Περί τα χίλια εκθέματα άρπαξαν αρχαιοκάπηλοι τα ξημερώματα της 16ης Αυγούστου από το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης Μαλάουι, 300 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου.
Εν μέσω του χάους που επικρατεί στην Αίγυπτο αυτό το διάστημα, η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας δέχτηκε τεράστιο πλήγμα, όταν αρχαιοκάπηλοι λεηλάτησαν το 50χρονο μουσείο, στις προθήκες του οποίου φιλοξενούνταν τα ευρήματα ανασκαφών σε γειτονικούς αρχαιολογικούς χώρους.
Ανεκτίμητος πλούτος
«Το μουσείο περιελάμβανε αναντικατάστατα αντικείμενα, πολλά από τα οποία δεν προλάβαμε να ερευνήσουμε σε βάθος», ανέφερε στο National Geographic ο αιγυπτιολόγος Σαλίμα Ικράμ, καθηγητής στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου.
«Η λεηλασία δημιουργεί τεράστια κενά στην κατανόησή μας της αρχαίας Αιγύπτου, των θρησκευτικών και νεκρικών τελετών».
Περί τα χίλια αντικείμενα φαίνεται πως απέσπασαν οι αρχαιοκάπηλοι από το μουσείο, το οποίο στεγάζεται σε ένα μικρό διώροφο κτήριο.
Οι προθήκες του μουσείου περιείχαν μια ευρεία γκάμα εκθεμάτων, από μούμιες και αναθηματικά αγάλματα μέχρι πάπυρους, θρησκευτικά αντικείμενα, φέρετρα, περιδέραια, νεκρικές μάσκες και πολλά άλλα, τα οποία ήταν διατηρημένα σε πολύ καλή κατάσταση για περισσότερο από 2.000 χρόνια.
Τα γεγονότα
Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ και ένα σχετικό ρεπορτάζ του National Geographic, άγνωστοι μπήκαν στο μουσείο καθώς υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι πραγματοποιούσαν ειρηνική διαμαρτυρία στον κήπο του μουσείου.
Εκτιμάται πως από τα 1.089 εκθέματα, τα 1.050 κλάπηκαν ενώ γλύτωσαν μόνο αντικείμενα τα οποία ήταν μεγάλα για να μεταφερθούν.
Στο μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν πως τοπικές συμμορίες μπήκαν στο μουσείο αμέσως μετά τη λεηλασία και έσπασαν ό,τι απέμεινε. Πρόκειται για την πιο πρόσφατη από μια σειρά επιθέσεων στον αρχαιολογικό πλούτο της Αιγύπτου, από την έναρξη της επανάστασης, το 2011.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων στην πλατεία Ταχρίρ, αρχαιοκάπηλοι απέσπασαν περίπου 50 εκθέματα από το διάσημο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αιγύπτου, πολλά από τα οποία δεν έχουν ανακτηθεί.
Ωστόσο έκτοτε, τόσο αυτό το Μουσείο όσο και οι Πυραμίδες, φρουρούνται επαρκώς.
Αντίθετα, ο αναβρασμός που επικρατεί στη χώρα οδήγησε στην ελάχιστη ή και ανύπαρκτη φύλαξη μικρότερων αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, με αποτέλεσμα να εκτίθενται στον υπαρκτό κίνδυνο της λεηλασίας.


Η αδρανής ΟΥΝΕΣΚΟ

