Χρυσός λέοντας για την «Pieta», βραβείο και στην Ελλάδα

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 9.9.2012

Στον Κορέατη σκηνοθέτη Κιμ Κι Ντουκ για την ταινία του Pieta δόθηκε ο Χρυσός Λέοντας του φετινού Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.


Κατά τη χθεσινοβραδινή τελετή της 69ης Μόστρας, ο νεαρός Έλληνας σκηνοθέτης Γιώργος Ζώης, απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους της Μπιενάλε από τα European Film Awards 2012, για την ταινία του «Τίτλοι Τέλους» [δείτε εδώ στοιχεία για την ταινία και το τρέιλερ]


Το πρώτο μεγάλο βραβείο της καριέρας του απέσπασε ο Κορεάτης σκηνοθέτης Κιμ Κι Ντουκ με την ταινία «Pieta», μια ταινία γεμάτη βία, στα μονοπάτια που έχει ήδη χαράξει ο σκηνοθέτης [ο Όμιλος Φίλων Κινηματογράφου και η Κινηματογραφική Λέσχη Λεμεσού έχουν προβάλει κατά καιρούς ταινίες του - μπορούμε να θυμηθούμε τις ταινίες Bad Guy, Samaritan Girl, «Ανοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας και πάλι… άνοιξη» μεταξύ άλλων].


pieta2

Η νέα του ταινία περιγράφεται ως ένα «οιδιπόδειο δράμα» για έναν νεαρό αδίστακτο συλλέκτη χρεών από ιδιοκτήτες καταστημάτων σιδερικών, και μια γυναίκα η οποία ισχυρίζεται πως είναι η μητέρα του. «Αν και γεμάτο βαρβαρότητες που σε αναγκάζουν να χαμηλώσεις το βλέμμα, το φιλμ βαθιά μέσα του έχει ευαισθησία και συγχρόνως είναι ένα πολύ άμεσο σχόλιο για την εποχή της αποκτήνωσης. Σίγουρα όμως μια κατώτερη ταινία συγκριτικά με προηγούμενες του σκηνοθέτη», αναφέρει στην κριτική του ο Γιάννης Ζουμπουλάκης.


Τα υπόλοιπα βραβεία


Η ταινία «The master» του Αμερικανού σκηνοθέτη Πολ Τόμας Αντερσον απέσπασε το βραβείο σκηνοθεσίας ενώ στους πρωταγωνιστές της, Χοάκιν Φίνιξ και Φίλιπ Σίμορ Χόφμαν, δόθηκε εξ ημισείας το βραβείο ανδρικής ερμηνείας. Η ταινία διακρίθηκε επίσης με το βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κινηματογραφικών Κριτικών.


Το «The master» αναφέρεται στην γέννηση της σαϊεντολογίας μέσα από την ιδιόρρυθμη σχέση δυο εντελώς διαφορετικών σε χαρακτήρα ανδρών στην Αμερική μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.


Τα υπόλοιπα βραβεία έχουν ως εξής:


Βραβείο σεναρίου γα την ταινία «Μετά τον Μάη» («Apres Mais») του Γάλλου σκηνοθέτη Ολιβιέ Ασαγιάς .


Βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στην Ισραηλινή ηθοποιό Χαντάς Γιαρόν για την ερμηνεία της στην ταινία «Le male et ha’ chalal»


Βραβείο ερμηνείας «Μαρτσέλο Μαστρογιάνι» για νέους ηθοποιούς στον Ιταλό Φαμπρίτσιο Φάλκο για τις ερμηνείες του στις ταινίες «Bella addormentata» του Μάρκο Μπελόκιο κα «E stato il figlio» τουΝτανιέλε Τσίπρι.


Το βραβείο καλύτερης ταινίας Leone del Futuro (Λέοντας του μέλλοντος) δόθηκε στην γερμανοτουρκική συμπαραγωγή «Mold» του Αλι Αϊντίν.


+ Όσοι Αθηναίοι ή θα βρίσκονται στην Αθήνα στις 26 Σεπτεμβρίου, θα έχουν την ευκαιρία να δουν την ταινία του Γιώργου Ζώη στο πλαίσιο των προβολών του 18ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας», το οποίο θα διεξαχθεί από τις 19-30 Σεπτεμβρίου.


ΠΗΓΕΣ: tovima.gr | ΑΜΠΕ | ΠΑΡΑΘΥΡΟ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ