Pop Up Festival στην λεωφ. Μακαρίου

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 21.9.2013

Μπορεί ο δήμαρχος Λευκωσίας να γνωρίζει πως είναι μάλλον απίθανη η επαναδραστηριοποίηση του επιχειρηματικού κόσμου -τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον- στη λεωφόρο Μακαρίου.


Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να του προσάψει ότι δεν προσπαθεί.


Ο δήμαρχος της πρωτεύουσας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ανακοίνωσε χθες την έναρξη του Pop Up Festival, μιας διοργάνωσης στο πλαίσιο της οποίας η λεωφ. Μακαρίου θα μεταμορφωθεί από τις 24 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 28 Οκτωβρίου σε έναν δραστήριο χώρο δημιουργίας. Έως και σε γήπεδο του ποδοσφαίρου!

Νέα οικονομία


«Στόχος μας είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός δρόμος της πόλης να γεμίσει ξανά ζωή και να δοθεί η ευκαιρία στον κόσμο να επισκεφθεί και να δει τη δουλειά νέων δημιουργών, δίνοντας έτσι το έναυσμα για την ανάπτυξη μιας νέας οικονομίας, βασισμένης στον πολιτισμό», ανέφερε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο City Plaza ο δήμαρχος.


popup1



Το Pop Up Festival είναι η νέα δράση του Project Nicosia, της πολιτιστικής πρωτοβουλίας που δίνει συνέχεια στην πρόταση της Λευκωσίας για τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης 2017, παρά το ότι ο τίτλος χάθηκε.


Παρόμοια με τον κ. Γιωρκάτζη, σε παλαιότερη συνέντευξή του στο «Π», ο επικεφαλής του Project Nicosia Σταύρος Παμπαλλής, ανέφερε: «Θέλουμε να δείξουμε ότι στη Λευκωσία μπορείς πια να παντρέψεις την επιχειρηματικότητα με τη δημιουργία και να φτιάξεις μια νέα οικονομία. Όταν σταματήσουν τα ενοίκια να είναι… πέντε χιλιάδες για το κάθε κατάστημα, και δοθεί χώρος σε νέους δημιουργούς, μπορεί να υπάρξει ένα νέο ’οικοσύστημα’».


Πάντως, εκτός από τους νέους δημιουργούς, το Pop Up Festival ευελπιστεί να τονώσει το ενδιαφέρον των παλιών επιχειρηματιών, ώστε να επανέλθουν στην πάλαι ποτέ εμπορικότερη οδό της πρωτεύουσας, αλλά και στους παρακείμενους δρόμους της.



Άγγιξε την πόλη σου
Και το «Π» εκεί


Στο πλαίσιο του Pop Up Festival θα παρουσιαστεί στις 26 Σεπτεμβρίου η πρόταση που επιλέχθηκε για το Open Call #3 «Άγγιξε την πόλη σου». Το εν λόγω πρόγραμμα του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών προκηρύχθηκε φέτος σε συνεργασία με το πολιτιστικό ένθετο «Παράθυρο» της εφημερίδας «Πολίτης» και δημιουργοί από όλα τα πεδία τεχνών κλήθηκαν να δημιουργήσουν έπιπλα δημόσιου χώρου. Την πρόταση που επιλέχθηκε θα ανακοινώσουμε την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, στις 18:00, στο «κατάστημα» του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών (στο πρώην London Clothing, έναντι του City Plaza) στη λεωφ. Μακαρίου.





Οι εκδηλώσεις


Περί τις 260 εκδηλώσεις έχουν ήδη επιβεβαιωθεί και καθημερινά αυξάνονται, οπότε οι επόμενες μέρες αναμένεται να είναι υπερδραστήριες στη σημερινή «νεκρή» οδό Μακαρίου.
Οι συμμετέχοντες στο φεστιβάλ ποικίλουν, από ανεξάρτητους και σχετικά άγνωστους δημιουργούς μέχρι και το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών, αλλά και τη θεατρική ομάδα Paravan Proactions και το Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων.


Αντίστοιχα ποικίλουν και οι δραστηριότητες: η Paravan Proactions θα παρουσιάσει τη θεατρική παραγωγή «Το Παλτό» στο πρώην καφεστιατόριο Da Capo. O εικαστικός Φάνος Κυριάκου που εκπροσώπησε πρόσφατα την Κύπρο στη Διεθνή Εικαστική Μπιενάλε Βενετίας θα στήσει ένα «προσωρινό μουσείο» στο City Plaza με έργα τέχνης που ανήκουν στη Cyta. To Κέντρο Τεχνών της Λευκωσίας διοργανώνει σειρά σεμιναρίων, εργαστηρίων, διαλέξεων και παρουσιάσεων στο πρώην κατάστημα London Clothing. Αυτά είναι μόνο τρία από τα 13 καταστήματα που θα κάνουν την εμφάνισή τους στην οδό Μακαρίου.


Στις 12 Οκτωβρίου, δε, στη λεωφόρο θα απλωθεί χλοοτάπητας, θα διαμορφωθεί σε γήπεδο ποδοσφαίρου και θα λάβει χώρα το Pop Up Food-ball Fiesta.


popup2








Οι συμμετέχοντες


Βρείτε τους στον χάρτη του φεστιβάλ, στο www.popupnicosia.com.



1. BROADCAST | Ραΐσσα Αγγελή / Νάγια Σάββα


Ενας ‘ζωντανός χώρος τέχνης’, μια δουλειά σε εξέλιξη όπου η δημιουργία των έργων θα γίνεται σταδιακά σε καθημερινή βάση. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τη δουλειά της ομάδας και να συμμετάσχει στη δημιουργία της, χρησιμοποιώντας υλικά που θα διατίθενται στον χώρο: «Η μορφή και το περιεχόμενο των έργων  ακολουθεί μία μεθοδολογία που δεν βασίζεται σε προκαθορισμένους στόχους, ιδέες και εικόνες. Με τον τρόπο αυτό προσπαθούμε να μεταδώσουμε στο κοινό μια πιο άμεση και αυθόρμητη μορφή τέχνης».


2a. Φανερωμένη 70 | Κυριακή Κώστα


Το κατάστημα Φανερωμένη 70 είναι ένας χώρος ο οποίος θα προδιαθέτει και θα διεγείρει την φαντασία σας. Θα φιλοξενήσει ντόπιους σχεδιαστές και καλλιτέχνες από τον χώρο της μουσικής – των εικαστικών - της μόδας – του design. Ο χώρος θα μεταλλάσσεται σχεδόν καθημερινά με σκοπό να δώσει την ευκαιρία σε όλους τους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο κοινό.


2b. Smallworld | Max Barletta


Το κατάστημα Smallworld αποτελεί ένα εργαστήριο σχεδιασμού και φαντασίας. Δημιουργήθηκε από τον καλλιτέχνη Max Marulli de Barletta ο οποίος  έχει  στο ενεργητικό του  συμμετοχές και πωλήσεις σε όλο τον κόσμο και ο οποίος ειδικεύεται στην υψηλή μόδα σχεδιάζοντας κοσμήματα και αντικείμενα.


3. DRAW COLLECTIVE | Όμηρος Παναγίδης / Φίλιππος Βασιλειάδης / Σάββας Ξιναρής


Το DRAW είναι μια συλλογική πλατφόρμα για Κύπριους καλλιτέχνες και σχεδιαστές. Το κατάστημα σουβενίρ θα είναι μια συνένωση διαφόρων δημιουργικών πεδίων όπως Graphic, Industrial, Furniture, Interior & Textile design. "Πιστεύουμε πως οι ιδέες των πολιτών σε συνδυασμό με το στοχευμένο design μπορούν να δώσουν στη Λευκωσία μια νέα προσέγγιση στα προϊόντα σουβενίρ, που αποτελούν δυνατούς εκφραστές του τοπικού στοιχείου". Τα σουβενίρ θα διατίθενται προς πώληση μαζί και με άλλα προϊόντα των συμμετεχόντων καλλιτεχνών.


4a Temporary Museum | CYTA / Φάνος Κυριάκου


H Cyta αντιμετωπίζει την Τέχνη ως μορφή Επικοινωνίας και συνεργάζεται με τον καλλιτέχνη Φάνο Κυριάκου για τη δημιουργία ενός “Προσωρινού Μουσείου». Ο καλλιτέχνης δημιουργεί μια εγκατάσταση στο χώρο (site-specific installation)με έργα τέχνης που ανήκουν στη Cyta, με τίτλο “Between a Woman and a Mountain”.


4b. POP-UP PLAZA


Το ισόγειο του City Plaza μεταμορφώνεται στο επίσημο στέκι του φεστιβάλ, και επίκεντρο των ειδικών εκδηλώσεων.

5.    NiMACt | Ξένιος Συμεονίδης / Ευκλείδης Παπαδόπουλος / Χριστίνα Χατζηζαχαρίου


Πρωτοβουλία του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών Λευκωσίας, το NiMACt έχει ως στόχο να ενεργοποιήσει την αστική συνείδηση των παιδιών, αλλά και των ενηλίκων μέσα από δημιουργικές, παιδαγωγικές δράσεις. Καθημερινά θα προσφέρονται εργαστήρια Χαρακτικής & Κινηματογράφου, ενώ θα διοργανωθούν εργαστήρια & δραστηριότητες που θα αφορούν τον ακτιβισμό, το περιβάλλον, την κουλτούρα, και την πολιτική.


6. ΤΟ ΠΑΛΤΟ | Paravan Proactions / Διομήδης Κουφτερός


Θεατρική παράσταση όπου η ιστορία μεταφέρεται μέσω της κίνησης, της μουσικής της εικόνας και του λόγου, βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Νικολάι Γκόκολ. Η παράσταση θα κινηθεί μέσα στους χώρους του πρώην Da Capo. Μια πλειάδα ηθοποιών, χορευτών & μουσικών με  τους Μάριο Μεττή, Νεκτάριο Θεοδώρου & Ελένη Σιδερά, θα οδηγήσουν το κοινό μέσα από την αναβίωση του Da Capo και παράλληλα μέσα από ένα όνειρο βασισμένο στον κόσμο του Γκόκολ.


7a. Rockthedog & φίλοι | Δημήτρης Σωτηρίου


Ο Rockthedog ασχολείται με την τέχνη του γραφικού σχεδιασμού και του street art. Πέρα από την έκθεση της δικής του δουλειάς (stencils, canvases, t-shirts, coasters και prints) στοχεύει στη δημιουργία ενός εκθεσιακού χώρου / καταστήματος αφιερωμένου στο design για εναλλακτικούς Κύπριους designers και καλλιτέχνες.


7b. Old Nicosia Revealed


Η πρωτοβουλία τριών νεαρών με πάθος για τη φωτογραφία να απαθανατίσουν απόκρυφα σημεία της παλιάς πόλης, έχει εξελιχθεί σε μια ολοζώντανη on-line κοινότητα. Στο πλαίσιο του Pop-Up 2013, η δουλειά τους συγκεντρώνεται, εκτίθεται, και διατίθεται προς πώληση, ενώ τα μέλη της ομάδας θα παρέχoυν πληροφορίες και υλικό σχετικά με την παλιά πόλη, και θα φιλοξενήσουν ειδικές εκδηλώσεις, εργαστήρια φωτογραφίας και περιηγήσεις.


8. ANIMAFEST CYPRUS | Γιώργος Τσαγγάρης


Το Animafest Cyprus Views of the World προβάλλει την Τέχνη του Animation. Στο πλαίσιο της παρουσίας του στο Pop-up, θα παρουσιάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων: διαλεξεις, εκπαιδευτικα εργαστήρια και προβολές ταινιών σε συνεργασία με άλλα διεθνή φεστιβάλ και την ASIFA Κύπρου, το διεθνή οργανισμό για την τέχνη του Animation. Στo πλαίσιo του βασικού στόχου του να προωθεί κυπριακό Animation, θα δώσει βήμα σε πολλούς Κύπριους Animators να προβάλουν την δουλειά τους.


9. CITY FREE PRESS POINT | City Free Press


Ο πυρήνας ενημέρωσης του Φεστιβάλ, ένα ζωντανό κέντρο δημοσιογραφίας και πληροφοριών αποτελούμενο από τη βασική ομάδα της City Free Press μαζί με φοιτητές από τα Πανεπιστήμια της πόλης, που θα παράγει τα τεύχη τις City, για ένα ολόκληρο μήνα ζωντανά από τη Μακαρίου. Φωτογραφηθείτε στο Pop-Up Photo Booth, λάβετε μέρος σε εργαστήρια σχετικά με τη δημοσιογραφία, μοιραστείτε τις pop-up εμπειρίες σας, και μη χάσετε τα μυστικά τους πάρτυ…αν τα βρείτε!


10. Π.Χ | Γιώργος Φιλίππου / Μανώλης Μανώλη


Από τους πρωτεργάτες του Pop-Up κινήματος, το Π.Χ δεν μπορούσε να απουσιάσει από το Φεστιβάλ Pop-Up 2013. “Θα αξιοποιήσουμε το χώρο μας για να αναδείξουμε τη φύση του Π.Χ, ως μεταβαλλόμενου και ευέλικτου εκθεσιακού χώρου του οποίου το κύριο χαρακτηριστικό είναι η ίδια η Αλλαγή. Στόχος μας είναι να φιλοξενήσουμε μια διαφορετική εκδήλωση κάθε βδομάδα, μετατρέποντας το χώρο από εκθεσιακό, σε μουσική σκηνή, σε εργαστήρι, και φιλοξενώντας σε αυτόν τους συνεργάτες μας.»


popup3

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ