Παράθυρο logo
Απεβίωσε ο Ρέι Ντόλμπι, πρωτοπόρος του ήχου
Δημοσιεύθηκε 13.09.2013 13:19
Απεβίωσε ο Ρέι Ντόλμπι, πρωτοπόρος του ήχου

Πέθανε σε ηλικία 80 ετών ο Αμερικανός μηχανικός Ρέι Ντόλμπι, ο άνθρωπος που επινόησε το σύστημα μείωσης θορύβων στις ηχογραφήσεις και το σύστημα πολυκαναλικού ήχου «surround» με το οποίο είναι εξοπλισμένες οι περισσότερες κινηματογραφικές αίθουσες.


«Χάσαμε ένα φίλο, ένα μέντορα και έναν οραματιστή» δήλωσε ο Κέβιν Γίμαν, ο πρόεδρος της Dolby Laboratories, της επιχείρησης που δημιουργήθηκε το 1965 από τον Ρέι Ντόλμπι.


Διαγνώστηκε με οξεία λευχαιμία τον περασμένο Ιούλιο.


 

Στις εξειδικευμένες τεχνολογίες του δρ Ντόλμπι για την κινηματογραφική εμπειρία, οφείλουμε την πρόσληψη των ήχων με την ίδια συναισθηματική ένταση που παρέχουν και οι εικόνες.


Στη διάρκεια της καριέρας του, το όνομα Dolby ήταν συνώνυμο της αξιοπιστίας.






Για την καινοτόμο και πάντα πρωτοπόρα συμβολή του στην ακουστική μηχανική, ο δρ Ντόλμπι τιμήθηκε με ένα Όσκαρ, πολλά Eμι και ένα βραβείο Γκράμι. Η εταιρεία του απέσπασε δέκα συνολικά Όσκαρ και 13 βραβεία Έμμυ για τις τεχνολογίες Dolby Surround, Dolby Digital κ.ά.



Ο Ρέι Ντόλμπι γεννήθηκε στο Πόρτλαντ του Όρεγκον και μεγάλωσε στην περιοχή του Σαν Φρανσίσκο.


Μετά τις σπουδές του άρχισε να εργάζεται για την Ampex, μια καλιφορνέζικη εταιρία στην οποία ο ίδιος ανέπτυξε τη μαγνητοσκόπηση σε βιντεοκασέτα.


Στη συνέχεια ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στη Βρετανία, στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και το 1965, σε ηλικία 30 ετών, ίδρυσε στο Λονδίνο την επιχείρησή του, την Dolby Laboratories.


Στον κινηματογράφο βρήκε την τέλεια διέξοδο για τις εφευρέσεις του, οι οποίες του επέτρεψαν να αποκτήσει στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του περισσότερα από 50 διπλώματα ευρεσιτεχνίας.


Η πρώτη επινόησή του ήταν μια συσκευή μείωσης των θορύβων για τα στούντιο ηχογραφήσεων.


Το Dolby System χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην ταινία «Το Κουρδιστό Πορτοκάλι», το 1971.


Το 1975 μετέφερε την Dolby Laboratories στο Σαν Φρανσίσκο.


Το 2012, το θέατρο που φιλοξενεί κάθε χρόνο την τελετή απονομής των Όσκαρ, μετονομάστηκε προς τιμήν του από Kodak Theater σε Dolby Theater.


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ