Εικαστικές «Ηνωμένες Πολιτείες Ευρώπης»

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 30.7.2012

Καλλιτέχνες από 13 χώρες της Ευρώπης συμμετέχουν στο πρότζεκτ United States of Europe, το οποίο θα ταξιδέψει και στη χώρα μας τον Σεπτέμβριο, με τη συμμετοχή της Κυριακής Κώστα.


Έξι πολιτιστικοί χώροι της Λευκωσίας θα φιλοξενήσουν την περιοδεύουσα έκθεση «United States of Europe», η οποία ξεκίνησε από το Λοτζ της Πολωνίας τον Νοέμβριο του 2011 και θα ολοκληρωθεί την άνοιξη 2013.


Η έκθεση πραγματεύεται την ευρωπαϊκή ταυτότητα στη σημερινή γηραιά ήπειρο και κάνει τον γύρο των χωρών μελών της ΕΕ, με μια στάση στην προεδρεύουσα χώρα μας.


Η καλλιτεχνική συμμετοχή της Κύπρου στην ομαδική έκθεση έρχεται από την Κυριακή Κώστα, η οποία θα παρουσιάσει τo έργο «Εικονομαχία 21ου αιώνα». Πρόκειται για ένα βίντεο που παρουσιάζει μια σειρά από γνωστά μνημεία του κόσμου, τοποθετημένα στην Ακρόπολη της Αθήνας. Δίπλα στον Παρθενώνα το άγαλμα της Ελευθερίας και στο βάθος αχνοφαίνεται η φιγούρα του Χίτλερ. Το βίντεο δείχνει ένα ελικόπτερο να μπαίνει στην εικόνα, να παίρνει τον Παρθενώνα και να φεύγει.


U.S.E. σε περιοδεία


Αισθάνεσαι Ευρωπαίος; Ο κύριος Ο’ Κιφ από την Ιρλανδία αισθάνεται περισσότερο ή λιγότερο Ευρωπαίος από την κυρία Στυλιανού στην Κύπρο; Κι αν όντως είναι έτσι, γιατί συμβαίνει αυτό; Ποια είναι η ιδέα πίσω από την Ευρώπη και πώς την αντιλαμβάνονται οι Ευρωπαίοι; Νιώθουν ότι αυτή η ιδέα τούς αφορά; Εμπιστεύονται τους ηγέτες τους; Αυτά είναι τα ερωτήματα που απασχολούν τους τρεις επιμελητές της έκθεσης, Ryszard W. Kluszczyński από την Πολωνία, Anna Bitkina από τη Ρωσία και Sinziana Ravini από τη Σουηδία και τη Γαλλία.


Οι ίδιοι επέλεξαν και τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση, με κοινό κριτήριο τις διεθνείς και πολυπολιτισμικές εμπειρίες αλλά και τη διερεύνηση στα έργα τους θεμάτων που αφορούν την «ταυτότητα».


Το U.S.E. παρουσιάζει έργα των Luchezar Boyadjiev (Βουλγαρία), Anna Konik (Πολωνία), Gerda Lampalzer (Αυστρία), Maria Lusitano Santos (Πορτογαλία), Deimantas Narkevicius (Λιθουανία), Artur Zmijewski (Πολωνία), Jean-Charles Hue (Γαλλία), Kaarina Kaikkonen (Φινλανδία), το ντουέτο καλλιτεχνών REINIGUNGSGESELLSCHAFT (Γερμανία), Tanja Muravskaja (Εσθονία), Kennedy Browne (ντουέτο καλλιτεχνών από την Ιρλανδία), Αποστόλη Πολυμέρη (Βέλγιο), Κυριακής Κώστα (Κύπρος) και Anu Pennanen (Φινλανδία).


Στο πλαίσιο της έκθεσης, ο Λετονός καλλιτέχνης πολυμέσων Janis Garancs θα παρουσιάσει ένα διαδραστικό εργαστήρι μέσα από το οποίο προωθεί την αλληλεπίδραση των επισκεπτών της έκθεσης σε πραγματικό χρόνο.


Το καλλιτεχνικό πρότζεκτ ξεκίνησε από το Λοτζ της Πολωνίας, έφτασε στο Ελσίνκι και στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ενώ βρέθηκε στο Γκιμαράες της Πορτογαλίας πριν τη στάση του στην Κύπρο, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Θα ακολουθήσει η παρουσίασή του σε δημόσιους χώρους, γκαλερί και μουσεία της Γερμανίας, της Βουλγαρίας, της Γαλλίας, της Ιρλανδίας και του Βελγίου.


Το σκεπτικό


Θέλοντας να ανιχνεύσει τις πολλές ερμηνείες της έννοιας «ευρωπαϊκή ταυτότητα», η Johanna Suo είναι εμπνεύστρια και δημιουργός του πρότζεκτ, το οποίο παρουσιάζεται μέσα από τέσσερις παραμέτρους: στη διάρκεια της έκθεσης παρουσιάζονται έργα τέχνης τα οποία αντιπαρατίθενται με συνεντεύξεις κοινωνιολογικού χαρακτήρα. Ο πυρήνας της έκθεσης βρίσκεται στο εργαστήρι πολυμέσων του Λετονού Janis Garancs, ενώ υπάρχει και μια σειρά δημόσιων συζητήσεων που στόχο έχουν να αντικατοπτρίσουν τις πολιτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές πλευρές της Ευρώπης.


Σταθμός στη Λευκωσία


Η έκθεση στη Λευκωσία έχει τη μορφή ενός οργανωμένου περιπάτου μέσα στην πόλη, με τίτλο «Ανακάλυψε την πόλη σου και την Ευρώπη». Γι’ αυτό και πραγματοποιείται σε έξι διαφορετικούς χώρους, ώστε το κοινό να έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει περισσότερες εκθέσεις. Ανάμεσα στις παρουσιάσεις του διαδραστικού εργαστηρίου περιλαμβάνεται μια (οπτικοακουστική) συνέντευξη από την κ. Ελένη Μαύρου, τέως δήμαρχο Λευκωσίας, ενώ η Κυριακή Κώστα δημιούργησε ένα έργο το οποίο θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Τεχνών Λουκίας και Μιχαλάκη Ζαμπέλα.


Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 17 Σεπτεμβρίου με έναν οργανωμένο περίπατο που θα ξεκινήσει από το Μουσείο Τεχνών Λουκίας και Μιχαλάκη Ζαμπέλα στο Καϊμακλί και θα κάνει σταθμούς στο Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο «Παλιά Αγορά» Παλλουριώτισσας, στο The Shoe Factory του Ιδρύματος Τεχνών Φάρος, στο The Temporary Space στην παλιά Λευκωσία και στην γκαλερί του The Classic Hotel. Ο περίπατος θα ολοκληρωθεί με δεξίωση στο Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου, στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.


Διοργανωτής της έκθεσης στην Κύπρο είναι το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Γκαίτε Παρισιού, το Ίδρυμα Γκαίτε Κύπρου, το Μουσείο Τεχνών Λουκίας και Μιχαλάκη Ζαμπέλα, το Γαλλικό Πολιτιστικό Κέντρο Κύπρου, την Πρεσβεία της Πολωνίας στην Κύπρο, τον Δήμο Λευκωσίας, το ξενοδοχείο Classic, το Temporary Space, το Ledra Properties, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, τον ΘΟΚ και την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



+ Πληροφορίες για το πρότζεκτ www.go-use.eu και για την έκθεση στη Λευκωσία τηλ. 22553771.


ΠΗΓΗ: ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ