της, η Europa Nostra ουσιαστικά τονίζει την ανάγκη χρηματοδότησης των έργων αποκατάστασης αυτών των τοπίων και μνημείων.


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ