Τρία χρόνια μετά την βράβευσή του για τη «Λευκή Κορδέλα», ο Μίχαελ Χάνεκε έγινε χθες βράδυ ο έβδομος σκηνοθέτης που κερδίζει δεύτερο Χρυσό Φοίνικα στο φεστιβάλ των Καννών. Αυτή τη φορά, για την «Αγάπη» του.
Η ταινία Amour [Αγάπη], πραγματεύεται τη σχέση ενός ζευγαριού ηλικιωμένων, από τη μέρα που η γυναίκα παθαίνει εγκεφαλικό χρειάζεται τη φροντίδα του συζύγου και τις επισκέψεις της κόρης της.
Η ταινία απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα στη χθεσινοβραδινή απονομή των φετινών βραβείων του Φεστιβάλ των Καννών, κατατάσσοντας τον Αυστριακό σκηνοθέτη Μίχαελ Χάνεκε στη λίστα με τους αγαπημένους του Φεστιβάλ.
Τους δύο κύριους ρόλους της ταινίας κρατούν οι Γάλλοι ηθοποιοί, ο 81χρονος Ζαν Λουί Τρεντινιάν και η 85χρονη Εμμανουέλ Ριβά. Οι δύο ηθοποιοί επιβραβεύθηκαν για την «απίστευτη σύνδεση» που πέτυχαν στις ερμηνείες τους από τον γνωστό σχεδιαστή μόδας Ζαν Πολ Γκοτιέ, ο οποίος ήταν μέλος της φετινής Κριτικής Επιτροπής του φεστιβάλ.
Ο Μίχαελ Χάνεκε είπε πως δημιούργησε την ταινία ύστερα από μια έντονη εμπειρία που βίωσε στην οικογένειά του και -σε μια σπάνια στιγμή για τον ίδιο- σχολίασε πως με την γυναίκα του υποσχέθηκαν να μην αφήσουν ποτέ ο ένας τον άλλο, «όπως στην ταινία».
Όσο για την έκπληξη που έκανε η ταινία στις Κάννες, καθώς ο Μίχαελ Χάνεκε θεωρείται πως δημιουργεί ταινίες με έντονη βία, ο ίδιος σχολίασε πως αυτή η άποψη είναι άδικη: οι δημοσιογράφοι έχουν την τάση να βάζουν ετικέτες στους σκηνοθέτες, είπε, βαφτίζοντας και τον ίδιο εξπέρ της βίας.
«Το ύφος μιας ταινίας πρέπει να συνδυάζεται με το θέμα της, κι αυτή η ταινία είναι για την αγάπη», είπε.
Τα άλλα βραβεία
Το Μεγάλο Βραβείο του Φεστιβάλ κέρδισε ο Ιταλός Ματέο Γκαρόνε με την σάτιρα Reality, με θέμα έναν άντρα που κάνει ό,τι μπορεί για να πάρει μέρος σε ένα ριάλιτι. Είναι η δεύτερη φορά που ο Γκαρόνε παίρνει το Μεγάλο Βραβείο: απέσπασε την ίδια διάκριση το 2008 για την ταινία Gomorrah. Το τρίτο Βραβείο της Επιτροπής απέσπασε ο ήδη βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα Βρετανός Κεν Λόουτς και η «οινοπνευματώδης» κωμωδία του με τίτλο The Angel's Share.
Βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας δόθηκε στον Δανό Μαντς Μίκελσεν για τον ρόλο του στην ταινία The Hunt του Τόμας Βίντερμπεργκ, όπου υποδύεται έναν δάσκαλο νηπιαγωγείου που κατηγορείται άδικα για την κακοποίηση ενός μικρού κοριτσιού.
Η Κριστίνα Φλίτιρ και η Κοσμίνα Στράταν απέσπασαν εξ ημισείας το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για τους ρόλους τους στην ταινία Beyond the Hills, του Ρουμάνου σκηνοθέτη Κρίστιαν Μουντζίου, στην οποία η φιλία δύο κοριτσιών δοκιμάζεται σε ένα ορθόδοξο μοναστήρι.
Στον Mεξικανό Κάρλος Ρεϊγκάδας απονεμήθηκε το βραβείο σκηνοθεσίας για την ταινία του Post Tenebras Lux [Μετά το σκοτάδι, φως], ένα -δοσμένο με λυρικές και συχνά σουρεαλιστικές εικόνες- σχόλιο γύρω από τα αδιέξοδα μιας αστικής κοινωνίας.
Τέλος, το βραβείο της «Χρυσής Κάμερας», που απονέμεται σε πρώτο έργο, επιλεγμένο από όλα τα τμήματα του φεστιβάλ, κέρδισε η ήδη βραβευμένη και στα παράλληλα τμήματα ταινία «Τα ζώα του Άγριου Νότου» [Beasts of the southern wild] του Μπεν Ζεϊτλιν. Πρόκειται και για την μοναδική αμερικανική παραγωγή που απέσπασε κάποια διάκριση στο φεστιβάλ, παρά την έντονη παρουσία αμερικανικών ταινιών γενικότερα στις Κάννες.
Τη φετινή κριτική επιτροπή αποτέλεσαν ο Ιταλός σκηνοθέτης Νάνι Μορέτι [πρόεδρος], οι σκηνοθέτες Αλεξάντερ Πέιν, Αντρέα Αρνολντ, Χίαμ Αμπάς και Ραούλ Πεκ, οι ηθοποιοί Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, Νταϊάν Κρούγκερ και Εμανουέλ Ντεβός και ο σχεδιαστής μόδας Ζαν-Πολ Γκολτιέ.
O Νάνι Μορέτι ανέφερε πως καμία ταινία ψηφίστηκε ομόφωνα, με πολλές απ' αυτές να διχάζουν την Επιτροπή.
Μεγάλη διαφωνία υπήρξε για τις ταινίες Holy Motors του Leos Carax, Paradise: Love του Ulrich Seidl και Post Tenebras Lux του Reygadas.
ΠΗΓΗ: ΑSSOCIATED PRESS