Παράθυρο logo
5o Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος | Επιβίωση από αγάπη
Δημοσιεύθηκε 26.08.2013
5o Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος | Επιβίωση από αγάπη

Ξεπερνώντας για μία ακόμη φορά τις δυσκολίες που επιβάλλει η οικονομική κρίση, το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος επανέρχεται με το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος.


Το φεστιβάλ αποτελεί έναν από τους αδιαμφισβήτητους και δημιουργικούς ετήσιους θεσμούς της Ανατολικής Μεσογείου, ο οποίος σκοπεύει στην προώθηση της δύσκολα αποδεκτής σύγχρονης μουσικής.


Η πέμπτη έκδοση του φεστιβάλ σηκώνει αυλαία στις 29 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Οκτωβρίου με καθημερινές εκδηλώσεις στο The Shoe Factory, στη Λευκωσία.

Με τη βοήθεια φίλων


Ήδη στα τέλη Μαΐου το Ίδρυμα Φάρος πραγματοποίησε το 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες.


Η διοργάνωση σημείωσε μεγάλη επιτυχία, με την προσέλευση του κοινού να είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Κι αυτό χάρη σε μια σειρά από λόγους:


«Η ευαισθητοποίηση του κόσμου - των εθελοντών, η ευγενική χειρονομία της πλειονότητας των καλλιτεχνών να εγκαταλείψουν την αμοιβή τους και η μεγάλη βοήθεια από τα ΜΜΕ απέδειξαν για ακόμα μία φορά πως στους δύσκολους καιρούς ο άνθρωπος στρέφεται σε πιο ποιοτικές διεξόδους, γιατί μόνο έτσι μπορεί να αντιληφθεί την πραγματική ουσία της ύπαρξής του», αναφέρει στο «Π» η καλλιτεχνική διευθύντρια του Ιδρύματος Φάρος Υβόννη Γεωργιάδου.


Σχολιάζοντας την υποστήριξη που δέχτηκε το ίδρυμα από τους ίδιους τους καλλιτέχνες για τη συνέχιση του θεσμού, η ίδια θυμάται πως «για μας ήταν μια πολύ συγκινητική περίοδος, μιας και δεν γνωρίζαμε κατά πόσον αυτό το φεστιβάλ θα είναι το τελευταίο μας...


Και τελικά δεν ήταν. Αισθάνομαι ότι απ’ εδώ και πέρα, για κάθε μεγάλη εκδήλωση που θα διοργανώνουμε, θα έχουμε το ίδιο συναίσθημα, γιατί και εμείς, η διεύθυνση και το προσωπικό, ξεπεράσαμε τους εαυτούς μας σε πολλές περιπτώσεις».


Το φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής θα διεξαχθεί υπό τις ίδιες συνθήκες.


«Οι περισσότεροι από τους συντελεστές έρχονται στην Κύπρο έναντι μιας συμβολικής, μειωμένης ή καθόλου αμοιβής», τονίζει η κ. Γεωργιάδου και εξηγεί:


«Τα μουσικά σύνολα τυγχάνουν της στήριξης ξένων φορέων, όπως για παράδειγμα το Ensemble Transmission στηρίζεται από το Συμβούλιο Τεχνών και Γραμμάτων του Κεμπέκ, ενώ το φωνητικό σύνολο Neue Vocalsolisten στηρίζεται από το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου καθώς και από το Δήμο Baden-Wurttemberg και το ίδρυμα Musik der Jahrhunderte Γερμανίας. Οι αμοιβές δεν είναι το μόνο έξοδο, είναι όμως ένα σημαντικό κονδύλι».

Το φεστιβάλ


Αριστουργήματα των Ξενάκη, Στοκχάουζεν και άλλων μεγάλων συνθετών αλλά και έργα νέων απ’ όλο τον κόσμο που θα ακούσουμε σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση αποτελούν το πρόγραμμα του φεστιβάλ.


Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του διακεκριμένου Κύπριου συνθέτη Εύη Σαμμούτη, η φετινή διοργάνωση προσφέρει μια σειρά από δράσεις: διαλέξεις, εργαστήρια, μια χορευτική παράσταση, προβολές ντοκιμαντέρ και βεβαίως πολλές συναυλίες.


Από το πρόγραμμα ξεχωρίζουν οι συναυλίες του συνόλου Ensemble Transmission από τον Καναδά, του φωνητικού συνόλου Neue Vocalsolisten από τη Γερμανία, του πιανίστα Χαΐκ Μελικιάν ο οποίος θα σηκώσει την αυλαία του φεστιβάλ με ένα εργαστήρι στις 29 και μια συναυλία στις 30 Σεπτεμβρίου.


Ιδιαίτερο τοπικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η διάλεξη της Νούριτσα Ματοσιάν για το Κυπριακό Μουσικό Εργαστήρι του 1973: πρόκειται για την πρώτη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο για την σύγχρονη μουσική και η οποία καταγράφηκε στο ντοκιμαντέρ του Λέανδρου Αβρααμίδη, που θα δούμε στο πλαίσιο της διάλεξης.

+ Για το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ, www.pharosartsfoundation.org.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ο πιανίστας Χαΐκ Μελικιάν θα σηκώσει την αυλαία του φεστιβάλ με ένα εργαστήρι στις 29 και μια συναυλία στις 30 Σεπτεμβρίου.


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ