Παράθυρο logo
ΘΟΚ: Σπάει και η σιωπή για το θέμα των υαλοπινάκων
Δημοσιεύθηκε 03.10.2013 11:33
ΘΟΚ: Σπάει και η σιωπή για το θέμα των υαλοπινάκων

Σε σπάσιμο νεύρων φαίνεται πως εξελίσσεται το σπάσιμο υαλοπινάκων στο νέο Θέατρο ΘΟΚ:


σε επιστολή του, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (ΘΟΚ), καθηγητής Γιάννης Ιωάννου, απαντά με ιδιαίτερα αυστηρό ύφος στους αρχιτέκτονες του έργου σχετικά με τα συνεχιζόμενα προβλήματα του κτηρίου.


Επιπλέον, στην επιστολή ημερομηνίας 2 Οκτωβρίου 2013, η οποία κοινοποιήθηκε μεταξύ άλλων και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο κ. Ιωάννου αποκαλύπτει ότι έγινε και τέταρτη θραύση υαλοπίνακα (!), αυτή τη φορά στο εξωτερικό του νέου Θεάτρου ΘΟΚ, το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου.

Bαριές κατηγορίες


Mε την επιστολή του, ο κ. Ιωάννου απαντά σε δύο επιστολές του αρχιτεκτονικού γραφείου Δ. Κυθρεώτης και Συνεργάτες (που σχεδίασε το νέο Θέατρο ΘΟΚ).


Σ’ αυτές τις επιστολές, με ημερομηνίες 25/6/2013 και 12/9/2013, οι αρχιτέκτονες του έργου κατηγορούν τον ΘΟΚ για «ανευθυνότητα, ασέβεια και μη επαγγελματισμό», αναφορικά με τον τρόπο χειρισμού του θέματος της θραύσης υαλοπινάκων στην κουπαστή της σκάλας στον χώρο του φουαγιέ, σε δύο ξεχωριστές περιπτώσεις τον περασμένο Μάιο.


Η θραύση και τρίτου υαλοπίνακα στις 25 Σεπτεμβρίου στον ίδιο χώρο, ήταν η σταγόνα στο ποτήρι που ξεχείλισε για τον πρόεδρο του ΘΟΚ.

Περί διαστρέβλωσης


Στις δύο επιστολές τους, οι αρχιτέκτονες του έργου αναφέρουν πως ο ΘΟΚ δεν διέψευσε «τις απαράδεκτες και αβάσιμες δηλώσεις και δημοσιεύματα που εμφανίστηκαν κατά καιρούς στα ΜΜΕ, που είχαν ως συνέπεια τη δυσφήμιση και υποτίμηση του Νέου Κτηρίου ΘΟΚ».


Σημειώνουν, επίσης, ότι «οι διαστρεβλωμένες και παραπειστικές δηλώσεις/δημοσιεύματα εξέθεσαν αφενός τους αρχιτέκτονες του έργου και αφετέρου τον ίδιο τον ΘΟΚ με υποτίμηση της προσφοράς του για την υλοποίηση ενός τέτοιου κτηρίου θεάτρου».


Υπήρξαν πράγματι δημοσιεύματα τον περασμένο Μάιο περί «πιθανής κατάρρευσης του θόλου του κτηρίου» και «κατάρρευσης υαλοπινάκων μιας ολόκληρης όψης», ωστόσο με δηλώσεις τους -τουλάχιστον στο «Π»- τόσο ο διευθυντής του ΘΟΚ όσο και ο πρόεδρος του δ.σ. του οργανισμού έθεταν το θέμα στις σωστές του διαστάσεις.


Αντίθετα, ο Διομήδης Κυθρεώτης του αρχιτεκτονικού γραφείου Δ. Κυθρεώτης και Συνεργάτες, σε ανοιχτή επιστολή του ημερομηνίας 21/06/2013 αντιδρούσε σε δηλώσεις του βουλευτή του ΔΗΣΥ Πρόδρομου Προδρόμου σχετικά με το νέο κτήριο, χωρίς ο ίδιος, ως ο πλέον ειδικός, να δίνει απαντήσεις για τη θραύση των υαλοπινάκων.


Θέμα ανεπάρκειας


Παραθέτοντας χρονολογικά τα γεγονότα της θραύσης υαλοπινάκων, ο κ. Ιωάννου αναφέρει στην επιστολή του:


«Το βράδυ της 26ης και 27ης (Σεπτεμβρίου) υπήρχαν παραστάσεις στην Κεντρική Σκηνή και ευτυχώς που η νέα θραύση δεν σημειώθηκε κατά την ώρα της παράστασης!


Βλέπετε, μας απασχολεί πρωτίστως η απόλυτη ασφάλεια του κτηρίου, του κοινού και των εργαζομένων και όχι η δημόσια εικόνα μας».



Ασφάλεια VS αισθητική


Μετά τις πρώτες δύο θραύσεις, ο κ. Ιωάννου εξέφρασε τις επιφυλάξεις του σχετικά με το γυαλί και εισηγήθηκε όπως τοποθετηθεί άλλο υλικό που να εγγυάται την ασφάλεια και λειτουργικότητα του κτηρίου. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η θέση των αρχιτεκτόνων ήταν κάθετα αρνητική, με το επιχείρημα ότι θα αλλοιωνόταν η αισθητική του κτηρίου. Ο πρόεδρος επανέλαβε την άποψή του και μετά τις θραύσεις του Σεπτεμβρίου.


«Αντιλαμβάνομαι την έγνοια σας για την αισθητική πλευρά του έργου. Ωστόσο [...] εάν το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα δεν είναι λειτουργικό, τότε η αισθητική αρτιότητα από μόνη της καταντά μουσειακή. [...] Και επειδή δαπανήθηκαν 26 εκατομμύρια από τα χρήματα του κράτους και του φορολογούμενου για να αποκτήσει ο ΘΟΚ θέατρο μετά από 40 χρόνια, το δ.σ. που φέρει την ευθύνη για τη λειτουργία του απαιτεί να αποκατασταθεί το κτήριο κατά τρόπο επαγγελματικό, ασφαλή και λειτουργικό το συντομότερο».


Σήμερα έχουν αφαιρεθεί όλα τα γυαλιά από την κουπαστή της σκάλας και αναμένεται να αποφασιστεί το υλικό που θα τοποθετηθεί.



 

Ο κ. Ιωάννου υπενθυμίζει ότι εδώ και ένα χρόνο από την έναρξη λειτουργίας του θεάτρου παραμένουν κλειστές σειρές του εξώστη λόγω διαφοράς μεταξύ του αρχιτέκτονα και του τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, με αποτέλεσμα να θυματοποιούνται το θέατρο και το κοινό.


Καταλήγοντας στην επιστολή του, ο κ. Ιωάννου σημειώνει πως «άλλοι πρέπει να ανησυχούν για την επαγγελματική και τεχνική τους επάρκεια, σοβαρότητα και υπευθυνότητα.


Και αυτοί που έχουν την ευθύνη να αποκαταστήσουν άμεσα την ασφάλεια και λειτουργικότητα του κτηρίου, οφείλουν να το πράξουν μακριά από τυποποιημένες ιδέες και απόψεις, εμμονές και προκατασκευασμένες θέσεις που καταρρέουν μπροστά στα ίδια τα γεγονότα.


Συνήθως οι επαρκείς επαγγελματίες, όταν σχεδιάζουν ή χρησιμοποιούν ένα υλικό (π.χ. γυαλί) διαθέτουν και την απαιτούμενη τεχνογνωσία για να το χειρίζονται».


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ