Παράθυρο logo
Η Κύπρος με προτάσεις στη Διεθνή Επιτροπή Βυζαντινών Σπουδών
Δημοσιεύθηκε 02.10.2013
Η Κύπρος με προτάσεις στη Διεθνή Επιτροπή Βυζαντινών Σπουδών

Πρόταση ψηφίσματος για την καταδίκη της πολιτικής για μετατροπή των βυζαντινών μνημείων σε τζαμιά στην Τουρκία υπέβαλε στη διεθνή Επιτροπή Βυζαντινών Σπουδών η Κυπριακή Επιτροπή Βυζαντινών Σπουδών.


Την Επιτροπή [www.kebys.org] εκπροσώπησαν στη τριήμερη συνάντηση των εθνικών επιτροπών από όλο τον κόσμο, ο πρόεδρός της βυζαντινολόγος Χαράλαμπος Γ. Χοτζάκογλου και ο Γενικός Γραμματέας δρ Ιωάννης Ηλιάδης.


Οι εργασίες της συνάντησης πραγματοποιήθηκαν το τριήμερο 20-22 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.


Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω ανάδειξης των βυζαντινών σπουδών σε ολόκληρο τον κόσμο, προτάσεις για εκπαιδευτικά προγράμματα που αναδεικνύουν τον κόσμο του Βυζαντίου στις διάφορες χώρες και τρόποι αξιοποίησης της νέας τεχνολογίας με σκοπό, τόσο την προώθηση των βυζαντινών σπουδών και την πρόσβαση στα εκπαιδευτικά και ερευνητικά εργαλεία (βάσεις δεδομένων), όσο και την οικονομική στήριξη (υποτροφίες, ερευνητικά προγράμματα) και επαγγελματική αποκατάσταση των νέων βυζαντινολόγων (προσφορά νέων θέσεων εργασίας).


Προς αυτή την κατεύθυνση σχεδιάζεται η νέα ιστοσελίδα της Διεθνούς Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών.


Στις εργασίες της συνάντησης συζητήθηκε επίσης διεξοδικά το επόμενο διεθνές Βυζαντινολογικό Συνέδριο στο Βελιγράδι (2016) ενώ πολύ πιθανό το μεθεπόμενο -του 2021- να πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία. 


Στις προτάσεις της Κυπριακής Επιτροπής, οι οποίες εγκρίθηκαν ομόφωνα, συμπεριλαμβάνονται η δημιουργία στην ιστοσελίδα της Διεθνούς Επιτροπής ηλεκτρονικών συνδέσμων για το θέμα της αρχαιοκαπηλίας και της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου, με παράλληλη ανάρτηση κλεμμένων κυπριακών αρχαιοτήτων από τα κατεχόμενα, οι οποίες θα διοχετεύονται στους βυζαντινολόγους ανά το παγκόσμιο για να ενημερώνουν την Κύπρο για τυχόν εντοπισμό τους σε δημοπρασίες ή ιδιωτικές συλλογές.


Η Κυπριακή Επιτροπή εξασφάλισε την παρουσία της και στην Τεχνική Επιτροπή της Διεθνούς Επιτροπής με τη συμπερίληψη του δρος Ηλιάδη μεταξύ των μελών της και κατέγραψε το ενδιαφέρον της για τη διενέργεια του μεθεπόμενου Διεθνούς Βυζαντινολογικού Συνεδρίου (2021) στη Λευκωσία, ως ανταπόδωση στην τότε απόφαση της Διεθνούς Επιτροπής να διενεργείτο στη Λευκωσία το 1974 αλλά αναβλήθηκε εξαιτίας της Τουρκικής εισβολής.


Η Κυπριακή Επιτροπή ενημέρωσε τις υπόλοιπες αντιπροσωπείες και για την επικείμενη έλευση των επαναπατριζόμενων κειμηλίων από τη Χάγη και τη Γερμανία. 


Κατάθεσε, τέλος, πρόταση ψηφίσματος, στο οποίο εκφράζεται η αγωνία και το έντονο ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητος των Βυζαντινολόγων για την πολιτική μετατροπής βυζαντινών μνημείων σε τζαμιά στην Τουρκία [π.χ. Αγ. Σοφία Τραπεζούντος, Μονή Στουδίου της Κωνσταντινούπολης και αλλού].


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ